
Araştırmalar Ne Diyor?
→Diyabetle depresyon arasındaki bağlantının tam olarak anlaşılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da bir bağlantı olduğu çok açık bir şekilde görülmektedir.
→Diyabetle ilişkili olan beyin kimyasındaki bazı değişiklikler, depresyonun ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilmektedir. Örneğin, diyabetik nefropatinin neden olduğu hasar ya da beyindeki damarların tıkanması diyabeti olan kişilerde depresyona neden olabilir.
→Tam tersi bir şekilde, depresyondan dolayı beyinde değişikliklerin olması komplikasyon riskini artırabilir. Depresyonu olan kişilerin diyabet komplikasyonlarını yaşama riski daha da yükselir ancak bu duruma neyin neden olduğu bilinmemektedir. Hangi hastalığın, öbür hastalığı ortaya çıkardığına karar verilememiştir.
→Depresyon belirtileri, diyabeti kontrol altına almayı ve diyabetle alakalı komplikasyonların oluşumunu engellemeyi daha da zorlaştırmaktadır.
Diyabet Hastalarında Depresyon Belirtileri Farklı mıdır?
Depresyonun yaygın belirtileri: |
---|
→Önceden keyif alınan aktivitelerden keyif almamak |
→İnsomnia (uyuyamama) ya da çok fazla uyuma |
→İştahın azalması ya da artması |
→Odaklanmada zorlanma |
→Uyuşuk hissetme |
→Sürekli gergin ve endişeli hissetme |
→Yalnızlık hissi |
→Sabahları üzüntülü hissetme |
→Hiçbir şeyi doğru yapamıyor gibi hissetme |
→İntihar düşüncelerinin olması |
→Kendine zarar verme |
→Diyabetin düzgün bir şekilde kontrol edilememesi, depresyon benzeri belirtilere neden olabilir. Örneğin kan şekeriniz çok yüksek veya çok alçaksa kaygı, yorgunluk ya da enerjisizlik hissedebilirsiniz. Kan şekeri seviyesinin düşük olması, anksiyetede görülebilen benzer belirtiler olan güçsüzlük ve sürekli terleme gibi durumları yaşamanıza neden olabilir.
Diyabeti Olan Kişilerde Depresyonun Nedenleri
→Tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkları kontrol altına almanın getirdiği yükümlülükler kişiyi depresyona itebilir. Bu durum, hastalığın kontrol altına alınmasındaki güçlüğün sonucunda oluşabilir.
Her iki hastalığa da aynı risk faktörleri neden oluyor gibi görünmektedir. Bu durumlar:
- Her iki durumun da aile geçmişinde yaşanmış olması
- Obezite
- Yüksek tansiyon
- Hareketsizlik
- Koroner kalp hastalığı
→Ancak, diyabetin fiziksel, akılsal ve duygusal olarak kontrol altına alınmasını depresyon daha da güçleştiriyor olabilir. Depresyon, kişinin kendine bakımını her seviyede etkiler. Diyet, egzersiz ve sürdürdüğünüz diğer alışkanlıklar depresyon yaşadığınızda olumsuz anlamda etkilenebilir. Bunun sonucunda ise kan şekeri kontrolü düzgün bir şekilde sağlanamaz.
Diyabeti Olan Kişilerde Depresyonun Teşhis Edilmesi
→Depresyon belirtileri yaşıyorsanız doktorunuzdan randevu almalısınız. Doktorunuz, yaşadığınız belirtilerin diyabetin kontrol edilememesinden mi yoksa başka bir sağlık sorunundan mı kaynaklandığını anlayacaktır.
→Teşhis koymak için doktorunuz genel bir profil oluşturacaktır. Aile geçmişinde depresyon varsa doktorunuza belirtin.
→Doktorunuz psikolojik bir değerlendirme yaparak belirtilerinizi, düşüncelerinizi, davranışlarınızı ve durumu etkileyebilecek diğer faktörleri öğrenmeye çalışacaktır.
→Doktorunuz fiziksel muayene de yapacaktır. Bazı durumlarda doktorunuz kan testi yaparak bu belirtilere neden olabilecek tiroid hastalıkları gibi diğer sağlık sorunlarını elemeye çalışabilir.
Depresyonun Tedavisi
Depresyon genellikle ilaç ve terapinin bir arada kullanılmasıyla tedavi edilir. Hayat tarzında yapılacak belli değişiklikler, belirtilerin hafiflemesinde ve sağlık durumunun düzelmesinde etkili olacaktır.
1 İlaç Tedavisi
2 Psikoterapi
3 Hayat Tarzında Yapılacak Değişiklikler
Diyabet ve Depresyonla Başa Çıkmak
Soru:
Cevap:
Kısacası
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın