• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Crohn Hastalığı ve Ülser

20 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Crohn Hastalığında Ne Tür Ülser Görülür?

Crohn hastalığında görülen ülser, ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir yerinde görülebilir.

Ülserin görülebileceği yerler:

  • Yutak
  • Onikiparmak bağırsağı
  • Apandist
  • Mide
  • İnce bağırsak
  • Kalın bağırsak

Crohn hastalığı nadiren vücudun şu kısımlarını etkiler:

  • Ağız
  • Mide
  • Onikiparmak bağırsağı
  • Yutak

Buna benzer bir durum olan ülseratif kolit ise sadece kalın bağırsağı etkilemektedir.

Örneğin, Crohn hastalığınız varsa kalın bağırsak boyunca ülser oluşabilir. Ancak, kalın bağırsağın sadece bir kısmında da ülser görülebilir. Sindirim sisteminin diğer kısımlarında ise ülser sağlıklı dokularda öbek halinde görülebilir. Kronik iltihaplanma, ülserin genital bölgeye ve anüse yayılmasına neden olabilir.

Ağızda Görülen Ülser

1 Aftöz Ülser
Crohn hastalığı olan kişilerin ağızlarında ara sıra acı verici yaralar oluşur. Bu yaralar aftöz ülser olarak bilinir. Ağızda görülen ülserler genellikle bağırsaklardaki iltihaplanma alevlendiğinde ortaya çıkar. Bu yaralar genellikle küçük olsa da ara sıra daha büyük yaralar oluşabilir.
2 Pyostomatitis Vegetans
Pyostomatitisvegetans nadir görülür. Bu durum ağızda çok sayıda apseye, içi irin dolan şişliklere ve ülsere neden olur ve iltihabi bağırsak hastalığıyla birlikte görülebilir. Bağışıklık sistemi düzenleyici ilaçlarla ya da oral veya topikalkortikosteroidlerle yaralar tedavi edilebilir.
3 İlaçların Yan Etkisi Olarak Görülen Ülserler
Bazen ağızda görülen ülserler Crohn hastalığı için veya iltihabi bağırsak hastalığı için kullanılan bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkar. Bu ilaçlar ağızda görülen bir mantar enfeksiyonu olan pamukçuğa neden olabilirler.

Fistül

Ülser, bağırsak duvarında oluştuysa fistülün oluşmasına neden olabilir. Fistül, bağırsağın iki farklı kısmında ya da bağırsağın arasında, cilt ile mesane gibi başka bir organ arasında oluşan anormal bir bağlantıdır. İçeride oluşan fistüller yiyeceklerin bağırsakların yanından geçip gitmelerine neden olabilir. Bu durumun sonucunda yenilen yiyeceklerden yeterli besin alınamayabilir. Dışarıda oluşan fistüllerde ise bağırsak cilde bağlanabilir. Bunun sonucunda ise tedavi olmadığınızda hayati tehlike yaratacak bir apse oluşabilir. Crohn hastalarında en sık görülen fistül türü anal bölgede oluşanlardır.

Kanama

Gözle görülebilir kanamalar nadir olsa da ülser büyük damarlara veya atardamara bağlandığında bu durum yaşanabilir. Vücut genellikle kanayan damarı mühürlemek için hızlı bir şekilde harekete geçer. Ancak, kanama çok sık yaşanıyorsa ameliyat gerekebilir.

Nadiren de olsa Crohn hastası olan kişi ani ve yoğun bir kanama yaşayabilir. Bu kanama, alevlenme zamanında ya da hastalık remisyondayken herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Yoğun kanamalarda bağırsağın ya da sindirim sisteminin etkilenen kısmının alınması için ya da gelecekte hayati risk oluşturacak kanamaların tekrar yaşanmaması için ameliyat gerekebilir.

Anemi

Gözle görülebilir bir kanama olmasa bile Crohn hastalığı demir eksikliği anemisine yol açabilir ve bu durum ince bağırsak ile kalın bağırsakta pek çok sayıda ülsere neden olabilir. Bu ülserlerden dolayı sürekli devam eden kronik kan kaybı yaşanabilir. Crohn hastalığınız ileumu yani ince bağırsağın alt kısmını etkiliyorsa ya da ileum ameliyatla alındıysa B12 vitamini yeterince emilemeyeceğinden anemi oluşabilir.

Ülserde Tedavi Seçenekleri

1 İmmünosupresanlar
Bağışıklık sisteminizin tepkisi iltihaplanmaya neden olabilir. İmmünosupresanlar, bağışıklık sisteminin tepkisini baskılayan ilaçlardır.

Kortikosteroidler, bağışıklık sistemini baskılayarak iltihaplanmanın ve ülserin oluşumunu engellerler. Bu ilaçları ağızdan veya rektal olarak alabilirsiniz. Ancak, Crohn ve Kolit Derneği bu ilaçların yan etkisi olduğunu ve doktorların mümkünse bu ilacı uzun süreli olarak vermemeleri gerektiğini belirtmektedir. Doktorunuzun bağışıklık sisteminizi baskılamak için ikincil ilaçları kullanması gerekebilir.

Crohn hastalığınız kortikosteroidlere tepki vermiyorsa ya da remisyon aşamasına girdiyse doktorunuz bağışıklık sistemini baskılayıcı azatioprin ya da metotreksat gibi başka ilaçları kullanmanızı isteyebilir. Genellikle bu ilaçların etkisini göstermesi için 3 ila 6 ay geçmesi gerekir. Bu ilaçlar, kanser riskini, uçuk ve sitomegalovirüs gibi viral enfeksiyon riskini artırabilir. Riskleri doktorunuzla tartışmalısınız.

2 Diğer Tedavi Yöntemleri
Crohn hastalığının tedavisinde kullanılan diğer yöntemler:

  • Ağızda ülser varsa lidokain gibi topikal anesteziler acıyı uyuşturabilir. Topikal anestezi kullanırsanız kullandığınız ilacın topikalkortikosteroidle karıştırılmış olma ihtimali yüksektir.
  • Crohn hastalığının tedavisinde infliksimab ve adalimumab gibi biyolojik tedavilerden faydalanılabilir.
  • Doktorunuz, bağırsaklarınızdaki bakterilerin sayısını ve iltihaplanmayı azaltmak için antibiyotik kullanmak isteyebilir.

3 Ameliyat
Doktorunuz bağırsaklarda çok fazla ülser olan kısmı ameliyatla almak isteyebilir. Doktorunuz Crohn hastalığını ameliyat yapmadan iyileştiremez ancak ameliyat sadece belirtileri hafifletir. İleumun alınması, ince bağırsağın alt kısmının ameliyatla alınmasını gerektirir. İleumunuzu aldırdıysanız ya da Crohn hastalığınız çok ciddi boyutlara ilerlediyse B12 vitamini takviyesi almanız gerekebilir.
Crohn hastalığı kronik bir rahatsızlıktır. Şu an için hastalığı tamamen geçiren bir tedavi bulunmasa da hastalığı yaşayan pek çok kişi belirtilerini başarılı bir şekilde kontrol altına alabilmektedir. Ülser, bu hastalığın özellikle neden olduğu acı verici bir belirtidir. Ülserin ortaya çıkma sıklığını azaltmak ve tıbbi tedavinin etkili olma süresini uzatmak için hayat tarzınızda değişiklikler yapabilirsiniz. Sizin durumunuzda etkili olabilecek değişiklikleri ve kullanabileceğiniz ilaçları doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress