• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Diyabetin Tarihi

14 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Diyabet Terimi

Yunanca’da “diyabet”, “geçmek” anlamına gelmektedir. Yunan doktor Memphisli Apollonius bu hastalığın en belirgin işaretçisine yani vücuttan atılan aşırı idrara dayanarak bu isimlendirmeyi yapmıştır.

Yunan, Hintli, Arap, Mısırlı ve Çinli doktorların bu durumdan haberdar olduğu ancak hiçbirinin hastalığın nedenini belirleyemediğini tarihi belgeler göstermektedir. Eski zamanlarda diyabet teşhisi idam hükmü gibiydi.

İnsülin Eksikliği

20. yüzyılın başlarında doktorlar diyabetin altında yatan nedeni ve diyabetin tedavisini araştırıyorlardı. 1926 yılında Edward Albert Sharpey-Schafer, diyabeti olan bir pankreas hastasının insülin olarak adlandırdığı vücudun şekeri parçalamasına yarayan kimyasalı üretemediklerini bildirdi. Böylece fazla şeker idrarla atılıyordu.

Doktorlar bu hastalıkla mücadele etmek için perhiz ve egzersiz önermeye başladılar.

Köpeklerde Diyabet

Hastalığı diyet ve egzersizle kontrol altına alma çabalarına rağmen diyabeti olan kişiler kaçınılmaz bir şekilde erken yaşta ölüyorlardı. 1921 yılında bilim insanları köpeklerle bir deney yaparak diyabetin etkilerini tersine çevirecek çığır açan bir buluşa imza attılar. İki Kanadalı araştırmacı Frederick Grant Banting ve Charles Herbert Best başarılı bir şekilde insülini sağlıklı köpeklerden çıkardılar. Daha sonra diyabeti olan köpeklere bu insülini enjekte ettiler.

Diyabet Türlerinin Keşfedilmesi

İnsülin enjeksionu, diyabetle mücadele edilmesi için başarılı olsa da bazı vakalar bu tedavi formuna yanıt vermiyordu. Oğlu Richard’ın yayınladığı yazılara göre, Harold Himsworth 1936 yılında iki farklı tür diyabet olduğunu tespit etmişti. Harold Himsworth, diyabet türlerini insülin hassasiyeti olan ve insülin hassasiyeti olmayan olarak ayırmıştı. Bugün bu sınıflandırmalar Tip 1 ve Tip 2 şeklinde yapılıyor.

İlaçlar

1960lı yıllarda, diyabet tedavileri büyük ölçüde gelişiyordu. Mayo Clinic’e göre idrar çubuklarının gelişmesi, idrarda şekerin tespit edilmesini ve kan şekeri seviyesinin ölçülmesini kolaylaştırıyordu. Tek kullanımlık şırıngalar ise insülin tedavisini daha kolay ve hızlı uygulanabilir yapıyordu.

Glukozmetre

1969 yılında büyük, taşınabilir glukozmetreler icat edildi ve o zamandan beri bu aletler ele sığabilecek boyutlara getirildi. Taşınabilir glukozmetreler, günümüzde diyabeti kontrol altında tutmak için çok önemli cihazlardır. Bu cihazlarla evinizde, iş yerinizde veya herhangi bir yerde kan şekeri seviyenizi ölçebilirsiniz. Basit kullanımına rağmen bu cihazlar doğru sonuç verirler.

İnsülin Pompaları

1970 yılında, insülin pompaları vücudun normalde ürettiği insülini taklit etmesi için geliştirildi. Bugün ise bu pompalar hafif ve taşınabilir olduklarından günlük olarak rahatlıkla kullanılabilirler.

Çocuklarda Tip 2 Diyabet

20 yıl kadar yakın bir süre önce tip 2 diyabetin çocuklarda yaşandığı gözlenmemişti. Aslında diyabet önceden yetişkin diyabeti ve çocuk diyabeti olmak üzere sınıflandırılırdı. Ancak, çocuklarda ve ergenlerde son 20 yıldır zayıf beslenme, egzersiz eksikliği ve aşırı kilodan dolayı yetişkinlerde görüldüğü düşünülen diyabet türü de görülmeye başlanmıştır. Bu yüzden yetişkin diyabeti, Tip 2 diyabet olarak tekrar adlandırılmıştır.

Diyabet İstatistikleri

Diyabetin antik çağlarda ilk kez keşfedilmesinden bu yana kat ettiğimiz ilerlemelere rağmen bu hastalık hâlâ dünya çapında ölüme ve ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olmaktadır. 2015 yılı itibariyle, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre bu hastalık, ABD’de ölüme neden olan hastalıklar arasında 7. sıradadır.

Günümüzde Diyabet

Artık kan şekerini evinizde ölçebileceğiniz için diyabet eskisine göre daha kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir. İnsülin, tip 1 diyabet için öncül tedavidir. Tip 2 diyabeti olanların ise düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve ilaç kullanımıyla oluşacak komplikasyon riskini azaltmaları gerekmektedir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress