
Crohn Hastalığı Nedir?
Crohn hastalığının görülebileceği yerler:
Yaşanabilecek rahatsızlıklar:
Crohn Hastaları için Ne Zaman Ameliyat Gerekir?
İlaç her zaman yeterli gelmeyebilir ve Crohn hastası bazı kişilerin eninde sonunda ameliyata ihtiyacı olabilir. Hastalığı olan kişilerin %75’inde belirtilerin hafifletilebilmesi için bir tür ameliyat yapılması gerekir. Ameliyat Crohn hastalığında genellikle son çare olarak düşünülür. Doktorunuz bağırsağın içinde kansere işaret eden herhangi bir şey bulursa ameliyata ihtiyacınız olabilir.
Kullandığınız ilaçların ağır yan etkileri varsa veya ilaçlar etkili bir şekilde işlememeye başladıysa ameliyat olmanız gerekebilir. Crohn hastalığı, tıbbi bir aciliyet yaratan komplikasyonlara neden oluyorsa da ameliyata ihtiyaç duyabilirsiniz.
Bu komplikasyonlar arasında şunlar bulunur:
- Bağırsaklarda apse
- Bağırsaklarda perforaj
- Rektum ve mesane gibi iki farklı yerin arasında oluşan anormal bağlantılar, fistüller
- Bağırsaklarda tıkanıklık veya engel
- Toksik megakolon
- İdrarın kontrol edilememesi
Crohn Hastalığında Ameliyat Türleri
Doktorunuzun uygulayacağı ameliyat türü, sindirim sisteminizin neresinin etkilendiğine bağlıdır.
1 Ostomi
2 Bağırsakların alınması
3 Kolektomi
4 Proktokolektomi
5 Striktüroplasti
Doktorlar, bu teknikleri mümkün olan en az invazif teknikle ya da laparoskopi ile uygularlar. Bu yöntemlerde küçük kesikler atılır ya da ucunda kamera olan özel cihazlar vücudun içine sokulur. Bazı vakalarda ise doktorun ameliyat için daha büyük kesikler atması gerekebilir.
Crohn Hastalığında Ameliyat Olmanın Riskleri
Tüm cerrahi işlemler risk barındırır. Crohn hastalığı için ameliyat olacaksanız doktorunuzun kazara bağırsağın sağlıklı olan kısmını kesmesi ve aşırı kanamanın yaşanması mümkündür.
Ameliyatla ilgili diğer riskler arasında şunlar bulunur:
1 Enfeksiyon
2 Yetersiz Beslenme
3 Marjinal Ülser
4 Pouchitis
5 Daralmalar
!!!Bazı ameliyatların beklendiği gibi işe yaramaması ve belirtilerin devam etme olasılığı bulunmaktadır. Doktorunuzla ameliyattan önce bu riskleri konuşmanız önemlidir. Ameliyat riskleri, faydalardan daha ağır basıyorsa ameliyat önerilmez.
!!!Ameliyattan sonra komplikasyon riskini en aza indirgemek için doktorunuzun ameliyattan sonra yapacaklarınıza dair yönergelerini dikkatli bir şekilde dinlemelisiniz. Bu yönergeler arasında kesiklerin olduğu yerleri temiz ve kuru tutmak, doktorunuzun önerdiği diyetleri uygulamak bulunabilir.
Doktorunuzu Ne Zaman Aramalısınız?
Doktorunuzu enfeksiyon ya da daha başka komplikasyonların varlığını gösteren ciddi belirtilerin varlığında aramalısınız.
Bu belirtiler arasında şunlar bulunur:
- Karında şişlik
- Kanlı dışkı
- Göğüste ağrı
- Kafa karışıklığı
- 38oC’nin üzerinde ateş
- Zamanla azalmayan ağrı
- Kesiklerden akan kötü kokulu akıntı veya irin
- Nefes darlığı
- Bir şey yiyememek ve içememek
Ameliyattan sonra bu belirtileri yaşarsanız hemen doktorunuzu arayın.
Crohn Hastalığından Sonra İyileşme
İyileşme süresinin uzunluğu ameliyattaki yaklaşıma ve ameliyatın türüne bağlıdır. Bazı kişilerin ameliyattan sonraki birkaç gün boyunca hastanede kalması gerekir. Bazılarının ise birkaç haftayı hastanede geçirmeleri gerekebilir. Ameliyatınızdan sonra tahmini iyileşme süresini öğrenmek için doktorunuzla konuşmalısınız.
Doktorunuz, evde iyileşme süreciyle ilgili sizi bilgilendirecektir. Düşük lifli ve düşük tortu oluşturacak şekilde beslenme tavsiye edilmektedir. Bu tür bir diyet, bağırsakların sindirmek için çok çalışmasını engelleyerek bağırsaklara dinlenmesi için zaman tanımaktadır.
Düşük lifli ve düşük tortulu yiyecekler:
- Avokado
- Konserve veya pişmiş meyveler
- Makarna
- Patates
- Pirinç
- İyi pişmiş sebzeler
İyileşme sırasında ara sıra kendinizi yorgun veya rahatsız hissedebilirsiniz. Ancak, iyileşme süreci bittiğinde kendinizi çok daha iyi hissetmelisiniz. İdeal olarak, ameliyatla Crohn hastalığının belirtilerinin hafiflemesi gerekmektedir.
Crohn Hastalığından Sonra Destek Bulmak
Ameliyat belirtilerin hafiflemesine yardım ediyor olsa da bağırsakların alınması hayatınızı değiştirebilir. Ameliyat yemek yemenizi, bir şeyler içmenizi ve tuvaleti kullanma şeklinizi etkileyebilir. Ameliyattan sonra uyum sağlamakta güçlük çekiyorsanız destek gruplarına katılmayı düşünebilirsiniz.
Katılabileceğiniz pek çok destek grubu bulunmaktadır. Aralarına katılarak başkalarının yaşadığı zorlukları ve kendi deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Yaşadığınız yerdeki destek gruplarını internet üzerinden araştırarak bulabilirsiniz. Bu konuda doktorunuzdan da tavsiye alabilirsiniz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın