
Crohn Hastalığında Ne Tür Ülser Görülür?
Crohn hastalığında görülen ülser, ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir yerinde görülebilir.
Ülserin görülebileceği yerler:
Crohn hastalığı nadiren vücudun şu kısımlarını etkiler:
Buna benzer bir durum olan ülseratif kolit ise sadece kalın bağırsağı etkilemektedir.
Örneğin, Crohn hastalığınız varsa kalın bağırsak boyunca ülser oluşabilir. Ancak, kalın bağırsağın sadece bir kısmında da ülser görülebilir. Sindirim sisteminin diğer kısımlarında ise ülser sağlıklı dokularda öbek halinde görülebilir. Kronik iltihaplanma, ülserin genital bölgeye ve anüse yayılmasına neden olabilir.
Ağızda Görülen Ülser
1 Aftöz Ülser
2 Pyostomatitis Vegetans
3 İlaçların Yan Etkisi Olarak Görülen Ülserler
Fistül
Ülser, bağırsak duvarında oluştuysa fistülün oluşmasına neden olabilir. Fistül, bağırsağın iki farklı kısmında ya da bağırsağın arasında, cilt ile mesane gibi başka bir organ arasında oluşan anormal bir bağlantıdır. İçeride oluşan fistüller yiyeceklerin bağırsakların yanından geçip gitmelerine neden olabilir. Bu durumun sonucunda yenilen yiyeceklerden yeterli besin alınamayabilir. Dışarıda oluşan fistüllerde ise bağırsak cilde bağlanabilir. Bunun sonucunda ise tedavi olmadığınızda hayati tehlike yaratacak bir apse oluşabilir. Crohn hastalarında en sık görülen fistül türü anal bölgede oluşanlardır.
Kanama
Gözle görülebilir kanamalar nadir olsa da ülser büyük damarlara veya atardamara bağlandığında bu durum yaşanabilir. Vücut genellikle kanayan damarı mühürlemek için hızlı bir şekilde harekete geçer. Ancak, kanama çok sık yaşanıyorsa ameliyat gerekebilir.
Nadiren de olsa Crohn hastası olan kişi ani ve yoğun bir kanama yaşayabilir. Bu kanama, alevlenme zamanında ya da hastalık remisyondayken herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Yoğun kanamalarda bağırsağın ya da sindirim sisteminin etkilenen kısmının alınması için ya da gelecekte hayati risk oluşturacak kanamaların tekrar yaşanmaması için ameliyat gerekebilir.
Anemi
Gözle görülebilir bir kanama olmasa bile Crohn hastalığı demir eksikliği anemisine yol açabilir ve bu durum ince bağırsak ile kalın bağırsakta pek çok sayıda ülsere neden olabilir. Bu ülserlerden dolayı sürekli devam eden kronik kan kaybı yaşanabilir. Crohn hastalığınız ileumu yani ince bağırsağın alt kısmını etkiliyorsa ya da ileum ameliyatla alındıysa B12 vitamini yeterince emilemeyeceğinden anemi oluşabilir.
Ülserde Tedavi Seçenekleri
1 İmmünosupresanlar
2 Diğer Tedavi Yöntemleri
3 Ameliyat
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın