• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Çınlayan Kulaklara Ne Sebep Olur?

8 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Ancak, sadece zil sesinden daha fazlasını duyabilirsiniz. Kulak çınlaması varsa, şunları duyabilirsiniz:

  • kükreme
  • uğultu
  • ıslık sesi
  • tıslama

⇒Kulaklarınızdaki sesleri duymanıza rağmen, harici ses kaynağı yoktur. Bu, duyduğunuz sesleri yapan kafanıza yakın hiçbir şey olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle, kulak çınlaması sesleri bazen fantom sesleri olarak bilinir.

⇒Tinitus can sıkıcı ve sinir bozucu olabilir. Bazen duyduğunuz sesler, etrafınızdaki gerçek sesleri duymayı engelleyebilir. Tinitus depresyon, anksiyete ve stres ile ortaya çıkabilir.

⇒Bir veya iki kulakta kulak çınlaması yaşayabilirsiniz. Her yaştan insan tinitus geliştirebilir, ancak yaşlı yetişkinlerde daha yaygındır.

⇒Tinitus nesnel veya öznel olabilir. Obje tinitus, hem sizin hem de diğer insanların kulaklarınızdaki belirli sesleri duyabileceği anlamına gelir. Bu genellikle kulaklarınızın içinde ve çevresinde anormal kan damarlarına bağlıdır. Kalbiniz attığında, siz ve diğerleri farklı bir darbe sesi duyabilirsiniz.

Tinitus Nedenleri Nelerdir?

⇒Orta veya iç kulağa verilen hasar, tinitusun yaygın bir nedenidir. Orta kulağınız ses dalgalarını alır ve iç kulağınıza elektriksel impulsları beyninize iletmesini ister. Sadece beyniniz bu sinyalleri kabul ettikten ve bunları seslere dönüştürdükten sonra bunları duyabiliyorsunuz. Bazen iç kulağınız beyninizin işleyiş şeklini değiştirerek hasar görmeye devam eder.

⇒Kulak kulağınızın zedelenmesi veya orta kulağınızdaki minik kemikler de doğru ses iletimini engelleyebilir. Kulaktaki veya işitsel sinirdeki tümörler kulakta da çınlamaya neden olabilir.

⇒Düzenli olarak çok yüksek seslere maruz kalmak, bazı kişilerde kulak çınlamasına neden olabilir. Jackhammers, motorlu testereler veya diğer ağır ekipman kullananların kulak çınlaması olasılığı daha yüksektir. Kulaklıklarla veya bir konserde yüksek sesle müzik dinlemek, tinitusun geçici belirtilerini de ortaya çıkarabilir.

⇒İlaç kullanımı da bazı kişilerde kulak çınlaması ve ototoksisite denilen işitme kaybına neden olabilir. Tinitusa neden olabilecek ilaçlar şunlardır:

  • çok geniş dozlarda aspirin veya uzun bir süre boyunca günde 12 dozdan fazla
  • Bumetanide gibi diüretik ilaçlar
  • klorokin gibi antimalarial ilaçlar
  • eritromisin ve gentamisin gibi “-mycin” ile biten antibiyotikler
  • vincristine gibi belirli kanser ilaçları

Kulaklarınızda çınlama oluşturabilen diğer tıbbi durumlar şunlardır:

  • yaşa bağlı işitme kaybı
  • orta kulağınızda kas spazmları
  • Duyma ve dengeyi etkileyen iç kulak hastalığı olan Meniere hastalığı
  • yüksek tansiyon
  • yüksek kolestorol
  • baş ve boyun yaralanmaları
  • Ayrıca çene ve kafanızda kronik ağrıya neden olan temporomandibular eklem bozuklukları
  • duyma şeklinizi değiştiren çok miktarda kulak zarı

Tinitus Nasıl Teşhis Edilir?

⇒Doktorunuz kulaklarınızı muayene edecek ve kulak çınlaması teşhisi için bir işitme testi uygulayacaktır. Bir işitme uzmanı, bir dizi kulaklıktan sesleri bir seferde bir kulağa iletecektir. Her sesi duyduğunuzda elinizi kaldırarak veya benzer bir jest yaparak gözle görülebilir bir şekilde yanıt vereceksiniz. Doktorunuz kulak çınlamanızın nedenini, yaşınızı ve cinsiyetinizi duyabilmeniz için neler duyabildiğini karşılaştırarak karşılaştırabilir.

⇒Doktorunuz ayrıca, kulaklarınızda deformite veya hasar olup olmadığını görmek için CT veya MRI taramaları gibi görüntüleme testlerini de kullanabilir. BT ve MRI testleri iç organlarınızın görüntülerini oluşturmak için X-ışını ve radyo dalgaları kullanır. Standart X-ışınları her zaman tümörleri, kan damarı bozukluklarını veya işitme duyunuzu etkileyebilecek diğer anormallikleri göstermez.

Tinitus için Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

⇒Doktorunuz tinitus’a neden olan altta yatan tıbbi rahatsızlıkları tedavi edecektir. Doktorunuz herhangi bir kan damarı anormalliklerini ele alacak ve fazladan kulak kirini çıkaracaktır. İlaçlar kulak çınlamanıza katkıda bulunuyorsa, doktorunuz normal işitmeyi sağlamak için reçetenizi değiştirebilir.

1.İlaç tedavisi
İlaç tedavisi, kulaklarınızda duyduğunuz sesleri azaltmanıza da yardımcı olabilir. Xanax, amitriptilin ve nortriptyline dahil olmak üzere trisiklik antidepresanlar ve antianksidan ilaçlar, bazı durumlarda kulak seslerini azaltabilir. Ancak, herkes ilaç tedavisine cevap vermez ve yan etkiler rahatsız edici olabilir. Tinitus tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri şunları içerebilir:

  • mide bulantısı
  • yorgunluk
  • kabızlık
  • bulanık görüş

Nadir durumlarda, bu ilaçlar da kalp sorunlarına neden olabilir.

2.Evde Tedavi
Gürültü bastırma makineleri, kulak seslerinizi maskelemek için rahatlatıcı sesler sağlayarak zil sesine, vızıldama veya kükrelenmeye yardımcı olabilir. Bir işitme cihazına benzeyen ve kulağınıza takılan bir maskeleme cihazını da deneyebilirsiniz.

3.Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Stres azaltarak tinitusunuzu yönetmek için adımlar atabilirsiniz. Stres tinitusa neden olmaz, ancak daha da kötüleştirebilir. Hayatınızdaki stresi azaltmak için bir hobi edin ya da güvenilir bir arkadaş ya da aile üyesi ile konuşun. Ayrıca kulak çınlamanızın şiddetini azaltmak için yüksek seslere maruz kalmaktan kaçınmalısınız.
4.İşitme Cihazları
Kulak çınlaması olan bazı kişilerde işitme cihazları faydalı olabilir. Ses amplifikasyonu, kulak çınlaması nedeniyle normal sesleri duymakta güçlük çekenlere yardımcı olabilir.

5.Koklear İmplantlar
Kayıp işitme cihazını geri yüklemek için koklear implantlar da etkili olabilir. Koklear implant, daha etkili duymanıza yardımcı olmak için beyninizin kulağınızın hasarlı kısmını atlamasına izin veren bir cihazdır. Kulağınızın hemen üzerine takılan bir mikrofon, iç kulağınıza yerleştirilmiş bir elektrot ile çalışır. İmplant işitsel sinirlerinizi ses işlemek için gereken sinyalleri gönderir. Koklear implantlar ve diğer elektriksel stimülasyon biçimleri beyninizin sesleri düzgün bir şekilde yorumlamasına yardımcı olabilir.

Tinitusu Nasıl Önleyebilirim?

⇒Kulak çınlamasını önlemek için kulaklarınızı yüksek seslerden koruyun. Televizyonunuzun, radyonuzun ve kişisel müzik çalarınızın ses seviyelerini yakından izleyin. Ortalama trafik gürültüsü ile ilişkili seviye olan 85 desibelden daha yüksek sesler etrafında kulak koruması takın. Yüksek sesle müzik veya inşaat gürültüsü ile çevrilmişseniz kulaklarınızı kapatın ve kulak tıkacı gibi uygun kulak koruması yoktur.

⇒Ayrıca, kulak çınlaması belirtilerinizin tekrarlanmasına neden olabilecek ilaçlardan da kaçınmalısınız ve iç ve orta kulağınızın yapısıyla ilgili sorunları derhal tespit etmek için doktorunuzla düzenli işitme testleri planlayın.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress