• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Çocukluk Çağı Obezitesi: Büyük Sağlık Problemleri!

2 Şubat 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Çocukluk çağı obezitesi, çocuklar için ciddi bir sağlık tehdididir. Obez kategorisindeki çocuklar, fazla kilolu olmayı aşmışlardır ve birçok kronik sağlık durumu için risk altındadırlar. Çocuklukta şişmanlıktan kaynaklanan kötü sağlık, yetişkinlikte de devam edebilir.

Çocukluk çağı obezitesi yalnızca fiziksel sağlığı etkilemez. Fazla kilolu veya obez olan çocuklar ve gençler depresyona girebilir ve öz imajlarına ve öz saygılarına sahip olmayabilir.

Çocukluk Çağı Obezitesinin Nedenleri

Aile geçmişi, psikolojik faktörler ve yaşam tarzı çocukluk çağı obezitesinde rol oynar. Ebeveynleri veya diğer aile üyeleri fazla kilolu veya obez olan çocukların bu durumu edinmesi daha olasıdır. Fakat çocuklukta şişmanlığın temel nedeni çok fazla yemek yemenin ve çok az egzersiz yapmanın bir kombinasyonudur.

Yüksek düzeyde yağ veya şeker içeren az miktarda diyet ve az miktarda besin maddesi, çocukların hızla kilo almasına neden olabilir. Abur cubur, şekerleme ve alkolsüz içecekler yaygın sebeplerdir. Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (HHS), ABD’de ergen kızların %32’sinin ve ergen erkeklerin %52’sinin günde 700 gr kola içtiğini bildiriyor.

Dondurulmuş yemekler, tuzlu atıştırmalıklar ve konserve makarnalar gibi hazır yiyecekler de sağlıksız kilo alımına katkıda bulunabilir. Bazı çocuklar obez olur, çünkü ebeveynleri nasıl sağlıklı yiyecekler seçileceğini veya hazırlanacağını bilmez. Diğer aileler taze meyve, sebze ve etleri kolayca karşılayamaz.

Yetersiz fiziksel aktivite, çocuklukta obezitenin başka bir nedeni olabilir. Her yaştan insan daha az aktif olduklarında kilo alma eğilimindedir. Egzersiz, kalori yakar ve sağlıklı bir kilonuzu korumanıza yardımcı olur. Spor sırasında, oyun zamanında veya diğer fiziksel aktivite biçimlerinde aktif olmaya teşvik edilmeyen çocukların fazladan kalori yakması olasılığı daha düşüktür.

Psikolojik sorunlar da bazı çocuklarda obeziteye neden olabilir. Sıkılmış, stresli veya sıkıntılı çocuklar ve gençler, olumsuz duygularla baş etmek için daha fazla yiyebilirler.

Çocukluk Çağı Obezitesine Bağlı Sağlık Riskleri

⇒Obez olan çocukların, sağlıklı bir kiloyu koruyan yaşıtlarına göre sağlık problemleri geliştirme riski daha yüksektir. Diyabet, kalp hastalığı ve astım en ciddi riskler arasındadır.

1.Şeker hastalığı
Tip 2 diyabet, vücudunuzun glikozu doğru şekilde metabolize etmediği bir durumdur. Diyabet göz hastalığına, sinir hasarına ve böbrek fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Fazla kilolu çocukların ve yetişkinlerin tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ancak, durum diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile geri dönüşümlü olabilir.

2.Kalp hastalığı
Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon obez çocuklarda gelecekteki kalp hastalığı riskini arttırmaktadır. Yağ ve tuzu yüksek olan yiyecekler kolesterol ve tansiyon seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Kalp krizi ve inme, kalp hastalığının iki potansiyel komplikasyonudur.

3.Astım
Astım, akciğer hava yollarının kronik iltihabıdır. Obezite (aynı anda iki hastalık aynı anda ortaya çıktığında) astımla birlikte en sık görülen eş zamanlı hastalıktır, ancak araştırmacılar bu iki koşulun tam olarak nasıl bağlantılı olduğundan emin değillerdir. Astım Araştırma ve Uygulama dergisinde yayınlanan son bir çalışmaya göre, ABD’de astımlı yetişkinlerin yaklaşık %38’i obezdir. Aynı çalışma, obezitenin bazılarında, ancak hepsinde değil, obeziteye sahip kişilerde daha şiddetli bir astım için risk faktörü olabileceğini buldu.

4.Uyku bozuklukları
Obez çocuklar ve gençler ayrıca aşırı horlama ve uyku apnesi gibi uyku bozukluklarından da muzdarip olabilir. Boyun bölgesindeki ekstra ağırlık, solunum yollarını tıkayabilir.

5.Eklem ağrısı
Çocuğunuzun ayrıca fazladan ağırlık taşımasından kaynaklanan eklem sertliği, ağrı ve sınırlı hareket yaşayabilir. Çoğu durumda, kilo vermek eklem problemlerini ortadan kaldırabilir.

Obez Çocuklarda Sağlıklı Beslenme ve Diyet

⇒Obez çocukların yeme alışkanlıklarını değiştirmek kesinlikle önemlidir. Ebeveyn etkisi çocuğunuzun yeme düzenini şekillendirir. Çocukların çoğu, ebeveynlerinin satın aldığı şeyleri yerler, bu yüzden sağlıklı beslenmenin sizinle başlaması gerekir.

⇒Evinizde tatlıları ve alkolsüz içecekleri sınırlandırarak beslenme bakımınıza başlayın. %100 meyve suyundan yapılan içeceklerde bile yüksek kaloriler olabilir. Bunun yerine yemeklerde su ve daha az yağlı ya da yağsız süt servis yapın. Fast food tüketiminizi azaltın ve daha fazla yemek yapmak için bilinçli bir çaba gösterin. Bir yemek hazırlamak ve birlikte yemek, sadece beslenme anlamında sağlığı değil, aynı zamanda biraz ailecek zaman geçirmenin mükemmel bir yoludur.

⇒Öğünlerinizi ve atıştırmalıklarınızı işlenmiş ürünler, unlu mamuller veya tuzlu atıştırmalıklar yerine taze yiyeceklerie merkezleyin. Şunları deneyin:

  • Taze meyve ve sebzeler
  • Tavuk ve balık gibi yağsız proteinler
  • Kahverengi pirinç, kepekli makarna ve kepekli ekmekler gibi kepekli tahıllar
  • Yağsız süt, az yağlı sade yoğurt ve az yağlı peynir dahil az yağlı süt ürünleri

Kilolu veya obez çocuğunuzun, daha sağlıklı bir beslenme biçimine geçerken biraz kilo vermesi ihtimali yüksektir. Kilo kaybı olmazsa, çocuk doktorunuza danışın. Bir diyetisyenden ek yardıma ihtiyacınız olabilir.

Çocuklukta Obezite ile Mücadelede Yaşam Biçimi Değişiklikleri

Çocuklukta obezitenin önlenmesine yardımcı olabilecek birkaç farklı strateji vardır.

1.Fiziksel Aktiviteyi Artırın

  • Çocuğunuzun fiziksel aktivite seviyesini yükselterek güvenle kilo vermelerini sağlayın. İlgilenmelerini sağlamak için “egzersiz” yerine “etkinlik” kelimesini kullanın. Örneğin dışarıda seksek oynamak, 7 yaşındaki bir çocuğa blok etrafında koşmaktan daha çekici gelebilir. Çocuğunuzu ilgi duydukları bir sporu denemeye teşvik edin.
  • Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, çocukların sağlıklı kalması için günlük egzersizin en az bir saatlik karşılığını denk getirilmesini önerir.

2.Daha fazla Aile Etkinliği
Tüm ailenin birlikte tadını çıkarabileceği aktiviteler bulun. Bu sadece bağ kurmanın harika bir yolu olmaz, çocuğunuzun örnek olarak öğrenmesine de yardımcı olur. Yürüyüş yapmak, yüzmek ve hatta oyun oynamak çocuğunuzun aktif kalmasına ve daha sağlıklı bir kiloya gitmeye başlamasına yardımcı olabilir. Sıkıntıyı önlemek için faaliyetleri değiştirdiğinizden emin olun.

3.Ekran Zamanını Azaltın
Ekran süresini de sınırlayın. Günde birkaç saatini televizyon izleyerek, bilgisayar oyunları oynayarak veya akıllı telefonlarını veya diğer cihazlarını kullanarak geçiren çocukların fazla kilolu olmaları daha olasıdır. Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından bildirilen çalışmalara göre, bunun nedeni iki yönlü olabilir. İlk olarak, ekran zamanı, fiziksel aktiviteler yapmak için harcanabilecek zaman içinde yer alır. İkincisi, TV karşısında daha fazla zaman geçirmek, atıştırmak için daha fazla zaman ve çoğu gıda pazarlamasını oluşturan yüksek şekerli, yüksek yağlı yiyeceklerin reklamlarına daha fazla maruz kalmak demektir.

Çocukluk Çağı Obezitesi Öngörüsü

⇒Çocuklukta obezite ABD’de ciddi bir konudur. Bununla birlikte uygun eğitim ve destekle çocuklar problemleriyle başa çıkmanın, yemek hazırlamanın ve aktif kalmanın daha sağlıklı yollarını öğrenebilirler. Bu destek yetişkinlerin yaşamlarından gelmelidir: ebeveynler, öğretmenler ve diğer bakıcılardan. Çocuklar için besleyici yiyecekler hazırlayarak ve bol miktarda egzersiz yapmalarını teşvik ederek çocuklarınızın daha uzun süre sağlıklı kalmasına yardımcı olun.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress