
Dışkı Kültürü
Laboratuvar teknisyenlerinin mikroskop altında arayacağı bazı bakteriler:
- Campylobacter türleri
- Salmonella türleri
- Shigella türleri
- Vibrio türleri
- Escherichia coli 0157:H7
- Yersinia entercolitica
- Pleisomonas
- Aeromonas
Dışkı Kültürü Neden Yapılır?
Sindirim sistemi enfeksiyonları rahatsız edici belirtilere neden olabilir. Bazı durumlarda hayati tehlikelere neden olabilirler. Pek çok farklı enfeksiyon benzer belirtilere neden olabilir.
- Ateş
- Bulantı ve kusma
- Karın ağrısı ve kramp
- Ciddi ishal
- Dışkıda kan olması
Dışkı kültürü yapılması doktorunuza bu belirtilere hangi organizmanın neden olduğunu bulmasını sağlar. Ayrıca hangi tedavilerin bakterileri öldüreceğini öğrenmelerini de sağlar.
Dışkı Kültürü Nasıl Yapılır?
Dışkı kültürünün yapılabilmesi için doktorunuz ya da laboratuvar teknisyeni size örneği alabileceğiniz bir kap verecektir. Bu genellikle kuru geniş ağızlı ve hava geçirmez kapağı olan bir kaptır. Bazı laboratuvarlarda özel tuvalet kağıtları kullanılmaktadır. Alternatif olarak örneği kendi karar vereceğiniz bir kapta da götürebilirsiniz.
Lazımlık ya da başka geniş ağızlı bir kap kullanabilirsiniz. Dışkı örneğinizi ayrıca klozete gevşek bir şekilde yerleştireceğiniz bir streç film yardımı ile alabilirsiniz. Daha sonra bu streç filmi hava geçirmeyecek şekilde sararak örneği laboratuvara verebilirsiniz.
Dışkı örneğini almak bez kullanan çocuklarda ya da ishal olan kişilerde zor olabilir. Eğer örneği çocuğunuzdan alacaksanız doktorunuz örneği rektumdan almanız için pamuk temizleyici önerebilir.
Sonucun Anlamları
Doktorunuz sonuçları anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca daha fazla test içeren adımları da tavsiye edebilirler.
Eğer dışınızda zararlı bakteriler bulunursa doktorunuz antibiyotik tedavisi önerebilir. Ya da sorunun kaynağı bakteriler değilse daha fazla test isteyerek kesin nedeni bulmaya çalışır. Örneğin parazit enfeksiyonlarını kontrol edebilirler.
Dışkı Kültürü Sonrası
Sağlıklı iseniz bağırsaklarınızda yararlı olan çeşitli bakteriler yaşar. Bu normal bitki örtüsüne mikrobiyom adı verilir. Sağlığınızı korumanıza yardım eder. Enfeksiyon kaptığınız zaman bu yararlı bakteriler öldürülebilir ve bunun sonucunda hasta olursunuz.
Geniş ölçekli antibiyotik almanız da sizi hastalığa yol açan organizmalara karı savunmasız bırakır. Bu antibiyotikler bağırsaklarınızda bulunan yararlı bakterileri de öldürür. Bu bakterilerin ölmesi sizi gelecekteki enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır.
C. difficile için bulunan yeni bir tedavi yöntemi de dışkı bakteri terapisidir. Buna ayrıca yapay dışkı adı da verilir. Bu prosedürde sağlı bir kişiden alınan dışkı örneği sizin kalın bağırsağınıza yerleştirilir. Benzer bir prosedür ile yararlı bakteriler de bağırsaklara yerleştirilmektedir. Yararlı bakteri barındıran bağışçının dışkısı bağırsaklarınızda yeniden kolonileşmeyi sağlar.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın