• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Çocuklarda Multiple Skleroz Hastalığı

7 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Multiple skleroz (MS), merkezi sinir sistemini etkileyen bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. MS hastası kişilerde vücudun bağışıklık sistemi sinir hücrelerinin etrafındaki koruyucu katmanı hedefler.

MS genellikle 20 – 50 yaş aralığında teşhis edilse de, çocuklarda ve ergenlik çağındaki kişilerde de bu hastalık görülebilir. Araştırmalar MS hastalarının yaklaşık %10’unu çocukların oluşturduğunu ortaya koymuştur.

MS hastası bir çocuğunuz varsa, çocuğunuzun bu durumla baş edebilmesi için bu konuda bilgili olmanız gerekmektedir.

MS hastalığının nedenlerini, risk faktörlerini, belirtilerini, teşhis ve tedavi edilme şeklini öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Çocuklarda Multiple Skleroz Hastalığının Nedenleri

MS hastalığının nedenleri çocuklarda da yetişkinlerde de hala bilinmemektedir. MS’le ilgili bir teori, bu hastalığın virüs veya bakteriler gibi bulaşıcı bir ajanla tetiklediğini savunmaktadır. Ancak bu teorideki gibi özel tetikleyici ve bulaşıcı maddeler henüz saptanamamıştır.

Bu durumu tetikleyen şey her ne olursa olsun, MS hastalığına her ne sebep oluyorsa bu konuda sizin ya da çocuğunuzun yapabileceği bir şey bulunmamaktadır.

Çocuklarda Multiple Skleroz Hastalığında Risk Faktörleri

MS hastalığının nedenleri bilinmese de araştırmacılar MS riskini yükseltebilecek birçok faktör bulmuşlardır. Tüm bağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi, bu hastalığın da kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Kız çocuklarının MS’e yakalanma olasılığı erkek çocuklarınkinden neredeyse üç kat daha fazladır. Çocuklarda MS, ekvatordan uzaklaştıkça daha sık görülür. Bunun nedeni bilinmemektedir.

Genetiklerin de MS hastalığındaki rolü büyüktür. MS hastası olan kişilerin çocuklarında MS hastalığı olma riski üç ila beş kat daha fazladır. Ancak MS hastalığını önlemek için yapılabilecek herhangi bir şey yoktur.

Çocuklarda Multiple Skleroz Hastalığının Belirtileri

Çocuklarda MS’in belirtileri yetişkinlerdeki MS ile aynıdır. Ancak MS herkesin vücudunda farklı bir yeri etkileyebilir. Bu yüzden belirtilerle ilgili bir standart yoktur.

MS’te en sık görülen belirtiler:

  • Uyuşukluk
  • Karıncalanma
  • Baş dönmesi
  • Zayıflık
  • Yorgun hissetme
  • Yürümede zorlanma
  • Görüşte bozulma
  • Bağırsak ve mesaneyle ilgili sorunlar

Her MS hastasında farklı belirtiler olabilir. Bu yüzden, çocukta ne tür belirtiler gelişeceğini önceden tahmin etmek imkânsızdır.

MS belirtileri genellikle nöbetler halinde ortaya çıkar ve sonrasında bir süre hiç belirti gözlenmez. Nöbetler sırasında yeni belirtiler ortaya çıkabilir veya eski belirtiler kötüleşebilir. Aylar veya yıllar içinde belirtilerin giderek yoğunlaşması da mümkündür.

Çocuklarda Multiple Skleroz Hastalığının Teşhisi

MS belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebildiğinden bazen bu hastalığı teşhis etmek güçleşir. Çocuklarda MS’in belirtileri başka çocuk hastalıklarının belirtileriyle karışabileceğinden bu durum daha zordur.

MS hastalığını teşhis etmek için tek bir test yoktur. Birinde MS olduğunun anlaşılması için çok sayıda test yapılır. Bunların arasında nörolojik testler, omurilik sıvısı testi ve MR taramaları vardır. Ne yazık ki, çok fazla test yapılsa bile doktorlar yıllar boyu MS hastalığının teşhisini koyamayabilir.

Yakın zamanlarda yapılan uluslararası bir panelde MS uzmanlarıyla MS hastalığını teşhis edebilmek için yeni bir kriter oluşturulmuştur. Bu kriter, gelecekte MS teşhisinin daha kolay yapılmasını sağlayacaktır.

MS, çocuklar da dâhil olmak üzere pek çok kişide kendini tekrarlayan nöbetleri olan bir hastalıktır.

Çocuklarda Multiple Skleroz Hastalığının Tedavisi

MS hastalığının tedavisi, hastalığı düzenleyici ilaçlarla yapılır. Bu ilaçlar, MS’in ilerleyişini yavaşlatır.

Çocuklarda ve yetişkinlerde kendini tekrarlayan MS hastalığını tedavi etmek için Gilenya denilen bir ilaç kullanılmaya başlanmıştır. Bu ilaç, çocuklarda kullanılmasına müsaade edilen ilk hastalık düzenleyici ilaçtır. Gilenya’nın MS nöbetlerini hafiflettiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.

10 yaş altında kullanmak üzere onaylanmış herhangi bir ilaç bulunmamaktadır ancak bu yaş grubunda MS hastalığı oldukça nadir görülür. Sadece yetişkinlerde kullanımına onay verilmiş MS ilaçları yine de çocukları ve ergenlik çağındaki hastaları tedavi etmek için kullanılabilmektedir. Bu duruma, ilacın prospektüsünde belirtilen endikasyonlar haricindeki amaçlar için kullanılması denmektedir.

MS’in tedavisinde Tecfidera ve Aubagio denilen ilaçlar kullanılmaktadır. Bu iki ilaç da yetişkinlerin kullanımı için onaylanmıştır.

MS tedavisinde kullanılan bir başka ilaç Rituxan’dır. Bu ilacın yetişkinlerde veya çocuklarda kullanılması için onay verilmemiştir. Ancak ilaç üzerine yapılan klinik denemeler ve araştırmalar bulunmaktadır. 2016 yılında yapılan bir çalışma, ilacın yetişkinlerde kullanımının güvenli olduğunu savunmaktadır.

Tedavi söz konusu olduğunda, yapabileceğiniz en iyi şey çocuğunuzun doktorlarıyla yakın ilişki içinde olmanız olacaktır. Doktorunuz kişiselleştirilmiş bir tedavi planı oluşturarak muhtemel yan etkileri en aza indirmeye ve çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışacaktır.

Çocuğunuzla Multiple Skleroz Hakkında Konuşun

*Çocuğunuza hastalıktan bahsetmek oldukça zor olabilir. Ailelerin çoğu, çocuklarında endişeye neden olmak istemediklerinden hastalığı söylemeyi ertelerler. Ancak hastalığın teşhisini çocuğunuzdan saklamaya çalışmanız stresi daha da artıracaktır. Çocuğunuz bir şeylerin ters gittiğini anlayabilir ve gerçekten çok daha kötü olasılıkları düşünmeye başlayabilir.

*Çocuğunuzla sakin ve açık bir şekilde konuşursanız çocuğunuzun daha az endişelenmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun doktorlarıyla MS hakkında konuşması ve sorularını sorması kendisini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.

*MS hastalığı olan bir çocuğa bakmak sizin için oldukça zorlu bir süreç olacak. Bu süreçte yalnız olmadığınızı unutmayın. MS hastalığı için oluşturulmuş pek çok destek grubu da bulunmaktadır. MS’in henüz tedavisi olmasa da bu duruma çözüm bulmak için araştırmalar yapılmaktadır. Umudunuzu kaybetmemelisiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress