• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Diskit: Nedenleri, Belirtileri ve Tanı Konulması

8 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Diskit Nedir?

Diskit, omurganızın intervertebral diskleri arasında gelişen bir iltihaptır. Bu diskler, omurların arasında bulunur. Disklerin aralarındaki boşluklara intervertebral disk boşlukları denir. Bu alanlarda şişmenin olması, disklere baskı uygulayacağından ağrıya neden olabilir.

Diskit nispeten nadir görülen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla küçük çocukları etkiler. Genellikle osteomiyelit denilen başka bir duruma eşlik eder. Bu durum, kemikleri ve kemik iliğini etkileyebilecek bir enfeksiyondur.

Diskit, omurilikte görülen iltihap türlerinden biridir. Omurganızın çevresindeki dokular, eklemler ve omurlar da tahriş olarak iltihaplı hale gelebilir.

Diskitin Belirtileri

Diskitiniz varsa, omurganızın bir kısmında ciddi ağrılar hissedersiniz. Alt ve üst sırtınız bu durumdan etkilenebilir. Yaşayacağınız diğer belirtiler şunlardır:

  • Duruşta değişiklikler
  • Sırtta sertlik
  • Düzenli hareketlilik gerektiren işleri yapmakta zorlanma
  • Karın ağrısı veya rahatsızlık
  • Ateş

Diskitin Nedenleri

♦♦Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar diskite neden olabilir. Bağışıklık sisteminde yaşanan bir bozukluk da buna neden olabilir. Enfeksiyon ya da bağışıklık sisteminin verdiği tepkiler, ağrı ve diğer belirtilerle sonuçlanarak şişmeye ve yangıya neden olur.

Kimlerde Diskit Görülme Riski Vardır?

Aşağıdaki durumlarda diskit görülmesi daha olasıdır:

  • Bağışıklık sistemiyle ilgili bozukluklar olduğunda
  • Bağışıklık sistemi zayıfsa
  • Damar yolundan verilen ilaçlar kullanılıyorsa
  • Ameliyat geçirdiyseniz ve iyileşme sürecindeyseniz

10 yaşın altındaki çocuklarda bu durumun gelişme olasılığı daha yüksektir.

Diskitin Teşhis Edilmesi

Doktorunuz, aşağıdakiler de dâhil olmak üzere, diskitin teşhisi için birçok farklı test ve araçtan faydalanabilir:

  • Kan testleri
  • Kemik taraması
  • Röntgen
  • MR
  • Doku analizi
1.Kan Testleri
Doktorunuz, diskit teşhisine yardımcı olması için kan testi isteyebilir. Analiz yapılmak üzere laboratuvara göndermek için kan örneğiniz alınır. Laboratuvar teknisyenleri enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için çeşitli testler kullanabilirler. Örneğin, tam kan sayımı çok yaygın kullanılan bir testtir. Laboratuvar teknisyenleri, kanınızdaki alyuvarları ve akyuvarları saymak için bu testi kullanabilirler. Bu test, akyuvar hücrelerinin seviyelerinin yükseldiğini anlayarak enfeksiyon belirtilerinin tanımlamasına yardımcı olabilir. İltihaplanma belirtilerini anlamak için eritrosit sedimentasyon hızı testi de kullanılabilir.

2.Kemik Taraması

Doktorunuz omurganızı ve omurganızın etrafındaki boşlukları incelemek için kemik taraması yapabilir. Kemik taraması doktorunuza, kemiğin canlılığını değerlendirmesinde ve kemik enfeksiyonu olup olmadığını teşhis etme konusunda yardımcı olacaktır. Bir hemşire veya teknisyen, taramayı yapmak için damarlarınızdan birine radyoaktif madde enjekte edecektir. Özellikle de kemik hücrelerinin geliştiği veya üretildiği bölgelerde, radyoaktif madde kanınızdan geçerek kemiklerinizde toplanır. Bu işlem yapılırken, tarama makinesinin ve kameranın vücudunuzun üstünde hareket edeceği özel bir masaya uzanmanız istenir. Kamera, radyoaktif maddenin, vücudunuzda ve kemiklerinizde ilerlediği yerleri takip edecektir.

3.Görüntüleme Testleri
Doktorunuz ayrıca röntgen veya MR gibi radyolojik görüntü testleri de isteyebilir. Bu testler, omurganızla omurganızın etrafındaki dokuların resimlerini oluşturacaktır. Enfeksiyon ve iltihaplanma bir bölgeden diğerine geçebilir.
4.Doku Analizi
Bazı durumlarda, doktorunuz analiz yapabilmek üzere numune almak için omurga dokunuzun biyopsisini isteyebilir. Biyopsi, hastalığın teşhis edilmesine yardımcı olabilir.

Diskitin Tedavisi

♦♦Diskit teşhisi konduğunda, doktorunuz muhtemelen tedavi için size ilaç yazacaktır. Örneğin, bağışıklık sisteminizin verdiği tepkiyi tedavi etmek için antienflamatuvar ilaçlar, bakteriyel enfeksiyon varsa da antibiyotik ilaçlar verilebilir. Bazı durumlarda, ciddi veya kronik diskit vakalarında belirtileri hafifletmek için steroid ilaçlar verilebilir. Ağrıyı hafifletmek için ibuprofen gibi nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar da önerilebilir.

Doktorunuz şunları da önerebilir:

  • Yatak istirahati
  • Günlük aktivitelerinizde yapılacak değişiklikler
  • Sırt desteği veya başka bir destek ekipmanı kullanmak

♦♦Bazı diskit vakalarında, doktorunuz daha müdahaleci tedaviler önerebilir. Nadir durumlarda, diskit ve osteomiyelit kaynaklı problemleri çözmek için ameliyat gerekebilir. Doktorunuz, omurganızın işlevini ve sizin hareket kabiliyetinizi geliştirmek için omurganızın bazı bölgelerinde düzenlemeler yapmayı önerebilir.

Diskit Hastalığının Seyri

♦♦Diskiti olan insanların çoğunda hastalığın seyri oldukça iyidir.  Viral enfeksiyonunuz varsa, diskit kendi başına iyileşebilir. Bakteriyel enfeksiyonunuz varsa, antibiyotik kullanımıyla hastalığınız iyileşecektir. Eğer bu durumun altında yatan neden bağışıklık sisteminizle ilgiliyse, doktorunuz durumunuza neden olan rahatsızlığı teşhis etmeye ve bu durumun tedavisine odaklanacaktır. Bağışıklık sistemiyle alakalı olduğu durumlarda diskiti tedavi etmek daha uzun sürebilir.

♦♦Kronik sırt ağrısı, diskitle ilişkili nadir görülen bir komplikasyondur. Ayrıca, tedavi için kullandığınız ilaçların istemediğiniz yan etkileriyle karşılaşabilirsiniz. Ağrı düzeyiniz ilk tedaviden sonra artarsa ​​veya ağrınız geri gelirse, doktorunuzla görüşün. Bu durumda, ek tedavilere ihtiyacınız olabilir.

♦♦Kendi durumunuzla ilgili kafanıza takılan soruları, tedavi planınızı ve hastalığın uzun vadedeki gelişimini doktorunuza danışarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress