• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Crohn Hastalığında Biyolojik Tedavi

6 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Biyolojik Tedaviler

Biyolojik tedaviler, Crohn hastaları için harika bir seçenektir. Ancak, hastaların tümör nekroz faktörü engelleyicilerin riskleri ile faydalarının iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Biyolojik tedaviler genel olarak daha hafif tedaviler kullanıldıktan sonra denenir.

Crohn hastalığında biyolojik tedaviler pek çok ilaçla ve farklı dozlarda sağlanabilir. Bu ilaçlar:

  • Remicade
  • Humira
  • Cimzia
  • Tysabri
  • Entyvio

1) Remicade

Remicade, hastaların alevlenmeler üzerinde kontrol kazanmalarını sağlar. Ayrıca, belirtilerin tekrar ortaya çıkmasını ve hastanın remisyonda kalmasına yardımcı olur.
Remicade, doğrudan kana verilir. Bu şekilde yapılarak belirtilerin hızlı bir şekilde rahatlatılmasını sağlar. Bu tedavi, hastanede yapılır. Bir sağlık uzmanı, tedavi sırasında ve sonrasında ortaya çıkacak yan etkileri yakından kontrol eder.
Remicade, her gün verilmez. Üç başlangıç dozundan sonra hasta genellikle yılda altı doz uygulandığında fayda görür. Remicade’in olumsuz yanı, damardan ve her iki saatte bir verilmesidir.

2) Humira

Humira, ilk başta sağlık uzmanı tarafından uygulansa da daha sonra kişinin kendi başına uygulayabileceği bir tedavi yöntemidir. Doktorunuz, enjeksiyonları kendi başınıza yapmanıza karar verirse dozu ayarlanmış ilaçlar verilir.
İlk 30 gün boyunca ne kadar enjeksiyon yapmanız gerektiği de belirtilir. İlk 30 günlük süreçten sonra hastalar Humira enjeksiyonlarını her iki haftada bir yapmalıdırlar.

3) Cimzia

Cimzia, Crohn hastalığında tümör nekroz faktörüne karşı savaşan antikorları kullanır. Antikorlara sertolizumab pegol denir.
Cimzia, küçük bir iğne şeklindedir. Enfeksiyonu doktorunuz yapabileceği gibi evinizde kendi başınıza da uygulayabilirsiniz. Doktorunuzun yapmasını tercih ederseniz tedaviyi toz olarak alma seçeneğiniz de olur. Toz ilaç, steril suyla karıştırılarak enjekte edilir. Diğer seçenek ise önceden doldurulmuş şırıngaların damara enjekte edilmesidir. Şırıngalarda önceden ölçülmüş hazır dozlar bulunur. Şırıngaları doktorunuzun yapmasını tercih edebileceğiniz gibi evinizde kendi başınıza da uygulayabilirsiniz. Eğer tedaviyi kendiniz yapmayı seçerseniz iki şırınga ve tedaviyle ilgili yönergeleri içeren bir paket alırsınız. İlk üç dozdan sonra her dört haftada bir Cimzia kullanmanız gerekir.
Yapılan klinik testlerden sonra Cimzia 2008 yılında Crohn hastalığının tedavisi için Amerika İlaç ve Gıda Kurumu tarafından onaylanmıştır. Bu testler, Cimzia’nın Crohn hastalığının belirtilerine karşı etkili olduğunu göstermektedir. Bu belirtiler arasında ishal ve karın ağrısı vardır. Cimzia’nın kullanımıyla sağlık durumu birkaç hafta içinde düzelmeye başlar. Yapılan çalışmalarda, Cimzia’nın kullanımında doz artırımı olmamasına rağmen Crohn hastalarında hastalığın birkaç yıl içinde düzeldiğini göstermektedir.

4) Tysabri

Tysabri, her dört haftada bir damardan verilir. Bu tedavi yaklaşık olarak bir saat sürer. Hastalar genellikle tedaviden sonraki bir saat içinde gözlem altında tutulurlar. Tysabri, tümör nekroz faktörü inhibitörü değildir ve genellikle diğer tedavi yöntemleri denenmeden önce denenmez. Tysabri, akyuvar hücreleriyle bağlanarak iltihaplanmanın oluşmasını engeller.
Tysabri kullanmayı düşünen Crohn hastaları, tedavinin neden olacağı ciddi yan etkilerin farkında olmalıdırlar. Amerika Gıda ve İlaç Kurumu, bu ilacı onaylamış olsa da nadir görülen bir beyin hastalığı olan çok odaklı lökoensefalopati konusunda hastaları uyarmaktadır. Crohn hastaları için Tysabri tedavisi uygulamak isteyen tüm doktorların hastalarını riskler konusunda uyarmaları gerekmektedir.

5) Entyvio

Entyvio’nun, tümör nekroz faktörü engelleyicilere, bağışıklık sistemi düzenleyicilere ya da kortikosteroidlere iyi tepkiler vermeyen ya da intolerans gösteren orta ve ağır şiddetli Crohn hastalarında kullanılması Amerika Gıda ve İlaç Kurumu tarafından uygun görülmüştür. Entyvio, insanlaştırılan monoklonal antikordur. T-lenfositlerin bağırsaklardaki iltihaplanan dokulara gitmesini engeller. Böylece Crohn hastalığıyla alakalı iltihaplanmayı azaltır.
Entyvio, doktor kontrolünde damardan verilir. Tedavinin ilk gününde bu işlem 30 dakikadan uzun sürer. Daha sonra ikinci ve altıncı haftada tekrar edilir. Sonrasında ise her sekiz haftada bir tedavi uygulanır. 14. haftaya gelindiğinde hâlâ gelişme görülmezse Entyvio tedavisine devam edilmemelidir. Entvio tedavisine başlanmadan önce tüm hastaların bağışıklık durumları güncel olarak takip edilmelidir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress