• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Crohn Hastaları için En İyi Egzersizler

7 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn hastalığı, iltihabi bağırsak hastalığıdır. Bu hastalık, sindirim sisteminin iltihaplanmasına neden olur. Bu durum ise orta veya ağır şiddetli belirtilere neden olur. Belirtiler remisyon döneminde görülmez.

Crohn hastalığı için bilinen bir tedavi yoktur. Ancak, belirtilerinizi hafifletmek için yapabilecekleriniz vardır. Özel bir beslenme düzenine uymanın yanı sıra stres seviyenizi kontrol altına almaya çalışmalısınız. Stres, sindirim sisteminizi etkileyerek Crohn hastalığının alevlenmesine neden olur.

Düzenli egzersiz yapmak stresi azaltarak sindiriminizin düzenlenmesine yardımcı olur.

Egzersiz Yapmanın Faydaları

Crohn hastalığı olan pek çok insan bu hastalığın bir tedavisi olmadığını bilse de pek çoğu belirtileri ortadan kaldırmak için basit yöntemler bulmaya çalışır. Ne yazık ki bunu yapmak o kadar da kolay değildir. Belirtilerinizi remisyona sokabilmek için iltihaplanmayı azaltmanız, bağışıklık sisteminizdeki sorunları çözmeniz veya ikisini birden yapmanız gerekir.

Hiçbir egzersiz rutini tek başına yaşadığınız belirtileri yok edemez. Ancak, egzersiz yaparak sindirim sisteminizin daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Egzersiz yapmanız sağlık durumunuzu düzelterek belirtilerin hafiflemesine, enerji seviyenizin artmasına ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.

Uzmanlar, egzersizin Crohn hastalığının belirtilerini, stres seviyesini azaltarak geçici olarak hafiflettiğine inanmaktadırlar. Stres sindirimle ilgili sorunları tetiklediğinden düzenli egzersiz ve stresi azaltan aktiviteler yapmak rahatlama sağlayabilir. Egzersiz, Crohn hastalığında yaygın olarak görülen depresyon belirtilerini de azaltır.

Crohn hastalarının egzersiz yapması kemik erimesi riskini de azaltacaktır. Crohn hastalarında kemik erimesi riski hastalığın kendisinden dolayı ya da kullanılan ilaçlarla alakalı olarak artış gösterir. Ağırlık çalışmaları, kemik hücrelerinin yıkım hızını yavaşlatarak kemik erimesini önleyebilir. Egzersiz yapmak vücut dengesini ve kasların gücünü de artırarak düşme ve kemiklerde kırılma riskini de azaltır.

Hafif Aerobik Egzersizler

Crohn hastalığınız olduğunda yüksek yoğunluklu egzersizler sizi halsiz bırakabilir. Doktorunuz hafif aerobik egzersizler yapmanızı tavsiye edecektir. Örneğin, haftada birkaç gün yarım saatlik yürüyüşler yapabilirsiniz. Düşük yoğunluklu diğer egzersizler arasında bisiklet, yüzme ve su aerobiği bulunmaktadır.

Amerika Gastroentroloji Dergisi’nde yayınlanan bir makale, haftada üç kez yürüyüş yapmanın Crohn hastalarının belirtilerini düzeltmeye yaradığını oraya çıkarmıştır. Araştırmanın katılımcıları hayat kalitelerinde de artış gözlemlemişlerdir. Katılımcıların her yürüyüşü 3.5 kilometreden oluşmaktadır.

Direnç Antrenmanları

Kasları güçlendiren egzersizlerde fiziksel olarak formda olmak önemlidir. Haftalık egzersiz rutininize iki ya da üç direnç antrenmanı eklemeye çalışın.

Crohn ve Kolit Dergisi’nde yayınlanan bir makaleye göre Crohn hastalarında da dâhil olmak üzere direnç antrenmanları kemiklerdeki mineral kaybını engelleyerek vücudun duruşunu düzenlemektir. Elastik bantlar, aletler ve ağırlıklar kaslarınızı güzel bir şekilde çalıştıracaktır. Hareketleri her seansta 10 – 12 kez yapmaya çalışın. Sık yapılan egzersizler arasında mekik, sırt ve göğüs çalışmaları, şınav, squat ve lunge bulunmaktadır. Her egzersiz arasında 15 – 30 saniye, her set arasında ise 2 – 3 dakika dinlenmeyi unutmayın. Daha önce direnç antrenmanı yapmadıysanız antrenörle birlikte çalışın. Bu şekilde yapmanız, egzersizleri yaparken doğru bir duruş sergilemenize yardımcı olacaktır.

Yoga ve Tai Chi

Yoga ya da tai chi, egzersiz rutininize eklemek için güzel olabilir. Her iki formda da egzersizler kontrollü hareketler ve nefes alma tekniklerinin bir arada kullanılmasıyla yapılır. Bu kombinasyon stresi rahatlatır. Yoga ve tai chi kaslarınızı güçlendirip, esneklik ve denge kazanmanıza yardımcı olurken daha fazla kalori yakmanızı da sağlar.

Güvenli ve Eğlenceli Bir Rutin Oluşturun

Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuzu egzersiz rutininizde yapacağınız büyük değişikliklerden haberdar etmeyi unutmayın. Doktorunuzun onayını aldıktan sonra profesyonel bir antrenör yeni aktiviteleri güvenli bir şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır. Direnç antrenmanı, yoga veya tai chi gibi egzersizleri yapmak için spor salonlarının başlangıç kurslarına yazılmayı düşünebilirsiniz.

Vücudunuza her zaman çok dikkat etmeli ve ihtiyacınız olduğunda dinlenmelisiniz. Örneğin, kendinizi yorgun hissediyorsanız durun ve dinlenin. Alevlenmeler sırasında egzersizlerinizi sınırlandırmanız da akıllıca olacaktır. Daha düşük yoğunluklu egzersizler seçebilir veya egzersiz rutininize dönmek için daha sağlıklı olmayı bekleyebilirsiniz. Kolayca tuvalete gidebileceğiniz egzersizleri seçin. Bunu yapmanız, egzersiz sırasında ishal veya diğer belirtileri yaşarsanız size kolaylık sağlayacaktır. Spordan önce, spor sırasında ve spordan sonra yeterince su içtiğinizden emin olun. Dehidrasyon, kronik ishalin varlığında oldukça ciddi bir sorun olabilir.

Hangi egzersiz programını seçerseniz seçin keyif alacağınız bir şey olmalı. Eğlendiğiniz bir egzersizi yapmanız, spora daha çok bağlanmanızı sağlayacaktır. Keyif alacağınız farklı aktiviteleri denemeyi düşünün. Egzersizleri daha keyifli hale getirmek için arkadaşlarınızı veya aile fertlerinizi sizinle beraber spor yapmaya davet edebilirsiniz.

Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı kalmanın önemli bir parçasıdır. Orta ve hafif egzersizler yapmanız, sindirim sisteminiz üzerinde baskı oluşturmadan sağlık durumunuzu düzeltmeye yardımcı olacaktır. Crohn hastalığının varlığında bile egzersizin size sunacağı yararların keyfine varabilirsiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress