• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Crohn Hastalığında İdame Tedavisi

14 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Crohn Hastalığını Kontrol Altına Almak için Kullanılan İlaçlar

1 5-ASA Ajanları
5-ASA ajanları, iltihaplanmayı azaltmak için kullanılır. Aspirine benzer bir yapıları vardır. Genellikle hap ya da tablet formunda olup ağızdan alınırlar. Kalın bağırsağa kadar midede ya da ince bağırsağın üst kısmında sindirilmeden gitmesi için tasarlanmışlardır. Lavman formunda da kullanılabilirler. Ancak, bu formda kullanılan ilaçlar kalın bağırsağın üst kısmına erişemeyeceğinden genellikle oral ilaçlar tercih edilir.
2 Antibiyotikler
Antibiyotikler, enfeksiyonlar da dâhil olmak üzere genellikle çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılırlar. Fistül ya da anal apse oluşursa antibiyotiklerle bu durum tedavi edilebilir. Örneğin rifaksimin, Crohn hastalarında bağırsak mukusunda toplanan bakterilerle mücadele eder.

Remisyon dönemi boyunca ilaçlar işe yarıyorsa antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Antibiyotiklerin çok az yan etkisi bulunmaktadır. En ciddi yan etkisi, ayakların ve ellerin karıncalanmasıdır. İlacı bıraktıktan sonra bile bu yan etkileri yaşayabilirsiniz. Antibiyotik kullanırken doktorunuz güneş ışığına çok fazla maruz kalamamanızı ve alkol tüketmemenizi isteyebilir.

3 Kortikosteroidler
Kortikosteroidler, özellikle 5-ASA ajanları etkisiz olduğunda genellikle Crohn hastalığını tedavi etmek için kullanılır. Kortikosteroidler, antienflamatuvar özelliktedir. Ancak, yan etki riski çok yüksektir. Bu yüzden sadece gerekli olduğunda doktor tavsiyesiyle kullanılmaktadır.

Crohn Hastalığında Hayat Tarzında Yapılacak Değişiklikler

Hayat tarzında yapılacak bazı değişiklikler belirtileri yaşamamanıza yardımcı olabilir. Bu değişikliklerin belirtileri uzak tutacağının bir garantisi olmasa da sağlıklı bir yaşam tarzı, genel sağlık durumunuzu birçok yönden etkileyebilir. Doktorunuzun vereceği ilaçlarla birlikte sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek akıllıca bir strateji olacaktır.
1 Süt Ürünleri Tüketimini Sınırlandırın
Crohn hastalığı olan pek çok kişinin normal hayatları sık sık tuvalete giderek bölünür. Laktoz intoleransı, nadir rastlanan bir durum değildir ve bu durum Crohn belirtilerini azdırabilir. Günlük süt ürünü tüketim miktarınızı azaltarak sindirim sisteminizde yaşadığınız ishal ve karın ağrısı gibi sorunların önüne geçebilirsiniz. Laktoz intoleransınız varsa Lactaid gibi laktaz takviyeleri kullanarak süt ürünleri tükettiğinizde yaşayacağınız belirtileri hafifletebilirsiniz.
2 Yağ Tüketimini Sınırlandırın
Crohn hastalığınız varsa, vücudunuz yağı sindirirken sorun yaşayabilir. Vücudunuz düzgün bir şekilde sindirim yapıp besinleri düzgünce ememediğinde yağlar bağırsaklarınıza sindirilmemiş olarak gelir. Bu durum, Crohn belirtilerini ve özellikle ishali daha da kötüleştirir. Diyetinizdeki yağ oranını sınırlandırmaya çalışın. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durun.
3 Lif Tüketimini Sınırlandırın
Pek çok kişi için lif açısından zengin yiyecekler düzensiz bağırsak hareketlerini düzenli bir hale getirir. Crohn hastalarında ise çok fazla lif tüketmek karın ağrısına ve ishale neden olabilir. Belirtilerinizi hafifletmek için doktorunuza danışarak lif tüketimini sınırlandırmanız gerekip gerekmeyeceğini öğrenebilirsiniz.
4 Sigarayı Bırakın
Crohn hastalığı teşhisi konduğunda sigara içiyorsanız bir an önce sigarayı bırakmalısınız. Sigara içmek, Crohn hastalığının ortaya çıkmasında yüksek risk barındırır. Sigarayı bırakmanız, hastalık ortaya çıktığında remisyona girilmesini engellerken hastalığın nüksetme olasılığını da artırır. Sigara içmeyerek, sindirim sisteminizde yaşadığınız belirtilerde ve genel sağlık durumunuzda gelişmeler görürsünüz.
5 Kafein ve Alkolden Uzak Durun
Sabahları içilen bir fincan kahve, güne hızlı bir şekilde başlamanızı sağlarken Crohn hastalığının belirtilerini kötüleştirebilir. Kafein, bağırsakları uyardığından ishal gibi belirtileri daha da kötüleştirir. Alkol de sindirim sisteminin işlevleriyle etkileşime girer.

Kafeinli ya da alkollü içeceklerin yerine bol su için. Böylece ishali olan kişiler için sorun yaratabilecek dehidrasyonu yaşamazsanız.

6 Düzenli Egzersiz Yapın
Şimdiye kadar bir egzersiz rutinini benimsemediyseniz şu an başlamanız için çok güzel bir zaman. Egzersiz yapmanız vücudunuzun fonksiyonlarını dengelemenize yardım edebilir. Ayrıca stresi de azaltabilir. Kontrol altına alınmadığında stres, Crohn hastalığını daha da kötüleştirebilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta şiddetli aerobik egzersiz yapmalarını önermektedir. Bu organizasyon, haftada en az iki kez kasları güçlendirici hareketlerin yapılmasını da önermektedir. Yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz.

Şimdi Ne Yapabilirsiniz?

Remisyona girdikten sonra reçeteli ilaçlarınızı kullanmanız belirtilerin yaşanmasını engelleyebilir. Hayat tarzınızda değişiklikler yapmak, Crohn hastalığının nüksetme olasılığını engeller.

Hayat tarzınızda yapabileceğiniz değişiklikler:

  • Beslenme düzeninizdeki süt ürünlerinin ve lifli yiyeceklerin tüketimini sınırlandırmak
  • Sigarayı bırakmak
  • Kafein ve alkolden uzak durmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
Dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak daha sağlıklı olmanızı sağlarken, sağlık durumunuzun iyi olmasının tadını çıkarmanıza da yardımcı olur.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress