• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Crohn Hastalığında Ameliyat: Kolektomi

5 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Kolektomi Ne İşe Yarar?

Crohn hastalarının 4’te 3’ünün hastalığın ilerleyen zamanlarında ameliyata ihtiyaç duyduklarını belirtmektedir.
Crohn ve Kolit Merkezi
Crohn ve Kolit Merkezi

→Kolektomi, Crohn hastalığı olan kişilerde, kanser hastalarında, divertikül iltihabında uygulanabilir. Aslında, bu işlem sırasında karna kesik atılarak bağırsak çıkarılır. Ameliyat, genellikle laparoskopi ve küçük kesikler yapılarak gerçekleştirilir. Bu durum, iyileşme zamanını ve komplikasyon riskini azaltır.

→Bağırsağın bir kısmının alınması ve yeniden düzenlenmesi ameliyatlarında bağırsağın bir kısmı alınır ve geride kalan kısımlar bağırsağın işlevini düzeltmek için ayarlanır.

→Genellikle bağırsağın sadece etkilendiği kısımlarının çıkarıldığı kısmi kolektomi işlemi yapılmaktadır. Kolektomi yaptırmayı düşünüyorsanız anastomoz ve kolostomi arasında seçim yapmanız gerekir. Anastamoz, bağırsağın işlevini sürdürebilmesine yardımcı olmak için bağırsağın iki kısmının bağlanmasıyla yapılırken kolostomide kalın bağırsağın bir ucu karın duvarından çıkarılarak bir torbaya bağlanır.

İki işlemin de iyi ve kötü yönleri bulunmaktadır. Bu yüzden karar vermek oldukça zor olabilir.

Anastamoz ve Kolostomi

Anastamozda bazı riskler bulunur. Öncelikle, dikişlerin yırtılma riski vardır. Bu durum yaşandığında enfeksiyon ve kan zehirlenmesi riski oluşur. Nadir de olsa bu durum ölümcül olabilir. Kolostomi daha güvenli olsa da riskleri bulunur. Kolostomi, dışkının dışarı çıkmasına izin verir. Bu durum, kişinin dışkıyı kendisinin temizlemesini gerektirir. Kolostomi yapılan bazı kişilerde atığın içeride kalması ya da gözeneklerin kapanması gibi durumlar görülebilir. Günde en az bir kez torba kullanılarak boşaltım yapılmalıdır.

Kolostomi Torbası

→Geleneksel kolostomi yaptırdıysanız torba size bağlı olacaktır. Gün içinde torbanın değişen aralıklarla boşaltılması gerekir. Günümüzde kullanılan kolostomi torbalarında koku daha azdır ve eskiden kullanılanlara göre daha sterildirler. Böylece, başkalarının durumunuzu bilmesinden endişelenmeden normal bir hayat yaşayabilirsiniz. Birçok doktor bunun yerine kalın bağırsağı kullanarak ileoanal kesesi olarak adlandırılan kolo-anal torbası kullanmanızı önerecektir.

Ameliyattan Sonra Düşünülmesi Gerekenler

Ameliyattan sonra, sindirim sisteminizde oluşacak stresi azaltmak için lif oranı düşük bir diyet uygulamalısınız.

Hastaların %20’sinde 2 yıl içinde, %30’unda 3 yıl içinde ve %80’inde ise 20 yıl içerisinde belirtiler tekrar ortaya çıkmaktadır. Belirtilerin otaya çıkması her zaman başka bir ameliyat olmanız gerektiği anlamına gelmez.
 Amerika Crohn ve Colit Merkezi’ne göre
Amerika Crohn ve Colit Merkezi’ne göre

Infliximab (Remicade), belirtilerin tekrar ortaya çıkmasını engellemek için kullanılır. Infliximab, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için kullanılan tümör nekroz faktörüdür. Bu ilacın başarılı olduğu kanıtlanmıştır.

Ameliyattan sonra tekrar ortaya çıkan sorunlar genellikle bağırsakların farklı kısımlarında görülür. Bu yüzden tekrar ameliyat yapılması gerekebilir.

Neden Kolektomi Yaptırmalısınız?

→Belirtilerin tekrar yaşanma olasılığı bu kadar yüksekken neden kolektomi yaptırmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Belirtilerin çok ciddi olduğu ve ilaçlarla düzeltilemediği durumlarda ya da perforaj ve fistül gibi acil müdahale edilmesi gereken Crohn hastalarında kolektomi yapılır. Diğerlerinde ise kolektomi yapılma kararı uzun süre dikkatlice düşünüldükten sonra verilir.

Bağırsağın bir kısmının alınması, yaşadığınız belirtileri yok etse de Crohn hastalığını iyileştirmez. Crohn hastalığının şu an için bir tedavisi bulunmamaktadır.

→Tedavi için hastalığın belirtileri hafifletilmeye ve kontrol edilmeye çalışılır. Bazı kişiler için, Crohn hastalığında ilaç kullanımı hayat boyunca gerekli olabilir. Bazılarındaysa kolektomi yapıldıktan sonra belirtilerin tekrar yaşanma olasılığı vardır. Kolektomi, yıllar boyu acı veren belirtileri biraz bile rahatlatacaksa denemeye değebilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress