
Bağırsak Tıkanıklığının Belirtileri
Kronik tıkanıklığın belirtileri arasında yemek yedikten kısa süre sonra görülen karın ağrısı, şişlik ve bulantı vardır. Yemeklerden ne kadar süre sonra bu belirtilerin yaşandığına bakılarak, bağırsağın neresinin tıkandığı anlaşılabilir.
Yemek yedikten bir saat sonra bu durum görülüyorsa tıkanıklığın ince bağırsakta olma olasılığı vardır. Belirtilerin ortaya çıkması bir saatten daha uzun sürüyorsa kalın bağırsakta tıkanıklık olabilir. Belirtiler çoğu zaman yemek yedikten sonra ortaya çıkıyorsa şişliğin yanı sıra daralma da oluşmuş olabilir.
Kusma, ishal ve kabızlık da görülebilir.
Tıkanıklık Türleri
Görülebilecek tıkanıklık türleri:
1) Daralmalar
Crohn hastalığını karakterize eden kronik bağırsak iltihaplanması, bağırsaklarda yaralanmaların oluşmasına da neden olur.
İltihaplanma ve yaralanma döngüsü devam ettikçe bağırsakların bir kısmı daralır. Daralma aşırı fazla olduysa sindirim sisteminde tıkanıklığa neden olabilir.
Bağırsaklarda daralma varsa ve sindirimi güç bir şey yiyorsanız yediğiniz yiyecek bağırsakta engel oluşturabilir. Bağırsakta engel oluşturan yiyecekler arasında çiğ sebzeler, mısır ve kuruyemişler bulunmaktadır.
Daralmalar kendi kendine iltihaplanarak, bağırsaklarda engel oluşmasına neden olabilir.
Crohn hastalığı, bağırsak duvarının kalınlığını etkiler. Bu durum, daralmaların sadece bağırsağın içini etkileyen bir hastalık olan ülseratif koliti olan kişilerde daha yaygın olarak görülmesine neden olur. Bağırsaklarda tıkanıklıklar geçici veya kalıcı olabilir.
2) Yapışma
İç organların kaygan yüzeyleri vardır ve bu durum vücudunuz hareket ederken organların birbirine yapışmasını engeller.
Yapışmaya genellikle karın bölgesinde yapılan ameliyatlar neden olur. Karın ameliyatı olanların %93’ünde yapışma görülmektedir.
Çoğu kişide yapışma acı vermez ve herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak bazı kişilerde yapışma bağırsakların sabitlenmesine ya da bağırsakların başka bir organa yapışmasına neden olabilir. Ayrıca, yapışmalar ince ve kalın bağırsağın farklı kısımları arasında olabilir. Bağırsak dönerse, bağırsak tıkanıklığı ortaya çıkabilir.
Yapışmaların neden olduğu bağırsaktaki engellerin pek çoğu ameliyata gerek kalmadan düzelir. Ancak, engellerin neden olduğu belirtileri hafifletmek için geçici olarak nazogastrik tüpe ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu uygulamada dar bir plastik tüp burnunuzdan midenize doğru indirilir. Daha sonra tüp, vakumlu emiciye bağlanır. Böylece midenizde engelden dolayı oluşan fazla gazlar ya da sıvılar alınabilir. Çok ciddi ancak nadir görülen vakalarda yapışmaların kesilmesi ve bağırsakların döndürülmesi için ameliyat gerekebilir.
Tedavi
Bağırsağında geçici olarak küçük bir engel oluşan kişiler genellikle nazogastrik tüp kullanımıyla 48 saat içinde daha iyiye giderler. Sıvı diyeti ve antienflamatuvar ilaçların kullanımıyla iltihabi bağırsak hastalığından kaynaklanan iltihaplanma ve şişme azaltılır.
Daha ciddi vakalarda, yüksek dozlu streoidler ve sterilize diyetler şişliğin azaltılmasına yardımcı olmak için kullanılabilir.
1) Endoskopi
Tıkanıklık ağırlıklı olarak daralmalardan kaynaklanıyorsa ilaçlar genellikle etkili olmaz. Bu gibi durumlarda, doktorunuz endoskopi uygulayarak hem daralmaları hem de muhtemel tıkanıklıkları tedavi etmeye çalışabilir.
Endoskopi sırasında doktorunuz ucunda kamera olan uzun bir tüp olan endoskopun ucuna şişirilebilir bir balon koyar. Bu tüp ağzınızdan geçerek ince bağırsağınıza kadar iner ve yaralanan bölgeleri saptar. Bu uygulamada başarı oranı çok yüksektir. Endoskopi, yaşadığınız belirtileri haftalarca, aylarca ve bazı kişilerde yıllarca ortadan kaldırabilir.
2) Ameliyat
Endoskop yapılamazsa ameliyat gerekli olabilir. Ameliyat genellikle başka tedaviler uygulanmasına rağmen bağırsakta tıkanıklık yaşayan kişilere uygulanır. Ayrıca, tıkanıklıktan dolayı bağırsak nekrozu ya da bağırsak delinmesi gibi ciddi komplikasyonlar yaşarsanız da ameliyata ihtiyacınız olacaktır.
Bağırsağında sorun olan Crohn hastaları için iki tür ameliyat uygulanır; bağırsağın hasar alan kısmının alınmasını ve bağırsağın daralarak dışkının geçişinin zorlaştığı durumlarda striktüroplasti ile bağırsağın genişletilmesi.
Striktüroplasti için en uygun adaylar daha önce bağırsağının bir kısmını aldırmış veya Crohn hastalarının belirtilerini ağır bir şekilde yaşayan kişilerdir. Striktüroplasti uygulamasının yapıldığı pek çok kişi ilaç kullanımını bırakarak Crohn hastalığında remisyonda kalabilirler.
Striktüroplasti ile açılan daralmalar genellikle açık kalır. Bu uygulamayı yaptıran kişilerin genellikle başka yerlerinde daralma yaşanır. Ameliyat geçiren çoğu kişi, ameliyattan sonra normal bir şekilde beslenmeye ve tekrar kilo almaya başlar.
Doktorunuzla Ne Zaman Görüşmelisiniz?
Şu durumları yaşıyorsanız hemen doktorunuzu aramalısınız:
- Bulantı
- Kusma
- Şişkinlik
- İshal
- Kabızlık
- Kramp gibi de görülebilen karın ağrıları
- Yüksek ateş
- Kontrol altına alınamayan kusma
- Gazın ya da dışkının çıkmaması
Bağırsak tıkanıklığı tedavi edilebilir bir durumdur. Ancak, düzgün tedaviyi almazsanız bağırsaklarınızın tıkanan kısmı ölmeye başlar. Düzgün tedavi almamak sepsis gibi hayati risk oluşturan çok ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın