• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Crohn Hastalığı Olan Çocukların Tedavisi

12 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn hastalığı, sindirim sisteminde şişliklere neden olan ve yiyeceklerin düzgün bir şekilde sindirilmesini engelleyen iltihabi bağırsak hastalığıdır. İltihaplanma bazı belirtilere neden olabilir.

Bu belirtiler:

  • Karında görülen kramplar
  • Yoğun bir şekilde yaşanan ishal
  • Rektal kanama
  • Ateş
  • Yorgunluk
  • İştah kaybı

Çocuklarda teşhisin konulduğu zaman aralığı genellikle ergenliğe girilen döneme tekabül ediyor. Bu hastalığın çocuklarda gelişimi engelleme ve kemikleri zayıflatma olasılığı bulunuyor.

Crohn hastalığının beklenmedik alevlenmeleri okulla ve günlük aktivitelerle uğraşan çocuklar için zorlayıcı olabilir. Çocuğunuzun belirtilerini kontrol altına alması ve durumun etkileriyle başa çıkabilmesi için tedaviler vardır.

Çocuklarda Crohn Hastalığının Tedavisi

Crohn hastalığıyla mücadele eden genç insanlar için zararlı yan etkileri olmayan ve belirtileri hafifletecek tedavileri seçmek önemlidir. Bazı ilaçlar özellikle çocuklar için daha tehlikeli olabilir. Örneğin, genellikle yetişkinlerde Crohn hastalığını tedavi etmek için kullanılan İnfliksimab (Remicade) çocuklarda tehlikeli olabilir.

İnfliksimab, yetişkinleri tedavi etmek için etkili olabilir ancak özellikle Crohn hastalığını tedavi etmek için bazı ilaçları kullanan çocuklarda hepatosplenik T hücreli lenfomaya neden olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nadir görülen kanser, hayatı tehdit edebilir. Ancak, Remicade yakın zamanlarda Gıda ve İlaç Kurumu tarafından orta ve ağır şiddetli Crohn hastalığı olan ve diğer tedavilere yanıt vermeyen çocukları tedavi etmek için onaylanmıştır. Çocuğunuzun doktoru, bu tedavinin ve diğer tedavilerin risklerini ve faydalarını değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun doktoruyla, hangi ilaçların çocuğunuzun belirtilerini rahatlatmak için etkili olacağını konuşabilirsiniz. Çocuğunuzun belirtilerini ciddi yan etkilere neden olmadan hafifletecek çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Ameliyat, tıbbi tedavi işe yaramadığında gerekli görülebilir.

Yaygın Olarak Uygulanan Tıbbi Tedaviler

1 Aminosalisilatlar
Çocuklarda Crohn hastalığını tedavi etmek için tercih edilen ilaçlardan biri de aminosalisilatlar yani 5-ASA’dır. Bu ilaçlar, genellikle sindirim sisteminde görülen iltihaplanmaları azaltabilir. İltihaplanma genellikle Crohn hastalığının belirtileriyle tetiklenir. 5-ASA, alevlenmelerin önlenmesine yardımcı olabilir.

Ancak, bu ilaçların baş ağrısı, karın ağrısı ve gaz gibi anormal yan etkileri bulunmaktadır. Nadir vakalarda, 5-ASA kullanan çocuklarda saç dökülmesi ve ciltte kızarıklıklar görülmektedir. Bu ilaçlar kalbin, akciğerlerin ve pankreasın şişmesine neden olabilir.
2 Antibiyotikler
Antibiyotikler, çocuklarda Crohn hastalığını tedavi etmek için kullanılan bir başka ilaç türüdür. Crohn hastalığında yaygın olarak kullanılan antibiyotikler arasında metronidazol ve siprofloksasin bulunur. Her iki ilaç da çocuklar için düşük dozlu olarak yazılır. Bu ilaçlar, sindirim sistemindeki iltihaplanmayı bastırarak belirtilerin tekrar ortaya çıkmasını azaltmaya yardımcı olur.

Her antibiyotik, kendi yan etkileriyle birlikte gelir. Metrodinazol bulantı, kusma ve iştah kaybına neden olur. Uzun süre kullanıldığında ellerde ve ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. Siprofloksasin baş ağrılarına, kızarıklığa ve ishale neden olur. Nadiren de olsa tendonite veya tendon yırtılmasına neden olabilir.
3 Steroidler
Kortikosteroid formunda olan steroidler, çocuklarda Crohn hastalığını tedavi etmek için kullanılabilir. Bu ilaçların rahatsızlık verici yan etkileri vardır. Bu yüzden uzun süreli tedavilerde nadiren tercih edilirler. Kortikosteroidler çocuklarda bazı yan etkilere neden olabilirler.

Bu yan etkiler:

  • Sivilce
  • Yüzde şişme
  • Kilo alma
  • İstenmeyen kılların çıkması
  • Duygu durumunda değişiklikler
  • Kişilikte değişimler
  • Yüksek tansiyon

Bu yan etkiler, doktorlar dozu azalttığında veya kortikosteroidlerin kullanımını bıraktırdığında genellikle kaybolur.

4 Bağışıklık Sistemi Baskılayıcılar
Azatioprin ya da 6-merkatopürin gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kortikosteroidlerin etkisini geçirmek için kullanılabilir.Bu ilaçlar bazı yan etkilere neden olabilir.

Bu yan etkiler:

  • Bulantı
  • Ateş
  • Kızarıklık
  • Karaciğerin ve pankreasın iltihaplanması
  • Kandaki akyuvarlarda ve trombositte azalma

Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların kullanımı lenfoma riskini artırır.

Çocuklarda Crohn Hastalığının Beslenmeyle Tedavi Edilmesi

1) Diyet

İlaçların yan etkilerine karşı temkinliyseniz çocuğunuzun belirtilerini kontrol altına almanın en iyi yolu diyet ve beslenmedir. Alevlenmeleri engellemek için çocuğunuza belirtileri azdıracak baharatlı yiyecekleri, fasulyeyi ve süt ürünlerini vermekten kaçınmalısınız.

Crohn hastalığında pek çok durum sadece diyetle baş edilemeyecek kadar ciddi olsa da çocuğunuzun dengeli beslenmesi belirtileri azaltabilir. Çocuğunuzun yeterince protein, meyve ve sebze yediğinden emin olun. Çocuğunuzun elma püresi, yabanmersini ve yulaf gibi çözünebilir lifleri de tüketmesi önemlidir. Crohn hastalığının bir sonucu olarak zayıf kemikleri varsa kalsiyum takviyesi de alması gerekebilir. Diğer vitamin ve mineral takviyeleri de genellikle önerilmektedir.

2) Enteral Beslenme

Bazı aileler, iltihaplanmayla savaşmaya yardımcı olacak özel sıvı mamalardan oluşan enteral beslenmeyi başarılı bir şekilde denemektedirler. Pek çok çocuk mamaları tatsız bulduğundan çocukların burundan mideye giden bir tüple ya da nadiren de olsa damardan beslenmeleri gerekebilir.

Bu yöntem, Crohn hastalığının etkileriyle mücadele etmek konusunda güvenli bir yöntem olsa da çok vakit alacağından pek çok kişi için zahmetlidir. Enteral beslenmenin sizin için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorsanız çocuğunuzun doktoruyla görüşün.

Crohn Hastalığının Çocuklarda İlerleyişi

Crohn hastalığı, kronik bir hastalık olduğundan çocuğunuzun hayatı boyunca doktorun hastalığı iyi bir şekilde takip etmesi önemlidir. Çocuğunuz dönem dönem alevlenme ve remisyon yaşayacaktır ve bu durumlar genellikle tahmin edilemez. Ancak, çocuğunuzun doktoruyla birlikte çalışarak çocuğunuzun belirtilerine uygun bir tedavi planı bulup olumsuz etkileri sınırlandırabilirsiniz. Araştırmalar daha etkili, güvenli ve daha uzun süreli, hatta kalıcı remisyon sağlayacak tedavi seçeneklerini araştırmaktadırlar.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress