• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

18 Mart 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Disk Kayması Nedir?

Omurilik disklerinin içinde yumuşak ve jelatin benzeri bir malzeme vardır. Disklerin dışı ise sert duvarlara sahiptir. Diskler, omurlar arasında yastık görevi yapar ve darbeleri engeller. Diskler yaşlandıkça az şişirilmiş araba lastiği gibi dışarıya doğru şişmeye başlayabilir. Bazen diskin dışı yırtılır ve içindeki yumuşak madde dışarı taşar.

Kayan ya da yırtılan disk, omurun her iki tarafında çıkan sinir kökleri de denilen sinir demetlerine baskı uygulayabilir.  Bu baskı, belde ağrının oluşmasının yanı sıra bir ya da iki bacağın birden arkasında aşağıya doğru inen bir ağrıya yani siyatiğe neden olur.

Siyatik belirtileri şunlardır:
Bel ağrısı
Bacağın arkasında aşağıya doğru inen ve elektrik çarpmasına benzer şekilde keskin bir ağrı
Ayaklarda karıncalanma
Bacakta zayıflık

Diskektomi, siyatik ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir çünkü işlem sırasında hasar gören ya da sorunu olan diskin bir kısmı çıkarılır ve bunun yapılması sinirlerdeki basıncı azaltır. Diskektomi, Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık uygulanan omurilik ameliyatıdır.

Diskektomi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Diğer tedavi yöntemlerini denemenize rağmen hâlâ ağrınız varsa doktorunuzla ameliyat hakkında konuşmak isteyebilirsiniz. Diğer tedavi yöntemlerine rağmen bel ağrısı ve siyatik aylarca devam ederek kronik bir hal alabilir. Yürüme ya da ayakta durma, günlük normal işlerin yapılmasında ve işe gitme konusunda sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

Yapılan çalışmalar incelendiğinde araştırmacılar sadece bir çalışmada erkenden yapılan diskektominin diğer yöntemlerle kıyaslandığında kısa süreli rahatlama konusunda daha etkili olduğunu bulmuşlardır. Aynı araştırmacılar, bir ya da iki yıl içinde ameliyatın neden olduğu etkilerde bir farklılık olmadığını da bulmuşlardır. Diskektomiden faydalanan kişileri anlayabilmek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Doktorunuz ameliyat öncesinde şu yöntemleri önerebilir:
Omurilik diskleriyle ilgili bel ağrısı yaşayan kişilerin çoğunda durum birkaç hafta içerisinde düzelir.
Reçetesiz olarak alabileceğiniz ağrı kesici ilaçları kullanın.
Rahatsızlığınızı hafifletmek için sıcak su torbası ya da soğuk tedavisi uygulayın.
Fizik tedaviyi deneyin.
Omurga hastalıklarıyla ilgilenen birçok klinikte bulunan sırt rehabilitasyon programına kaydolun.
Spinal manipülasyon (kayropraktik), masaj, akupunktur ve farkındalığa dayalı stres azaltma gibi tamamlayıcı ve alternatif tedavileri deneyin.

Diskektomi Nasıl Çalışır?

Diskektomi uygulamalarının çoğu yaklaşık bir saat sürer ve genel anestezi kullanılması gerekir. Ameliyat sırasında ameliyat masasında yüzüstü yatmanız gerekir. Doktorun uygulayabileceği farklı diskektomi türleri bulunur.

1 Standart ya da Açık Diskektomi
Bu ameliyat sırasında doktorunuz diskleri net bir şekilde görebilmek için bir kesik atar. Daha sonra diskin bir kısmını kesmek için cerrahi aletler kullanır. Açık diskektomi genellikle omurun dış kemerinin yani lamina denilen yerin çıkarılması için laminektomi adı verilen işlemin yapılmasını gerektirir. Bunun yapılması, sinirler üzerindeki baskının hafiflemesine yardımcı olur.
2 Mikrodiskektomi
Bu uygulama, açık diskektominin daha az invaziv olan türüdür. Çoğu cerrah bu uygulamayı tercih eder. Mikrodiskektomi sırasında doktorunuz sırtınıza küçük bir kesik atar ve diski videoyla gözlemlemek için başka araçlardan faydalanır. Doktorunuz diski görmeyi mümkün hale getirmek için lamina denen küçük bir kısmı da çıkarır. Buna ise hemilaminektomi denir.

Diski inceledikten sonra doktorunuz standart diskektomi ile diskin bir kısmını keser. Aradaki fark, mikrodiskektomi ile daha küçük kesikle çalışılabiliyor olmasıdır.

3 Perkütan Diskektomi
Perkütan ya da kapalı diskektomide, cerrah küçük bir kesik atar. Daha sonra bu küçük kesikten ince bir tüp, floskop adı verilen özel bir röntgen cihazı ile fıtıklaşan diske doğru götürülür. Daha sonra doktorunuz sinirlerdeki baskıyı azaltmak için diskin çıkarılmasını sağlayan özel aletler koyar.

Perkütan diskektomi yapmak için farklı teknikler kullanılır. Diskin içindeki maddenin çıkarılması için bu işlem sırasında cerrahi aletler yerine lazer, diskte bulunan maddeyi çözen kimyasal bir maddenin enjekte edilmesi ya da diskin içinin küçültülmesi için ısı veya radyo dalgaları kullanılır.

Ameliyat Sonrası İyileşme

Anesteziden uyandıktan sonra bir ya da iki saatinizi iyileşme odasında geçirmeniz gerekir. Birçok kişi bu ameliyatlardan sonra aynı gün eve gidebilir. Ancak sizi eve götürecek birine ihtiyacınız olacaktır.

Eve gitmeden önce doktorunuz yarayı nasıl temiz tutacağınıza dair sizi bilgilendirecektir. Enfeksiyona karşı bir önlem olarak ise antibiyotik kullanmanız gerekir. Yara birkaç gün boyunca ağrır ve buradan sıvı sızabilir.

Kesikle ilgili herhangi bir enfeksiyon belirtisi görürseniz doktorunuza başvurun ve acil olarak yardım alın.

Acil bakım gerektiren enfeksiyon belirtileri:
Ateş
Şişlik
Kırmızılık
Ağrı
Kesiğin etrafında sıcaklık hissinin oluşması

İşinize ve günlük etkinliklerinize dönmeniz için geçen süre 2 ila 6 hafta arasındadır. Doktorunuz, bu süre boyunca ağırlık kaldırmamanızı, eğilmemenizi veya çok uzun süre oturmamanızı önerebilir. Bunları yapmanız omuriliğinizde baskı oluşturacaktır.

Egzersiz yapmanız bel ağrılarının ve disk sorunlarının tekrar oluşmasının engellenmesine yardımcı olabilir. Fazla kilonuz varsa kilo vermeniz de size yardımcı olabilir. Sırt ağrısı için egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza ya da fizik tedavi uzmanına danışın.

Diskektominin Riskleri

Diskektomi genellikle güvenli olarak düşünülse de herhangi bir ameliyatta olduğu gibi komplikasyon riski bulunur.

Bu riskler arasında şunlar bulunur:
Aşırı kanama ya da kan pıhtılarının oluşması
Enfeksiyon
Omurilik sıvısında sızıntının olması
Damarlarda ya da omurilik sinirlerinde yaralanmanın olması
Omurgayı saran koruyucu tabakaya bağlı yaralanmanın olması

Diskektomi Ne Kadar Etkilidir?

Klinik çalışmalar diskektominin ameliyat olmama ile karşılaştırıldığında kısa vadede ağrıyı ve sakatlıkları azalttığını göstermektedir. Ancak, bu durum belirtilerin ileride tekrarlamayacağını garanti etmemektedir.

Çalışmalar, mikrodiskektominin açık diskektomiden daha etkili ve daha güvenli olduğunu ya da bu durumun tam tersini göstermemektedir. Potansiyel olarak mikrodiskektomide daha küçük kesik atılacağından komplikasyonlarınız ve iyileşme süreniz azalabilir.

Diskektomi, yaşlanmadan ve yaralanan omurilikten kaynaklanan sırt ağrısı yaşayan kişiler için yaygın bir işlemdir. Uzmanlar, ameliyat öncesinde cerrahi olmayan tedavilerin denenmesini öneriyorlar. Uyuşma, yanma ya da iğne batması gibi sinir hasarı belirtileri yaşıyorsanız, dokunmaya karşı aşırı bir hassasiyetiniz varsa doktorunuz daha erken ameliyat olmanızı önerebilir. Kasları güçlendirmek ve omurgayı desteklemek için egzersiz yapmanız ağrıya neden olan disklerin ileride patlamalarını önlemenize yardımcı olabilir.

İleride diskektomiye alternatif olarak suni diskler yapılabilir. İmplantlar, ABD Gıda ve İlaç Kurumu tarafından spinal füzyona alternatif olarak onaylandı. Spinal füzyon, sorun olan diskin tamamen çıkarıldığı ve sonrasında iki omur kemiğinin greftlerinin birbirine kaynaştırılması ya da metal donanımla birleştirilmesi işlemidir.
Gıda ve İlaç Kurumu
Gıda ve İlaç Kurumu
Food and Drug Administration

Çalışmalar, yapay diskleri doğrudan diskektomiyle karşılaştırmamıştır. İmplant başarısız olursa felç ya da aşırı kanama gibi riskler barındırır. Diskektomi, diğer tedaviler yapıldığında iyileşmeyen disklerle alakalı kronik sırt ağrılarının tedavisinde en iyi ameliyat olmaya devam etmektedir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress