• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Çocuklar Arabanın Ön Koltuğuna Ne Zaman Oturabilirler?

3 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Çocukların Ön Koltukta Oturmalarının Tehlikeleri

Araba üreticileri hava yastıklarını en az 1.50 metre boyunda ve aşağı yukarı 60 kilogram olan yetişkinlere göre tasarlamaktadırlar. Ön koltukta oturan çocuklar, emniyet kemerini takıyor olsa bile, yolcu hava yastığı açıldığı zaman yetişkinlere göre yaralanma olasılıkları çok daha fazladır.

Hava yastıkları saniyenin 1/20’sinde açılır. Bu hızla, hava yastıkları saatte 320 kilometre hızla çarpar. Bu durum, çocukların üzerine büyük bir güç uygulanması anlamına gelir.

Gereken boya ve kiloya ulaşamamış çocuklar ön koltuğa oturduklarında hava yastıklarının etkisiyle ya da hava yastığının onları kaldırmasıyla koltuklarından arabanın üst kısmına giderek kafa yaralanması yaşayabilirler.

Yapılan araştırmalara göre, 13 yaşın altındaki çocukların arka koltukta oturması kaza anında oluşabilecek riskleri %33 azaltıyor. Çocuk koltuğuna oturmayı bıraktıkları andan itibaren, genç yetişkinler için en güvenli yer, emniyet kemeri kullanılabildiği sürece arka koltukların ortasıdır.

13 yaşında bir çocuk ön koltuğa oturmak istiyorsa, ebeveynler olarak çocuğunuzu yaralanmalardan korumak için şunları yapabilirsiniz:

  • Ön koltuğu götürebildiğiniz kadar arkaya götürün ve hava yastığının açılacağı yerden uzaklaştırın. Arabanın ön kısmını etkileyen kazaların birçoğunda bu pozisyon etkiyi en aza indirir.
  • Çocuğunuzun her zaman emniyet kemeri takmasını sağlayın.
  • Çocuğunuz yaralanmaları önlemek için sırtını koltuğa yaslayarak emniyet kemerini düzgün bir şekilde takmalı. Emniyet kemeri göğüs hizasından gelmeli, boyundan değil. Bel kısmını çevreleyen kemerse midede değil bel hizasında olmalı.

13 yaşında olup 60 kilodan daha fazla kilosu olan çocuklarınsa boyları 1.45 metreyi geçmiyorsa hala çocuk koltuğundan faydalanmaları gerekmektedir. Bu boydaki biri emniyet kemerini düzgün bir şekilde takamaz.

Yaşlara Göre Arabada Güvenlik

Çocuğu arabada güvende tutabilmek için uygun boyutlu koltuklar kullanıp gerekli güvenlik önlemlerini almalısınız.  Çocuk koltuklarını, hava yastıklarının açılacağı yerlere asla yerleştirmemelisiniz. Yaralanma riskini azaltmak için gerekirse hava yastığını kapatın.

0 – 2 Yaş
Bu yaş aralığındaki çocukların koltukları 2 yaşına gelene kadar ya da 15 kilo olan kilo sınırına ulaşana kadar terse dönük olmalıdır. Bu tür çocuk koltukları, bebeklerin hassas boyunlarını ve omurgalarını korur.
2 – 8 Yaş Arası
Boy ve kilo üst sınırına ulaşana kadar çocukların koltukları ileri bakacak şekilde olmalıdır. Bu yaş aralığı için üretilen çocuk koltukları, araç ilerlerken yapılan kazalara karşı çocukları korur. Bu koltuklar için genellikle maksimum aralık 18 ile 30 kilo arasındadır.
8 – 12 Yaş Arası
Çocuklar ileri bakan çocuk koltuklarının boy ve kilo limitlerini aştıklarında, emniyet kemerini ayarlamak üzere üretilen koltuklardan ya da aparatlardan kullanmaları gerekmektedir. Bu koltuklar ve aparatlar, araba kazalarında oluşacak yaralanmaları önlemek için en uygun açıyı ve uzunluğu sağlayacaklardır.

Çocuklar bunları genellikle boyları 1.45 metre olana kadar kullanırlar. Çocukların vücutlarındaki en güçlü yerler tutulduğu için kaza anında yaralanma riski de azalır.

13 Yaşından Büyük Çocuklar
Ergenlik çağındaki çocuklar ön koltukta oturabilirler fakat her zaman emniyet kemeri takmaları gerekmektedir.

Her aşamada, çocuğunuzu kazanın etkisinden ve yaralanmalardan korumak için arabanın koltuğunu ya da çocuk koltuklarını çocuğunuza göre ayarlamanız gerekmektedir.

2015 yılında gerçekleşen kazalarda, 5 yaş altındaki 248 çocuğun hayatı çocuk koltukları sayesinde kurtulmuştur.

Hafif kazalarda bile ön koltukta oturan çocuklar ciddi yaralar alabilirler. Bu yüzden, ebeveynlerin her seferinde güvenlik kurallarına katı bir şekilde uyması gerekmektedir.

Ailelerin çocuklarına iyi örnek olarak her zaman emniyet kemerlerini takarak seyahat etmeleri de önemlidir.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress