• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Crohn Hastalığıyla İlgili Doktorunuza Sormanız Gereken 10 Soru

6 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Tedavinize odaklanacak 10 soru:

1) Başka hastalıklar belirtilerime neden olabilir mi?

Crohn hastalığı, bağırsaklarla alakalı olan kolit ve iltihabi bağırsak hastalıklarıyla ilişkilidirler. Doktorunuza, neden Crohn hastalığından şüphelendiğini ve yaşadığınız hastalığın başka bir rahatsızlık olup olmayacağını sormanız gerekir. Farklı hastalıklarda, farklı tedaviler uygulanması gerekir. Bu yüzden doktorunuzun diğer hastalıkları elemek için birçok test yapması önemlidir.

2) Bağırsaklarımın hangi kısımları etkileniyor?

Crohn hastalığı, sindirim sisteminin herhangi bir yerini etkileyebilir.

Bu kısımlar:

  • Ağız
  • Mide
  • İnce bağırsak
  • Kalın bağırsak

Sindirim sisteminizin farklı yerleri etkilendiğinde farklı belirtiler ve farklı yan etkiler beklemeniz gerekir. Bu yüzden hastalığın tam olarak nereleri etkilediğini bilmeniz önemlidir. Böylece, en uygun tedavinin ne olacağına karar verilebilir. Örneğin, Crohn hastalığınız kalın bağırsağınızı etkiliyorsa ve ilaç durumunuzu düzeltmiyorsa bağırsak ameliyatı olmanız gerekebilir.

3) Kullandığım ilaçların yan etkileri nelerdir?

Crohn hastalığıyla mücadele etmek için güçlü ilaçlar kullanmanız gerekir. Bu yüzden, ilaçları kullanırken ilaçların sebep olacağı yan etkilere de dikkat etmelisiniz. Örneğin, prednizon gibi steroid ilaçlar kullanıyorsanız kilo alabilirsiniz. Kullanacağınız diğer ilaçların da dikkat etmeniz gereken yan etkileri bulunur. Bazı ilaçların anemiye neden olmadığının anlaşılabilmesi için düzenli olarak kan testi yapılması gerekir. Yeni bir ilaç kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla muhtemel yan etkiler hakkında konuşarak nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.

4) İlaçlarımı kullanmayı bırakırsam ne olur?

Bazı ilaçların istenmeyen yan etkileri olduğu için bazı hastalar ilaçları kullanmayı bırakırlar. İlacı kullanmayı bıraktığınız takdirde ne gibi sonuçlarla karşılaşacağınızı doktorunuza danışmalısınız. Bu durumda, Crohn hastalığının alevlenmeleriyle karşılaşma ihtimaliniz vardır. Ancak daha da kötüsü ilaçları kullanarak bağırsaklarınızın bir kısmını mahvetme ihtimalinin olmasıdır. Böyle bir şey yaşandığı takdirde ameliyat olmanız gerekir. İlacı içmeyi unutmak zaman zaman yaşanabilir. Bu gibi durumlarda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışmalısınız.

5) Hangi belirtiler acil bir durumun işaretçisidir?

Crohn hastalığının kontrol edilemeyen ishal ve karın ağrısı gibi utanç verici belirtileri olabilir ancak çabucak hayati risk oluşturan belirtiler de ortaya çıkabilir. İdrar yolu tıkanması ya da bağırsakların daralması bağırsaklarda tıkanıklığa neden olabilir. Bu durumda, keskin bir karın ağrısı olacaktır ve bağırsak hareketi hiçbir şekilde gözlenmeyecektir. Bu belirtiler, Crohn hastalığında yaşanacak acil belirtilerin bir türüdür. Diğer acil belirtiler hakkında bilgi edinmek için doktorunuza danışın.

6) Hangi ilaçları kullanabilirim?

Sürekli ishal için loperamid (Imodium) kullanabilirsiniz ama ilacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Aynı şekilde kendinizi kabız hissediyorsanız bağırsak çalıştırıcı ilaçlar kullanabilirsiniz fakat bu ilaçlar bazen fayda sağlamak yerine zarar vermektedirler. İbuprofen gibi nonsteroidalantienflamatuvar ilaçlar, Crohn hastalarında yan etkilere neden olacağından önerilmemektedir. Tedaviniz sırasında uzak durmanız gereken ilaçları da doktorunuza danışmalısınız.

7) Ne tür bir diyet yapmalıyım?

Crohn hastaları için belirlenmiş bir diyet olmasa da sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir. Crohn hastalığı olan pek çok kişi aşırı yoğun bir şekilde yaşanan ishalden dolayı kilo vermektedir. Bu yüzden, hastaların kilolarını koruyacak bir beslenme düzenine sahip olmaları önemlidir. Beslenme düzeniniz hakkında endişeleniyorsanız ya da kilonuzu korumak konusunda zorlanıyorsanız doktorunuzdan bir diyetisyen önermesini isteyebilirsiniz. Böylece ihtiyacınız olan besinleri aldığınızdan emin olabilirsiniz.

8) Hayatımda başka ne gibi değişiklikler yapmalıyım?

Hayat tarzınızda yapacağınız değişiklikler Crohn hastalığı konusunda size yardımcı olabilir. Bazı alışkanlıklarsa hastalığın belirtilerini çok daha kötüleştirecektir. Örneğin, Crohn hastalarının sigara içmesi alevlenmeleri daha da kötüleştirecektir. Alkolün ise bazı ilaçlarla birlikte kullanımı önerilmemektedir. Sportif etkinliklere, işle alakalı ve daha başka ağır aktivitelere katılacaksanız doktorunuza danışmak isteyebilirsiniz. Genellikle cinsel ilişki konusunda bir kısıtlama olmasa da Crohn hastalığının hayatınızın bu kısmını nasıl etkileyeceğini doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.

9) İleride ne gibi tedavilere ihtiyaç duyacağım?

Çoğu zaman Crohn ilaçlarla ve hayat tarzında yapılacak değişikliklerle kontrol altına alınabilir ancak bazı vakalarda hastalığın remisyona girmesi için ameliyat gerekir. Doktorunuza ameliyat ihtimalini ve ne tür ameliyat yapılacağını sorabilirsiniz. Bazı ameliyatlarla bağırsağın bir kısmı alınır. Ancak, bazı ameliyatlarda kalın bağırsağın tamamı alınarak hayatınızın geri kalanı boyunca torba taşımanız gerekebilir. Ameliyat seçeneklerinizi önceden bilmeniz en iyisi olacaktır.

10) Tekrar ne zaman muayene olmalıyım?

Doktorunuza sorularınızı sorduktan sonra bir sonraki muayeneniz için randevu almalısınız. Kendinizi iyi hissediyor olsanız ve herhangi bir şekilde alevlenme yaşamıyor olsanız da doktorunuza kontrole ne zaman gelmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Alevlenme yaşadığınızda ne yapmanız gerektiğini ve tedavinizle ilgili sorunlar yaşamaya başladığınızda ne zaman doktorunuzu görmeniz gerektiğini öğrenmeniz de önemlidir. İlaçlarınız işe yaramadığında ya da kendinizi iyi hissetmediğinizde ne zaman kontrole gitmeniz gerektiğini sorun.

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığı acı ve utanç verici bir durum olabilir ama doktorunuzla birlikte çalışarak bu hastalığı ve hastalığın sebep olduğu alevlenmeleri kontrol altına alabilirsiniz. Doktorunuz ve siz bir takımsınız. Sağlığınız ve hastalığınızı kontrol altına almak söz konusu olduğunda aynı noktada duruyor olmanız gerekir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress