• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Diş Çürümesine Ne Sebep Olur ?

15 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Üç çeşit boşluk vardır:

  • Dişlerinizin kenarlarında görünen düzgün yüzey boşlukları
  • Dişlerinizin üstünde engebeli yüzeyler üzerinde görünen çukur ve fissür boşlukları
  • Dişlerinizin kökleri üzerinde görünen kök boşlukları, diş eti çizginizin altında

Boşluğum Varsa Nasıl Anlarım?

⇒Diş boşluğunun belirtileri, kavite tipine ve diş çürümesinin şiddetine bağlıdır. Bir boşluk ilk geliştiğinde, muhtemelen orada olduğunu bile bilmezsiniz.

Bir boşluk büyüdükçe, şunlarla karşılaşabilirsiniz:

  • Diş ağrısı
  • Isırırken ağrı
  • Isıya, soğuğa ve tatlılara duyarlılık
  • Dişlerinizdeki görünür delikler veya siyah noktalar

⇒Düzenli olarak her altı ayda bir yapılan diş muayeneleri herhangi bir problemi erkenden yakalamanıza yardımcı olabilir. Diş boşluğuna yakalanmadan önce diş çürüğü bulmanız, size büyük zarar vermekten ve olası diş kaybından kaçınmanıza yardımcı olabilir. Ağzınızda ağrı ve ağrı hissederseniz, en kısa zamanda dişçinize gidin.

Boşluklar Nasıl Gelişir?

⇒Boşlukların nedeni diş çürümesidir. Dişlerin sert yüzeyi veya mine, zamanla hasar görebilir. Bakteriler, gıda partikülleri ve doğal olarak oluşan asitler dişlerinizi kaplayan plak denilen yapışkan bir film oluşturur. Plaktaki asit, sonunda minenizi yemeye başlar. Asit, minenizi geçtikten sonra, alttaki dentine zarar vermeye başlar. Dentin, dişlerinizin daha kolay hasar gören ikinci yumuşak tabakasıdır.

⇒Diş çürümeniz tedavi olmadan devam ederse, dişinizin pulpu veya iç kısmı etkilenebilir. Dişlerin pulpu, kan damarlarını ve sinirleri barındırır. Çürük, pulpaya yayıldığında sinir hasarına neden olabilir. Sinir hasarı ağrı, tahriş ve şişlik ile sonuçlanır. Diş çürüğü ilerlediğinde, bağışıklık sisteminiz çürüme ile savaşmaya çalışırken dişin etrafında püy oluşabilir. Bu irin birikmesi, bakterilere neden olur.

Belirtilerimi Nasıl Rahatlatabilirim?

Diş boşluğunuzun tedavisi diş çürüğünün ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olacaktır.

1.Dolgular ve Kronlar
Diş hekiminiz, dişinizdeki deliği onarmak için bir dolgu kullanabilir. Dolgular, amalgam (metal) veya kompozit (reçine) dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılabilir. Doldurma sırasında, diş hekiminiz dişinizin çürümüş kısmını bir matkap kullanarak çıkarır ve deliği malzemeyle doldurur.

Eğer dişinizin büyük bir miktarının çıkarılması gerekiyorsa kronlar kullanılır. Kronlar metalden veya porselenden üretilmiştir. Genellikle dişinizin tüm üst yüzeyini kaplarlar.

2.Kök Kanalları ve Ekstraksiyonları
Çürük, dişinizin içine ulaşırsa, bir kök kanal gerekli olabilir. Kök kanalları, dişinizin hasar görmüş sinirlerini gidermek ve bir dolgu ile değiştirmeyi içerir. Popüler inanışın aksine, kök kanallar düzenli dolgulardan daha fazla acı vermez.

Dişiniz onarımın ötesinde ise, diş hekiminiz bir ekstraksiyon veya diş çıkarmayı gerçekleştirecektir. Diş hekiminiz, dişinizi cerrahi olarak çıkartabilir ve isterseniz yapma diş ile değiştirebilir.

3.Florür
Florür, diş minesini güçlendiren doğal olarak oluşan bir mineraldir. Dişlerinizi asit ve bakterilerin neden olduğu bozulmaya karşı daha dayanıklı hale getirir. Florür tedavileri ayrıca diş çürümesinin erken belirtilerini de tersine çevirebilir.

Boşlukların Oluşmaması için Ne Yapabilirim?

⇒Dişlerinize iyi bakılması, boşlukları önlemenin en iyi yoludur. Büyük boşluk önleme evde başlar, ancak düzenli diş muayeneleri de gereklidir. Boşlukları önlemek için iyi ağız hijyeni için bu ipuçlarını izleyin:

  • Florür içeren diş macunu kullanın. Florür diş çürümelerini durdurabilir ve hatta tersine çevirebilir, böylece boşluklara karşı mücadelede güçlü bir silah haline gelir.
  • Dişlerinizi günde en az iki kez, sabahları bir kez ve bir kere yatmadan önce fırçalayın. Yapabilirseniz, dişlerinizi de yemekten sonra fırçalayın.
  • Dişler arasında yiyecek birikmesini önlemek için günlük olarak diş ipi kullanın.
  • Diş hekimini düzenli olarak ziyaret edin.
  • Diş macunlarından fayda görüp görmeyeceğinizi dişçinize danışın. Diş dolgu macunu, dişlerin çiğneme yüzeyine, genellikle arka dişlere eklenen plastik bir malzemedir. Malzeme diş çürümelerini önlemek için çukur ve olukları doldurur.
  • Sık atıştırmadan kaçının ve yediğiniz tatlı, yapışkan yiyeceklerin miktarını sınırlayın. Atıştırma, neredeyse sabit bir diş çürümesi kaynağı oluşturabilir. Şekerli, karbonatlı yiyecekler ve içecekler de minenize zarar verebilir.
  • Eğer aperatif yaparsanız, ağızdan yiyecek parçacıklarını ve bakterileri çıkarmaya yardımcı olmak için ağzınızı şekersiz bir içecekle yıkayın.

Sonuç

⇒Diş ve diş etlerine iyi bakmanız sağlıklı kalmanın önemli bir parçasıdır. Ağzınızda bir bakteri birikmesi tehlikeli olabilir. Bakteriler ağızdan kan dolaşımına, kalbin içine geçerek endokardite neden olabilir. Mayo Clinic’e göre, bazı araştırmalar oral bakterileri kalp hastalığı, tıkanmış arterler ve felç riskine de bağlamıştır .

⇒İyi ağız hijyeni uygulayın ve düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin. Bu, ağız ve diş eti hastalıklarının yanı sıra ağzınızdaki zararlı bakterilerin birikmesini önlemenize ve tedavi etmenize yardımcı olabilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress