• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Crohn Hastalığında Duygusal Faktörler

5 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Teşhis Konulurken

→Crohn hastalığı, teşhis edilmenin güç olduğu bilinen bir hastalıktır. Bu hastalık, bağışıklık sisteminiz bağırsaklardaki sağlıklı bakterilere saldırdığında görülür. Bu durum, sindirim sisteminde kronik iltihaplanmaya neden olur. Crohn hastalığı, iltihabi bağırsak hastalığı olarak düşünülür ve kolit ile aynı gruba girer.

Crohn hastalığının erken belirtileri şunlardır:

  • Aşırı karın ağrısı ve kramp
  • İshal
  • Kilo kaybıyla ilişkili olarak yetersiz beslenme
  • Ağızda yaralar
  • Eklemlerde ağrılar

→Ancak Crohn hastalığına tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Hastalığın belirtileri herkeste farklı bir şekilde ortaya çıkabilir.

→Hastalığın ilerlemesine ailenin sağlık geçmişi ve çevresel faktörler gibi pek çok şey etki edebilir. Nedeninin belirsiz olması, belirtilerin gizemli olması ve teşhisin zor konulması karamsar hisleri ortaya çıkarabilir.

→Sofia, Crohn hastalığı olduğunu öğrenince kendiyle daha fazla ilgilenmeye başlamış. “Sağlığımla alakalı duygularım üzerinde çalışmak için bilinçli şekilde çaba harcadım ve bir terapistle görüştüm,” diyor. Müziğin de iyileşmesine yardımcı olduğunu belirtiyor.

→Sağlık durumu stabilize olduktan sonra arkadaşlarıyla birlikte New Orleans’a giderek zorlu zamanlarda sevginin ve dostluğun önemini anlatmak için Soldiers adlı şarkıyı yazmış.

→Pek çok kişi Crohn hastalığı teşhisi konduktan sonra rahatlama hissettiklerini belirtiyor.

→Hastalığının teşhis edilmesinin kendisine bir çözüm sunduğunu ve ilerlemesine yardımcı olduğunu belirtiyor.

→“7 işkence dolu yıl boyunca hastaydım,” diyor Gardner. “Bu yüzden, sonunda hastalığıma bir isim konulması beni güçlendirdi. Bana araştırmak, çalışmak, hayatımı ve sağlığımı geri kazanmak için bir fırsat verdi.”

Karmaşık Duygular

→Rahatlama ve kontrolü geri eline alma hissi Crohn hastalarının belirttiği durumlar arasındadır. 43 yaşında emekli öğretmen olan Lynne Mc Fedries ilk başta korktuğunu belirtiyor.

→Mc Fedries’in Crohn’la ilk teması 14 yaşında karın ağrısıyla hastaneye yatırılıp bağırsaklarının bir kısmının alınmasıyla gerçekleşiyor. 10 yıl sonra, benzer bir deneyim daha yaşıyor ve bağırsaklarının bir kısmını daha kaybediyor. “Crohn hastalığıyla huzurlu bir şekilde yaşayabilmemin bir yolu vardı,” diyor McFedries.

→Noelle Gardner, Crohn ve utanç arasındaki ilişki hakkında açık bir şekilde konuşuyor.

→“Sindirim sistemi hastalıklarının doğası gereği utanç verici olduğunu anlıyorum. Crohn hastalarının genellikle tuvalete gidemeyecekleri yerlerde katılacakları etkinlikleri sınırlandırmaları gerekiyor,” diyor.

→Gardner arkadaşlarına, yakınlarında tuvalet olmayan yerlere kendisini götürmek için zorlamamalarını, rahat edebilecekleri yerlerde yapılan aktivitelere katılmalarını öneriyor.

→Maraton koşucusu Evan Wood için hastalığı araştırıp öğrenmek tüm hayatını ve dikkatini almış. “Kendimle ilgili sorunun ne olduğunu anlamaya çalışmak dikkatimi dağıtıyordu ve sadece kontrolümde olmayan bu hastalığı kabullenip hayatıma devam etmek istiyordum,” diyor.

Bir Yol Bulmak

→Wood, “Crohn hastalığı uzun süren bir savaş. Sürat koşusu değil. Alevlenmelerin, nüksetmelerin ve acil servise yapılan sık ziyaretlerin olduğu bir maraton koşusu,” diyor. Bu durum, Crohn hastalarının sadece belirtilerle değil hastalıkla birlikte gelen duygularla da baş etmeleri gerektiğini belirtiyor.

→McFedries, 19 yıldır remisyonda olsa da bu durumun hep böyle olacağını düşünmüyor. Ailesi ve arkadaşları, zor zamanlar yaşadığında McFedries’e yardım etmişler. “Duygularla baş etmek konusunda ben şanslıydım. Annem, babam, kardeşim, erkek arkadaşım ve pek çok arkadaşım bana destek oluyordu. Bu hastalıkla tek başıma mücadele etmem gerekseydi ne yapardım bilmiyorum,” diyor.

→Reija Eden, ilk başlarda sevdiklerinden destek almanın avantajını yaşayamamış. “Duygularımla gizli gizli mücadele ediyordum çünkü 20 yaşındaki arkadaşlarımın ne yaşadığımı anlamayacaklarını düşünüyordum. Şimdiyse geriye dönüp baktığımda destek gruplarını ve hastalıktan etkilenen başkalarını aramalıymışım diyorum. Başkalarının bu duyguları paylaşması, duygularla başa çıkılmasına yardımcı oluyor.”

→Wood destek için Sinai Hastanesi’ndeki Susan ve Leonard Feinstein İltihabi Bağırsak Hastalığı Kliniği’nden Dr. KeithBenkov’a ulaştı. Dr. Benkov, Wood’un koşu antrenörü de oldu ve şu anda birlikte New York maratonunu tamamlamış durumdalar.

→Sevdiği birinde kronik hastalık olanlara Wood’un tavsiyesi; “Yapacağınız en önemli şey, kişinin kendi içinde ve toplum içinde yaşadığı mücadeleleri göz önünde bulunduracak yakın ve destekleyici bir ilişki sürdürebilmektir.”

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress