• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Crohn Hastalığında Sıvı Diyeti

6 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Sıvı Diyeti

Sindirilmesi zor yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Bu yiyecekler:

  • Kuruyemişler
  • Tohumlar
  • Çiğ meyveler
  • Sebzeler

Belirtiler azalmaya başladıktan sonra bu yiyecekleri diyetinize ekleyebilirsiniz.

Sıvı Diyeti Ne Yapar?

Crohn hastalığı en kötü şekilde alevlendiğinde geçici olarak düşük lifli bir diyet yapmak sindirim sisteminizin iyileşmesine neden olabilir. Crohn hastalığında kullanılan temel besin türleri süt ürünlerinden elde edilen peynir altı suyu proteini ve soya ya da süt ürünleri içermeyen hipoalerjenik mamalardır. Bu mamalar kalori bakımından yüksek olurlar. Bu yüzden, başka yiyeceklere ihtiyaç duymadan sağlıklı kalabilirsiniz.

Bu mamalardan hangisini, ne kadar miktarda kullanmanız gerektiğine hastalığınızın ciddiyetine göre doktorunuz karar verecektir. Size kısmen veya tamamen sıvıdan oluşan bir diyet verebilirler. Her gün içmeniz gereken miktar yaşınıza, cinsiyetinize, kilonuza ve hareketliliğinize bağlı olarak değişecektir.

Enteral Beslenme

Bazı kişiler sağlıklı kalabilmek için yeterli oranda mama tüketmeyi güç bulabilirler. Çoğu durumda özellikle çocuklar mamanın tadını beğenmediğinden sağlıklı olabilmek için mama yemekte güçlük çekebilirler. Durum bu şekildiyse doktorunuz enteral beslenmeyi veya doğruca burnunuzdan ya da midenizden beslenmenizi sağlayacak bir tüp kullanımını tavsiye edebilir.

Crohn hastalığı olan kişilerde enteral beslenme yapıldığında belirtilerin azaldığı raporlanmıştır. Araştırmacılar,  normal beslenme düzeninin değiştirilmesinin sindirim sistemine yardımcı olduğuna inanmaktadır. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, enteral beslenme ile günlük almaları gereken kalori miktarının yarısını alan Crohn hastalarının, katı yiyeceklerden oluşan ortalama bir diyete sahip olan hastalara göre belirtilerin tekrarlanma oranının daha az olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu durum Crohn hastalarındaki alevlendirmeleri tedavi etmek konusunda yardımcı olsa da hem yetişkinler hem de çocuklar enteral beslenmeyi rahatsızlık verici ve pratik olmayan bir yöntem olarak değerlendirmektedirler. Araştırmalar, çoğu çocuğun, süt ürünlerinden elde edilen proteinlerin mamalara göre daha lezzetli olduğunu belirttiğini göstermektedir. Çocukların süt ürünlerine karşı alerjileri yoksa ya da enteral beslenmeyi tolere edemiyorlarsa, süt ürünlerinden elde edilen proteinlerin verilmesi Crohn hastalığını iyileştirebilir. Süt ürünlerine karşı intoleransı olan kişilerin ise nohuttan elde edilen proteinleri, süt ürünlerinden elde edilen proteinlere tercih etmeleri araştırılmaya değer bir durumdur.

Sıvı Diyetinin Zorlukları

Sıvı diyetinin bir zorluğu, günlük rutininize engel olmasıdır. Katı yiyecekleri diyetinizden çıkararak ailenizle ve arkadaşlarınıza yemek yemek gibi sosyal etkinlikleri kasten engelliyorsunuz.

Sıvı beslenme, özellikle okula ve arkadaşlarına uyum sağlamak isteyen çocuklar için endişe verici olabilir. Sıvı beslenmenin remisyonu sağlaması için diyetin altı ila sekiz hafta boyunca sürdürülmesi ve sonraki yıllar boyunca sıvı besin takviyesi yapılması gerekir. Çocuklar diyetlerinin dışına kolaylıkla çıkabileceği için çocuğunuzun diyetinin büyük çoğunluğunun sıvılardan oluştuğunu takip etmeniz, diyetin etkili olabilmesi için çok önemlidir.

Enteral beslenme ile ilgili diğer endişeler, tat ve maliyetle ilgilidir. Sıvı mamalar ve enteral beslenme malzemeleri size pahalıya gelebilir. Bazı kişiler, sıvı mamaların tadından da şikâyet etmektedirler. Bu yüzden, sıvı beslenme düzenini takip ederken karışılabileceğiniz sorunları doktorunuza danışmanız ihtiyaçlarınıza en uygun tedaviyi almanız konusunda size yardımcı olacaktır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress