
Kolektomi Ne İşe Yarar?
→Kolektomi, Crohn hastalığı olan kişilerde, kanser hastalarında, divertikül iltihabında uygulanabilir. Aslında, bu işlem sırasında karna kesik atılarak bağırsak çıkarılır. Ameliyat, genellikle laparoskopi ve küçük kesikler yapılarak gerçekleştirilir. Bu durum, iyileşme zamanını ve komplikasyon riskini azaltır.
→Bağırsağın bir kısmının alınması ve yeniden düzenlenmesi ameliyatlarında bağırsağın bir kısmı alınır ve geride kalan kısımlar bağırsağın işlevini düzeltmek için ayarlanır.
→Genellikle bağırsağın sadece etkilendiği kısımlarının çıkarıldığı kısmi kolektomi işlemi yapılmaktadır. Kolektomi yaptırmayı düşünüyorsanız anastomoz ve kolostomi arasında seçim yapmanız gerekir. Anastamoz, bağırsağın işlevini sürdürebilmesine yardımcı olmak için bağırsağın iki kısmının bağlanmasıyla yapılırken kolostomide kalın bağırsağın bir ucu karın duvarından çıkarılarak bir torbaya bağlanır.
Anastamoz ve Kolostomi
Kolostomi Torbası
→Geleneksel kolostomi yaptırdıysanız torba size bağlı olacaktır. Gün içinde torbanın değişen aralıklarla boşaltılması gerekir. Günümüzde kullanılan kolostomi torbalarında koku daha azdır ve eskiden kullanılanlara göre daha sterildirler. Böylece, başkalarının durumunuzu bilmesinden endişelenmeden normal bir hayat yaşayabilirsiniz. Birçok doktor bunun yerine kalın bağırsağı kullanarak ileoanal kesesi olarak adlandırılan kolo-anal torbası kullanmanızı önerecektir.
Ameliyattan Sonra Düşünülmesi Gerekenler
Ameliyattan sonra, sindirim sisteminizde oluşacak stresi azaltmak için lif oranı düşük bir diyet uygulamalısınız.
Infliximab (Remicade), belirtilerin tekrar ortaya çıkmasını engellemek için kullanılır. Infliximab, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için kullanılan tümör nekroz faktörüdür. Bu ilacın başarılı olduğu kanıtlanmıştır.
Neden Kolektomi Yaptırmalısınız?
→Belirtilerin tekrar yaşanma olasılığı bu kadar yüksekken neden kolektomi yaptırmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Belirtilerin çok ciddi olduğu ve ilaçlarla düzeltilemediği durumlarda ya da perforaj ve fistül gibi acil müdahale edilmesi gereken Crohn hastalarında kolektomi yapılır. Diğerlerinde ise kolektomi yapılma kararı uzun süre dikkatlice düşünüldükten sonra verilir.
→Tedavi için hastalığın belirtileri hafifletilmeye ve kontrol edilmeye çalışılır. Bazı kişiler için, Crohn hastalığında ilaç kullanımı hayat boyunca gerekli olabilir. Bazılarındaysa kolektomi yapıldıktan sonra belirtilerin tekrar yaşanma olasılığı vardır. Kolektomi, yıllar boyu acı veren belirtileri biraz bile rahatlatacaksa denemeye değebilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın