
Crohn Hastalığını Tedavi Eden Bitkiler ve Takviyeler
1) Hint Tütsüsü
Crohn hastalığına çözüm olabilecek, üzerinde araştırma yapılan ilaçlardan bitkilerden biri Boswellia serrata’dır. Hint tütsüsü takviyeleri; karbonhidratlar, uçucu yağlar ve boswellik asitler açısından zengin tatlı kokulu reçine üreten ağaçlardan elde edilir. Reçinedeki asit, etken maddedir. Bu maddenin, iltihap önleyici olarak davrandığı düşünülmektedir.
Yakın zamanlarda yapılan bir çalışmada, Crohn hastalığı olan hint tütsüsü takviyesi kullanan 20 kişinin 14’ünde hastalığın remisyona girdiği görülmüştür.
Hint tütsüsü, sağlık ürünleri satılan yerlerde besin takviyesi olarak satılmaktadır. Hint tütsüsü bazen astımı, iltihaplanmayı ve depresyonu tedavi etmek için de kullanılır.
2) Zerdeçal
Zerdeçal, zencefile benzer bir baharattır. Köriye parlak sarı rengini verir. Son yirmi yıldır yapılan araştırmalar, zerdeçalda bulunan bir bileşik olan kürküminin Crohn hastalarına faydalı olabilecek çeşitli tıbbi özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.
Zerdeçalda şu özellikler bulunur:
- İltihap önleyici özellikler
- Kanser karşıtı özellikler
- Anti-amiloid özellikler
- Romatizma önleyici özellikler
Zerdeçal ayrıca antioksidan özelliklere de sahiptir ve mikrop önleyicidir. Bu durum, Crohn hastalığı olan insanların enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olabilir.
Araştırmaya göre, zerdeçalın Crohn hastalarını tedavi etmek için kullanılmasında ortaya çıkan büyük sorun yeterince yüksek dozun verilememesidir. Crohn hastası kişilerde, sindirim sırasında zerdeçalın içeriğindeki faydalı özellikler kana yeterince emilemez. Şu anda, araştırmacılar maksimum emilimle zerdeçalın vücuda verilmesi için farklı yollar geliştiriyorlar.
Ayrıca, zerdeçal tüketen herkes için sağlık riskleri göz önünde bulundurulmalıdır. Zerdeçalın içeriğindekiler safra kesesi hastalıklarını daha da kötüleştirebilir, kan inceltici ilaçlarla etkileşime girebilir ve demir emilimine engel olabilir. Kürkümin vücutta olduğunda, hormonlara benzer bir davranış da gösterebilir. Hormonlara duyarlı bir durumunuz varsa, bu ilacı almadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.
3) Yeşil Çay
Yeşil çay dünya çapında popülerdir. Sağlık uzmanları, yıllar boyunca yeşil çayın sağlık üzerindeki çeşitli faydalarını görmüşlerdir. Ancak yeşil çayın bağırsak ve kolon üzerindeki etkileri hala araştırılmaktadır. Son zamanlarda kemirgenler üzerinde yapılan çalışmalarda, yeşil çayın, Crohn hastalığında kullanılan sülfasalazine benzer bir şekilde kolon iltihaplanmasını azalttığı görülmüştür. Yeşil çay, kemirgenlerde kolon kanseri riskini de azaltmaktadır. Yeşil çayın insanlar üzerinde aynı etkiye sahip olup olmadığı belirsizdir fakat yeşil çay içmenin herhangi bir riski bulunmamaktadır.
4) Hatmi
Latince adı Althea officinalis olan hatmi bitkisi Crohn hastalığının tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, hatminin özellikle midedeki dokuları yatıştırdığını göstermektedir. Bu durum, Crohn hastalarındaki iltihaplanmayı azaltır. Ayrıca hatmi bitkisinin kökü, mideyi korur. Böylece, vücutta başka yan etkiler ortaya çıkmadan mide asitleri azalmış olur.
5) N-Asetil Glukozamin
N-asetil glukozamin, kabuklu deniz canlılarından elde edilen bir takviyedir. Bazı testlerde, otoimmün bozukluklarının tedavisinde başarı sağladığı görülmüştür. Bu takviye, iltihap üreten hücreleri durdurabilir. Bir çalışmada, N-asetil glukozaminin, Crohn hastalığı olan çocuklarda bağırsak iltihaplanmasını herhangi bir yan etkiye neden olmadan azalttığı bulunmuştur.
6) D Vitamini
D vitamini, kemikleri güçlendiren kalsiyum ve fosforun normal seviyelerde kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle, piyasada birçok multivitamin takviyesinde D vitamini bulunmaktadır.
Yapılan son çalışmalar, D vitaminin Crohn hastalığının tedavisinde yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Crohn hastalığı olan kişilerde kronik D vitamini eksikliği yaygın olarak görülür. Bazı araştırmacılar, kronik D vitamini eksikliğinin midede ve bağırsakta iltihaba yol açabileceğini bulmuşlardır. D vitamini diyete geri eklendiğinde, Crohn hastalığı olan kişilerin belirtileri azalır ve bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar. Crohn hastalığı bağışıklık sisteminizdeki bir arızadan kaynaklandığından, vücudunuzun bağışıklık sistemine destek sağlamanız hastalığa karşı avantaj yaratabilir.
7) B12 Vitamini
B12 vitamini yeni hücreler yapmaktan ve vücuttaki yağ ve proteinleri parçalamaktan sorumludur. B12 vitamini aynı zamanda sinir hücrelerini korur ve alyuvar hücrelerine yardımcı olur.
Crohn hastalığı yaşayan kişilerde genellikle B12 eksikliği vardır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, D vitamini takviyesinin Crohn hastalığının belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. B12 vitamini, Crohn hastalığı olan kişilerde yaygın olarak görülen beslenme bozukluğundan dolayı ortaya çıkan aneminin iyileşmesine de yardımcı olabilir.
Bitkiler ve vitamin takviyeleri, tedavinizde tamamlayıcı etki gösterebilir. Bu bitkileri ve takviyeleri tedavi amaçlı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bitkisel ilaçlar ve takviyeler, mevcut ilaçlarınızı, alerjilerinizi veya mevcut sağlık koşullarınızı etkileyebilirler.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın