• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Dilde Siyah Lekeler – Nedenleri ve Tedavisi

15 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 3 Yorum

Dildeki Siyah Lekeler Neye Benzer?

Siyah lekeler ortaya çıkma sebeplerine göre değişiklik gösterebilir. Bazı vakalarda dil üzerindeki, kelimenin tam anlamıyla küçük siyah lekeler olabilir. Diğer vakalarda dil üzerinde, genellikle yanlardan başlayıp ortaya doğru yayılan siyah benekler ortaya çıkabilir. Lekelerin koyuluğu da ayrıca hastadan hastaya değişebilir. Bazıları açık ve gri olabilirken, bazıları daha kahverengi ve bazıları çok koyu olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca bazı durumlarda dildeki siyah lekeler nispeten artabilir; ancak bu, ağrı ya da rahatsızlığa sebep olmayacaktır.

Dilde Siyah Lekelerin Nedenleri

Yapısal Bozukluklar
Bir takım yapısal bozukluklar dildeki siyah renklenmeye yol açabilir. Dilde siyah lekelerin en yaygın sebeplerinden birisi hiperpigmentasyon ya da oral ağız dokusu tümörüdür. Bu aslında, zamanla daha çok göze çarpabilen dildeki bir doğum lekesidir.

Kimyasallara maruz kalmak
Bazen dilin tamamı siyaha dönecektir. Dilde doğal olarak bulunan asitlerle reaksiyona geçebilen bizmut gibi kimyasallara aşırı maruz kalmak, dilin renginin geçici olarak siyaha dönmesine neden olur. Pepto-bismol tablet (bir mide ilacı)gibi çiğnenebilen kimyasallar bunun en yaygın kaynaklarıdır.

Kıllı dil
Kıllı dil gibi bir rahatsızlık da dili tamamen siyaha döndürebilir. Aşırı tütün, alkol ya da antibiyotik kullanımı nedeniyle, dilde çok küçük siyah lekeler ortaya çıkmaya başlayacaktır. Bu, dil üzerinde küçük siyah benekler çıkartan bir mantar nedeniyle olur. Eğer kendinizi bu ürünlere maruz bırakmaya devam ederseniz, siyah lekeler tüm dil siyaha dönene kadar yayılacaktır.

Ağız pirsingleri
Eğer yakın zamanda bir ağız pirsingi yaptırdaysanız, yapılan bölgenin etrafında siyah renklenme görülebilir. Bunun sebebi delinme sürecinde dilin zedelenmesi ya da ayrıca pirsingdeki metale maruz kalması olabilir. Dili ısırmak, çarpmak ya da dilde kesiğe neden olmak da benzer bir şekilde dilde zedelenmeye neden olabilir.

Ağız kanseri
Uç vakalarda dil, ağız kanserine yakalanma sebebiyle siyaha dönebilir. Böylesine bir durum, bu hastalığın çok nadir bir yan etkisidir, yani dilinizde siyah lekeler ortaya çıkmaya başlarsa panik yapmayın ya da hemen bir sonuca varmayın. Eğer bu siyah lekeler ağızdaki yumrularla ya da şişme sorunu ile birleşirse, kanserli bir büyüme ile karşı karşıya olabilirsiniz, aksi halde muhtemelen yukarıda listelenen rahatsızlıklardan biri ile karşı kaşıyasınızdır.

Dilde Siyah Lekelerin Tedavisi

Ağız hijyeni rutininizi değiştirin
Dilinizdeki nahoş siyah lekelerden kurtulurken atmanız gereken ilk adım, ağız hijyeni rutininizi değiştirmek olmalıdır. Dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamak ağzınızdaki koyu renklenmeye katkısı olacak, ağzınızın genelindeki parçacıklardan kurtulmanıza yardım edecektir. Dilinizi siyaha döndüren oluşumdan kurtulmak için, dilinizi nazikçe fırçaladığınızdan ya da dil fırçası kullandığınızdan emin olun. Dilinizde bir hasara neden olmaktan kaçınmak için bu işlemi nazikçe yaparken dikkatli olun ve hem diş hem de dil fırçanızı için temizlenmiş bir şekilde tutun böylece, bu araçlarda bakteri oluşmaz.

Alışkanlıklarınızı değiştirin
Kıllı dil sendromundan muzdarip olduğunuzda renklenmeye neden olan mantardan kurtulmaya yardımcı olması için ağzınızı temizleyebilirsiniz; ancak siyah oluşumların geri dönmesini istemiyorsanız, problemin temelindeki nedenden kurtulmanız gereklidir. Sigarayı bırakmak, alkolü azaltmak ve beslenme düzeninizi değiştirmek, bu belirtileri engellemenize yardımcı olabilir, böylece ağzınızda sürekli mantar enfeksiyonuyla karşı karşıya gelmezsiniz. Eğer ağzınızda çok fazla mantar ortaya çıktığını ya da bu mantarların hızlıca büyüdüğünü fark ederseniz, doktorunuzla iletişime geçerek mantardan kurtulmak için ek tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını görebilirsiniz. Ayrıca doktorunuz ağzınızı temizlemede faydalı olacak bazı tüyolar verebilir.

Doktorunuzun talimatlarına uyun
Eğer yakın zamanda ağız pirsingi ya da ameliyatı olduysanız, ağzınızdaki siyah renklenme muhtemelen sadece bir zedelenmedir. Enfeksiyonu engellemek için, doktorunuzun ya da pirsingcinin ağzınızı temiz tutma konusundaki tüm talimatlarını uygulayın. Eğer bir veya iki hafta sonunda renklenme azalmıyor ya da gitmiyorsa, ağzınızdaki renklenmenin ciddi bir hasarın belirtisi olmadığından emin olmak için bir dermotoloğa danışabilirsiniz.

Daha fazla tedavi
Ağızdaki oluşumlar, yutkunurken ağrı ya da zorluğun eşlik ettiği dildeki siyah lekeler, en kısa sürede doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir. Bu, ağız kanseri gibi daha ciddi tedavi gerektiren, daha ciddi bir hastalığı geçiriyor oluşunuzun işareti olabilir. Doktorunuz, bu lekelerden kurtulmak için ek tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını belirlemenize yardım edecektir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. fatos says

    31 Ekim 2015 at 22:39

    Agzimda iki gündür siyah leke oluşumu var ve midem de şişme ve gaz birikimi problemi var

    Cevapla
  2. fatos says

    31 Ekim 2015 at 22:42

    Dilimde siyah leke oluştu

    Cevapla
  3. Seda says

    19 Mayıs 2019 at 06:13

    Bende de bir tane oldu sizdeki geçti mi

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress