• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Depresyonu Yenmek için Bitkisel 6 Çözüm

26 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Depresyon için Alternatif Tedaviler

1) Sarı Kantaron

Sarı kantaron Avrupa’da, Batı Asya’da ve Kuzey Afrika’da bulunan bir bitkidir. Avrupalılar sarı kantaronu yaygın olarak depresyonu tedavi etmek için kullanırlar ancak Gıda ve İlaç Kurumu, bu bitkinin depresyonu tedavi ettiğini onaylamamıştır.

Sarı kantaron, vücuttaki serotonin miktarıyla ilişkilendirilmektedir. Serotonin, beyinde bulunan ve kişinin iyi hissetmesine yardımcı olan bir kimyasal olup depresyonda olan kişilerde düşük oranda bulunur. Antidepresanların çoğu beyindeki serotonin miktarını artırmak için kullanılır.

Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre, etkileri olumlu veya olumsuz olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen sarı kantaron depresyonun orta şiddette görüldüğü kişilere yardımcı olabilir. 2008 yılında 29 çalışmayı kapsayan bir inceleme, sarı kantaronun hafif ve orta şiddetli depresyonları tedavi etmek konusunda yan etkilere neden olan antidepresanlar kadar etkili olduğunu göstermektedir. Ancak Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün Ulusal Tamamlayıcı ve Birleştirici Sağlık Merkezi, sarı kantaronun plasebo ilaçlardan daha etkili olmadığını gösteren iki ayrı çalışma yapmıştır.

Sarı kantaronun pek çok ilaçla etkileşime girdiğini bilmeniz önemlidir. Bu durum özellikle kan inceltici ilaçlarda, doğum kontrol haplarında ve kemoterapi ilaçlarında geçerlidir. Bu bitkiyi kullanmaya başlamadan önce her zaman doktorunuza danışmalısınız.

2) Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri ve sağlıklı yağ türleri somon, alabalık ve sardalya gibi balıklarda bulunur. Omega-3 yağ asitleri, hap formunda da bulunan balık yağı takviyesiyle de alınabilir. Mayo Clinic’e göre, balık yağında bulunan iki kimyasal, kişinin beyninde eksik olduğunda depresyon riski artabilir. Bu nedenle, Omega-3 yağ asitlerinde bulunan DHA ve EPA oranlarının yüksek olması gerekmektedir.

Omega-3 yağ asitlerini almak için balık yağı takviyesi almanın yanı sıra yediğiniz balık oranını da artırabilirsiniz. Haftada 3 kez balık yemek Omega-3 yağ asitlerini takviye kullanmadan alma oranınızı artıracaktır.

Bazı balıklarda cıva oranının yüksek olduğunu aklınızda bulundurun. Bu balıklar arasında kılıç balığı, kral uskumru ve köpek balığı vardır. Cıva oranı düşük olan ton balığı, somon, alabalık ve sardalyayı tercih edin.

3) Safran

Safran, süsengiller familyasından bir çiçek olan krokusun kurutulmasıyla elde edilen bir baharattır. Alternatif Tıp İncelemesi’ndeki bir çalışmaya göre safran kullanmak orta şiddetli depresyonları tedavi etmekte etkilidir.

4) S-Adenozil Metiyonin (SAM-e)

SAM-e ya da S-Adenozil metiyonin, vücutta doğal olarak üretilen duygu durumunu düzenleyen kimyasallar gibi davranması için sentetik olarak yapılmış bir takviyedir. Mayo Clinic’e göre, SAM-e Gıda ve İlaç Kurumu tarafından ilaç olarak onaylanmadığından takviye olarak kullanılmaktadır.

SAM-e antidepresanlarla birlikte kullanılmamalıdır. SAM-e çok kullanıldığında mide bozulması ya da kabızlık gibi yan etkilere neden olabilir.

5) Folik Asit

Folik asit seviyesinin düşmesi ile depresyon arasında bir bağ olabilir. 500 miligram folik asit kullanmak, kullanılan diğer antidepresan ilaçların etkisini artırabilir.

Folik asit seviyesini artırmanın bir başka yolu ise içinde folik asit bulunan yiyeceklerin tüketiminin artırılmasıdır. Bu yiyecekler arasında fasulye, bakliyatlar, besin değeri zenginleştirilmiş mısır gevrekleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ayçiçeği çekirdeği ve avokado bulunmaktadır.

6) Çinko

Çinko, öğrenme ve davranışlar gibi zihinsel işlevlerle ilişkilendirilir. Kandaki çinko seviyesinin düşük olması Biyolojik Psikiyatri’de yapılan bir analize göre depresyonla ilişkilendirilmektedir.

12 hafta boyunca 25 miligram çinko kullanılması depresyon belirtilerini azaltmaktadır. Çinko takviyesi almak, vücutta bulunan Omega-3 yağ asitlerinin oranını da artırır.

Depresyonu Azalttığı Henüz Kanıtlanmamış Bitkiler

Bitkiler ve takviyeler depresyonu tedavi edebilir. Ancak, BJPsych ADvances’ta yayınlanan bir makaleye göre bu tedavi yöntemlerinin pek çoğunun depresyonu tedavi etmekte etkili olduğu kanıtlanmamıştır.

Etkinliği kanıtlanmamış tedaviler arasında şunlar bulunur:
Crataegus oxyacantha (Alıç)
Eschscholzia californic a (California haşhaşı)
Ginkgo Biloba
Lavandula angustifolia (Lavanta)
Matricaria recutita (Papatya)
Melissa officinalis (Melisa otu)
Passiflora enkarne (Mor çarkıfelek meyvesi)
Piper methysticum (Kava)
Valeriana officinalis (Valerian)
Bu bitkileri veya diğer bitkileri depresyonunuzu tedavi etmek için kullanacaksanız öncesinde doktorunuza danışarak kullandığınız diğer ilaçlarla etkileşime girmeyeceğinden emin olmalısınız.

Bu bitkilerin ve takviyelerin, depresyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar kadar sıkı denetimlerden geçmediğini aklınızda bulundurmalısınız. Bu nedenle bu tür ürünleri güvenilir yerlerden almaya dikkat etmelisiniz.

Doktorunuzla Konuşun

Bazı bitkiler ve takviyeler depresyonu tedavi etmek konusunda umut vaat ediyor olsa da ciddi depresyon vakalarında bu tür alternatif tedavilere yönelmemelisiniz. Bu bitkilerin ve takviyelerin ağır depresyon belirtilerini geçireceğine güvenmemelisiniz. Depresyon, ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle, size uygun bir tedavi planının oluşturulması için doktorunuzla görüşmelisiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress