
⇒İki tip diyaliz vardır: hemodiyaliz ve periton diyalizi.
1.Hemodiyaliz
- Hemodiyalizde, kan, atık ürünleri ve sıvıyı filtreleyen özel bir makineden pompalanır. Hemodiyaliz evde veya hastanede veya diyaliz merkezinde yapılır. Çoğu insanın haftada üç seansı vardır, her seans üç ila beş saat sürmektedir. Bununla birlikte, hemodiyaliz daha kısa, daha sık oturumlarda da yapılabilir.
- Hemodiyalize başlamadan birkaç hafta önce, çoğu insan arteriyovenöz (AV) fistül oluşturmak için ameliyat olacaktır. Bir AV fistülü, tipik olarak ön kolda, cildin hemen altında bir arter ve bir ven bağlayarak oluşturulur. Daha büyük kan damarı, hemodiyaliz tedavisi sırasında vücutta sürekli olarak artan kan akışını sağlar. Bu, daha fazla kanın filtrelenebileceği ve saflaştırılabileceği anlamına gelir. Bir arteriyovenöz greft (ilmikli, plastik bir tüp) implante edilebilir ve bir arter ve ven birbirine eklenemezse aynı amaçla kullanılabilir.
- Hemodiyalizin en sık görülen yan etkileri düşük tansiyon, kas krampları ve kaşıntıdır.
2.Periton Diyalizi
- Periton diyalizinde, periton (karın duvarını belirleyen zar) böbrekler için durmaktadır. Bir tüp implante edilir ve diyalizat denilen bir sıvı, karnı doldurmak için kullanılır. Kandaki atık ürünler, peritondan diyalizata akar. Diyalizat daha sonra karından boşaltılır.
- İki periton diyalizi formu vardır: gün boyunca birkaç kez batının doldurulduğu ve drene edildiği sürekli ayaktan periton diyalizi ve geceleri karın içinde ve dışında sıvıyı çevirmek için bir makine kullanan sürekli sikler destekli periton diyalizi kişi uyurken.
- Periton diyalizinin en sık görülen yan etkileri, karın boşluğunda veya tüpün implante edildiği bölgede enfeksiyonlardır. Diğer yan etkiler kilo alımı ve herni içerebilir. Bir fıtık, bağırsağın zayıf bir noktadan geçtiği veya alt karın duvarında yırtıldığı zaman ortaya çıkar.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın