• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Dermoid Kisti Nedir? Endişelenmeli misiniz?

1 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Dermoid Kisti Nedir?

Dermoid kisti, bebeğin rahmi gelişirken cilt yüzeyine yakın bir yerde oluşan kesedir.

Bu kist, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. İçinde kıl kökleri, doku hücreleri ve ter ile yağ üreten bezler bulunur. Bu bezler sürekli olarak kistin büyümesine neden olan maddeleri üretirler.

Dermoid kistleri çok sık görülür. Genellikle zararsızdırlar ama ameliyatla alınmaları gerekebilir. Kendi hallerinde yok olmazlar.

Dermoid kistleri doğuştan oluşan bir durumdur. Yani doğduğunuzda bu kistlerle birlikte doğarsınız.

Dermoid Kistlerinin Türleri

Dermoid kistleri, cilt yüzeyine yakın olurlar. Genellikle doğumdan sonra fark edilirler. Bazıları vücudun içinde de oluşabilir. Bu yüzden bu kistler hemen fark edilemeyebilir.

Dermoid kistlerinin bulunduğu yer, kistin türünü belirler. Yaygın olarak görülen kistler:

1.Periorbital Dermoid Kisti
Bu türde, dermoid kistleri genellikle sağ kaşın sağ tarafında ya da sol kaşın sol tarafında oluşur. Bu kistler doğuştan olsa da doğduktan birkaç ay ya da birkaç yıl sonrasına kadar fark edilemeyebilir. Periorbital dermoid kistinin belirtileri çok azdır. Çocuğun görüşü ve sağlığı üzerinde çok az risk oluşturur. Ancak, kist enfeksiyon kaparsa enfeksiyonun bir an önce tedavi edilmesi ve kistin ameliyatla alınması gerekir.
2.Yumurtalık Dermoid Kisti
Bu kist türü, yumurtalığın içinde oluşur. Yumurtalık kistinin bazı türleri, kadınların regl döngüsüyle alakalıdır. Yumurtalık kistinin, yumurtalığın fonksiyonuyla herhangi bir alakası yoktur. Diğer dermoid kistleri gibi, yumurtalık dermoid kisti de doğumdan önce oluşur. Kadınlarda pelvik muayene yapılana kadar bu kistler çok uzun yıllarca gizli kalabilir.
3.Omurilik Dermoid Kisti
Omurilikte bulunabilen bu iyi huylu kistler başka bölgelere yayılmazlar. Zararsızdırlar ve herhangi bir belirtiye neden olmazlar. Ancak, kist omurilikte veya omurilik sinirlerinde herhangi bir noktaya baskı uygulayabilir. Bu yüzden, ameliyatla kistin alınması gerekebilir.

Dermoid Kistlerinin Belirtileri

Çoğu dermoid kisti, herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bazı durumlarda belirtiler, kistler enfeksiyon kaptığında veya aşırı büyüdüğünde ortaya çıkabilir.

1.Periorbital Dermoid Kisti
Cildin yakınında bulunan kistler zamanla şişebilir. Bunun sonucunda rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ciltte sarımsı bir ton oluşabilir. Enfeksiyon kapan kistler, çok kızarıp şişebilir. Kist şişerse, enfeksiyon yayılır. Kist yüzdeyse göz çevresinde iltihaplanma oluşabilir.
2.Yumurtalık Dermoid Kisti
Kist aşırı fazla büyürse, pelvik bölgede kistin etrafında ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı, regl dönemlerinde daha da yoğunlaşır.
3.Omurilik Dermoid Kisti
Omurilik dermoid kistinin belirtileri, kist genellikle çok büyüyüp omuriliğe ve omurilikteki sinirlere baskı oluşturduğunda ortaya çıkar. Kistin büyüklüğü ve omurilikte bulunduğu yer, vücuttaki hangi sinirlerin etkileneceğini belirler. Belirtiler ortaya çıktığında şu gibi durumlar yaşayabilirsiniz: Kollarda ve bacaklarda zayıflık ve karıncalanma Yürümede zorluk İdrarı tutamama

Dermoid Kistlerinin Oluşma Nedenleri

Doktorlar, bebekler anne karnındayken bile dermoid kistlerini görebilmektedir. Ancak, embriyolarda neden dermoid kisti oluştuğu henüz bilinmemektedir.

Yaygın görülen dermoid kistlerine neden olabilecek bazı durumlar vardır.

1. Periorbital Dermoid Kisti

Periorbital dermoid kisti, cilt katmanları düzgün bir şekilde gelişmediğinde oluşur. Bunun sonucunda, cilt hücreleri ve diğer maddeler cildin yüzeyine yakın bir yerde toplanarak kese oluştururlar. Kistteki bezler sürekli olarak sıvı üretmeye devam ettiğinden kist giderek büyür.

2. Yumurtalık Dermoid Kisti

Yumurtalık dermoid kisti ya da başka bir organın içinde bulunan dermoid kistleri, embriyo gelişimi sırasında oluşur. İç organlarda görülmese de cilt hücrelerinde ve diğer doku ve bezlerde görülebilir.

3. Omurilik Dermoid Kisti

Omurilik dermoid kistinin yaygın nedeni, spinal disrafi hastalığıdır. Embriyo gelişiminin erken evrelerinde sinir yollarının tamamen kapanmaması sonucunda oluşur. Sinir yolları, beyin ve omurilik arasındaki hücrelerdir.

Sinir yolunda açılma, bebeğin omuriliğinde kist oluşmasına neden olur.

Dermoid Kistlerinin Teşhis Edilmesi

Periorbital dermoid kistini veya boyunda ve göğüste cilt yüzeyine yakın yerde bulunan dermoid kistlerinin teşhisi fiziksel muayene ile yapılır. Doktorunuz, cildin altındaki kisti hareket ettirerek boyutunu ve şeklini anlayabilir.

Doktorunuz kistleri anlayabilmek için görüntüleme testlerinden de faydalanabilir. Bu durum özellikle kistler göz veya şahdamarı gibi hassas bölgelere yakınsa yapılmaktadır. Görüntüleme testleri, doktorunuzun kistin tam yerini görmesine ve hassas bölgelere zarar verip vermeyeceğini anlamasına yarar.

Doktorun kullanabileceği görüntüleme testleri:

  • Tomografi
  • MR

Doktorunuz MR ve tomografi testlerini omurilik dermoid kistlerini teşhis etmek için kullanacaktır. Kistler tedavi edilmeden önce, doktorunuzun bu kistlerin omurilikteki sinirlerin ne kadar yakınında olduğunu bilmesi ameliyat sırasında hasara neden olmaması için önemlidir.

Pelvik muayene, yumurtalık dermoid kistini ortaya çıkarabilir. Pelvik ultrason, yumurtalık dermoid kistini ortaya çıkarmak için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Pelvik ultrasonda ses dalgaları ile vücudun görüntüsü oluşturulur.

Doktorunuz transvajinal ultrasonda kullanabilir. Bu test sırasında, doktorunuz vajinanızın içine bir çubuk yerleştirir. Çubuk tarafından yollanan ses dalgalarıyla görüntü oluşturulur.

Dermoid Kistlerinin Tedavisi

Dermoid kistlerinin bulunduğu bölgeye bakılmaksızın, tek tedavi seçeneği kistlerin alınmasıdır. Ameliyat öncesinde dikkat edilmesi gereken önemli faktörler vardır.

Bu faktörler:

  • Hastanın sağlık geçmişi
  • Belirtiler
  • Enfeksiyon riski
  • Kullanılacak ilaçlara karşı tolerans
  • Ameliyat sonrası iyileşme beklentisi
  • Kistin ciddiyeti
  • Çocuklarda ailelerin tercihi

Ameliyata karar verildiyse:

1.Ameliyattan Önce
Doktorunuzun ameliyat için verdiği önerileri dikkate almalısınız. Ameliyattan önce bazı yiyecekleri yememeniz ve bazı içecekleri içmemeniz gerekiyor olabilir. Genel anestezi kullanılacağından yanınızda bir refakatçi bulunmalı.
2.Ameliyat Sırasında
Periorbital dermoid kisti için, kaşların yanından ya da saç çizgisinin bulunduğu yerden bir kesik atılır. Kist dikkatli bir şekilde kesiğin atıldığı yerden çıkarılır. Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürer.

Yumurtalık dermoid kisti daha karmaşıktır. Bazı vakalarda, yumurtalık alınmadan sadece kist alınır. Buna yumurtalık sistektomisi denir.

Kist çok büyükse veya yumurtalığa çok fazla hasar verdiyse kistle birlikte yumurtalık da alınır. Omurilik dermoid kisti, mikrocerrahi ile kaldırılır. Bu işlem çok küçük cihazlarla yapılır. İşlem sırasında yüzünüz aşağıya bakacak şekilde ameliyat masasında yatmanız gerekir. Omuriliği kaplayan zar kesilerek kiste erişilir.

Sinir fonksiyonları ameliyat boyunca dikkatli bir şekilde izlenir.

3.Ameliyattan Sonra
Bazı kist ameliyatlarından sonra aynı gün hastaneden çıkış yapılabilir.

Omurilik ameliyatlarındaysa oluşabilecek komplikasyonların izlenebilmesi için hastanede kalınması gerekir.

Omurilikteki kist, sinirlere veya omuriliğe çok güçlü bir şekilde bağlıysa doktorunuz kisti mümkün olan en güvenli şekilde almaya çalışacaktır. Alınamayan kist, düzenli olarak takip edilir.

Ameliyattan sonra iyileşme, kistin bulunduğu bölgeye bağlı olarak iki veya üç hafta sürebilir.

Dermoid Kistinin Neden Olabileceği Komplikasyonlar

Genellikle tedavi edilmeyen dermoid kistlerinin bir zararı yoktur. Yüzde veya boyunda bulunan dermoid kistleri gözle görülebilir bir şişliğe neden olabilir. Dermoid kistiyle ilgili en büyük endişelerden biri kistin parçalanması ve etrafındaki dokularda enfeksiyona neden olmasıdır.

Omurilik dermoid kisti, tedavi edilmeden bırakıldığında omuriliğe ve omuriliğin etrafındaki sinirlere zarar verecek kadar büyüyebilir.

Yumurtalık dermoid kisti genellikle kansere neden olmaz ama çok fazla büyüyebilir. Bu yüzden, yumurtalıklar etkilenebilir. Kist, yumurtalığın dönmesine de neden olabilir. Yumurtalığın dönmesi, kanamayı ve hamile kalmayı etkileyebilir.

Çoğu dermoid kisti anne karnında oluştuğundan sonradan dermoid kistinin oluşması mümkün değildir. Dermoid kistleri genellikle zararsızdır. Bu yüzden kistlerin ameliyatla alınmasından önce doktorunuzla bu durumun artı ve eksi yönlerini konuşmalısınız.

Çoğu vakada, kistlerin ameliyatla alınması çok az komplikasyonla güvenli bir şekilde yapılır. Kistlerin alınması, kistin parçalanarak etrafındaki dokulara enfeksiyon bulaştırması gibi daha ciddi olan durumların engellenmesini de sağlar.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress