
Difteri Neden Olur?
- Burun
- Boğaz
- Dil
- Havayolu
⇒Bazı durumlarda, bu toksinler kalp, beyin ve böbrekler gibi diğer organlara da zarar verebilir. Bu, potansiyel olarak hayati tehlike oluşturan komplikasyonlara neden olabilir:
- Miyokardit veya kalp kası iltihabı
- Felç
- Böbrek yetmezliği
Difteri için Risk Faktörleri Nelerdir?
⇒Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’daki çocuklar rutin olarak difteri için aşılanır, bu nedenle bu yerlerde durum nadirdir. Bununla birlikte difteri, aşılanma oranlarının düşük olduğu gelişmekte olan ülkelerde hala oldukça yaygındır. Bu ülkelerde, 5 yaşın altındaki çocuklar ve 60 yaşın üzerindeki insanlar, özellikle difteri olma riski altındadır.
⇒Ayrıca, insanlar aşağıdaki durumlarda difteri geliştirme riskini arttırırlar
- Aşıları hakkında güncel değilse
- Aşı sağlamayan bir ülkeyi ziyaret ediyorsa
- AIDS gibi bir bağışıklık sistemi bozukluğu varsa
- Sağlıksız veya kalabalık koşullarda yaşıyorsa
Difteri Belirtileri Nelerdir?
⇒Difteri belirtileri sıklıkla enfeksiyonun ortaya çıkmasından iki ila beş gün sonra ortaya çıkar. Bazı insanlar herhangi bir semptom yaşamaz, bazılarında ise soğuk algınlığına benzer hafif semptomlar vardır.
⇒Difterinin en belirgin ve yaygın belirtisi boğaz ve bademcikler üzerinde kalın, gri bir kaplamadır. Diğer yaygın semptomlar şunlardır:
- Ateş
- Titreme
- Boyunda şişmiş bezler
- Yüksek, havlayan bir öksürük
- Boğaz ağrısı
- Mavimsi cilt
- Ağız suyu akması
- Genel bir huzursuzluk veya rahatsızlık hissi
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, enfeksiyon ilerledikçe ek semptomlar ortaya çıkabilir:
- Zorluk nefes veya yutma
- Vizyondaki değişiklikler
- Konuşma bozukluğu
- Soluk ve soğuk cilt, terleme ve hızlı kalp atışı gibi şok belirtileri
⇒Hijyeniniz yoksa veya tropik bir bölgede yaşıyorsanız, deri difterisi gelişebilir. Deri difterisi genellikle etkilenen bölgede ülser ve kızarıklığa neden olur.
Difteri Nasıl Teşhis Edilir?
⇒Doktorunuz muhtemelen şişmiş lenf bezlerini kontrol etmek için fiziksel muayene yapacaktır. Ayrıca size tıbbi geçmişinizi ve yaşadığınız belirtileri de soracaklardır.
⇒Doktorunuz boğazınızda veya bademciklerinizde gri bir kaplama görüyorsa difteri olduğuna inanabilir. Doktorunuzun tanıyı doğrulaması gerekiyorsa, etkilenen dokudan bir örnek alır ve test için laboratuvara gönderir. Doktorunuz deri difterisi olduğundan şüphelenirse, bir boğaz kültürü de alınabilir.
Difteri Nasıl Tedavi Edilir?
Difteri Nasıl Önlenir?
⇒Difteri, antibiyotik ve aşı kullanımı ile önlenebilir.
⇒Difteri aşısına DTaP denir. Genellikle boğmaca ve tetanoz için aşılarla birlikte tek seferde verilir. DTaP aşısı beş aşılık bir dizi halinde uygulanır. Aşağıdaki yaşlarda çocuklara verilir:
- 2 ay
- 4 ay
- 6 ay
- 15 ila 18 ay
- 4 ila 6 yıl
⇒Nadir durumlarda, bir çocuğun aşıya alerjik bir reaksiyonu olabilir. Bu, daha sonra kaybolacak olan nöbet veya kovanlara neden olabilir.
⇒Aşılar sadece 10 yıl sürer, bu nedenle çocuğunuzun 12 yaş civarında tekrar aşılanması gerekir. Yetişkinler için, bir kez difteri-tetanoz-boğmaca güçlendirici aşısı alması önerilir. Her 10 yılda bir tetanoz difteri (Td) aşısı alacaksınız. Bu adımları atmanız, sizin veya çocuğunuzun gelecekte difteri almasını önlemesine yardımcı olabilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın