• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Diz Ağrısı Nedir?

8 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Diz ağrısı, her yaştan insanın yaşayabileceği sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu tür vücut ağrısı bir yaralanmadan hemen sonra gerçekleşebilir veya kronik bir tıbbi durumun bir uzantısı olarak ortaya çıkabilir. İnsanların hissettikleri rahatsızlık miktarı ağrının nedenine, etkilenen diz bölgesinin alanına veya ağrıdan önceki fiziksel durumlarına bağlı olabilir.

Diz ağrısı yaşlı bireylerde ortaya çıktığında bu, eklem veya kemiklere doğrudan veya dolaylı olarak dahil olabilecek başka bir sağlık sorununun semptomu veya yan etkisi olabilir. Bu her zaman böyle değildir. Bazı yaşlı insanlarda ağrı, yaşlanma sürecinde ortaya çıkan zayıflamış kemik yapısından kaynaklanabilir.

Diz Ağrısı Nedenleri?

⇒Bir ya da her iki dizinin düzgün işleyişini etkileyen bazı sorunlar ağrıya neden olabilir. Yaralanma en yaygın nedenidir, ancak artrit gibi diğer durumlar eklemde bozulmaya ve rahatsızlığa neden olabilir.

⇒Bu tip yaralanmalar genellikle diz küt bir travma geçirdiğinde veya yanlış yönde büküldüğünde ortaya çıkar. Burkulma ve gerilmeler en sık temas sporları sırasında ortaya çıkar, ancak ani veya hızlı hareketler sırasında da ortaya çıkabilir.

1.Hasarlı Menisküs
Menisküs, tibia ve femur arasında bulunan ince kıkırdak tabakalarıdır. Bir hilal veya diske benzeyen bu bağ dokusu alt uzuvlara konan stresin çoğunu emer, ancak dizlere fazla stres uygulandığında yırtılabilir. Menisküs ayrıca yaralanmaya neden olabilecek anormal hareketleri önleyerek dizleri stabilize eder. Menisküsün yırtılması dizlerin düzgün işleyişini engelleyebilir.

2.Tendinit

Tendinit; kızarıklık, dokunma hassasiyeti ve dizlerin tendonlarında veya tendonları olan vücudun herhangi bir bölgesinde yoğun ağrı oluşturan bir iltihaptır. Tekrarlayan hareket gerektiren aktiviteler tendinit riskini artırabilir. İltihaplı tendonlar için diğer faktörler, egzersiz ve artrit gibi tıbbi durumlar için zayıf hazırlıktır.

3.Kireçlenme (OA)
OA, vücutta bir veya daha fazla eklem kemiğinde ortaya çıkabilecek yaygın bir artrit türüdür. Erkekleri, kadınları ve çocukları etkileyebilir. 55 yaş üstü kadınlar OA için en yüksek risk altındadır. Durum kıkırdağın kaybından kaynaklanan ağrıya neden olur, bu da kemiklerin birbirine sürtünmesini sağlar ve yoğun bir rahatsızlık yaratır.

Ayrıca doğumda ortaya çıkan eklem malformasyonlarından, aktif sporlardan kaynaklanan yaralanmalardan veya tekrarlayan hareket gerektiren çalışma koşullarından da oluşabilir.

4.Psödogut
Dizlerdeki yaygın bir artrit türü olan psödogoutta kalsiyum pirofosfat kristalleri (dizlerin sıvılarında bir tür tuz formu) ortaya çıkar. Genellikle ürik asit kristallerinin dizdeki hücrelerde bulunduğu başka bir durum olan gut ile karıştırılır. Dizlerde ve diğer eklemlerde ağrılı şişlik ve iltihaplanma olayları meydana getirir.

5.Bursan İltihaplanması
İltihaplı bursalar bazı kişilerde diz ağrısına neden olabilir. Bursalar, eklemler boyunca serbestçe hareket edebilmeleri için kalça, omuz ve diz tendonlarını yağlayan küçük sıvı cepleridir.

6.Diz Kapağı Kondromalazi
Kondromalazi, vücutta bulunan kıkırdağın parçalanmasını veya yumuşamasını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Diz kapağı kondromalazisi sadece dizkapağı etkiler. Diz kapağı kondromalazisi anormal yıpranmadan kaynaklanır, sıklıkla diz gerilirken diz kapağının kaymasından. Genellikle kadınları erkeklerden daha fazla etkiler, ancak oldukça aktif olan herkes için büyük acılara sebep olabilir.

7.Yüksek Vücut Ağırlığı
Aşırı kilolu insanlar, yürürken veya ayakta dururken diz ağrısı yaşayabilirler. Vücut ağırlığı normal sınırları aştığında eklemlere stres yükleyebilir. Stres, tibia ve femur uçları birbirine sürtünerek sürtünme meydana getirdiğinde eklem dokusunun kaybını artırabilir. Bu, yaş ve kilo arttıkça artan bir ağrı sebebidir.

Diz Ağrısı için Kim Risk Altındadır?

⇒Kemik veya eklem rahatsızlığı olan yaşlı yetişkinler dizlerde ağrı yaşayabilir. 65 yaşın üstündeki kadınlar daha genç olanlardan daha fazla risk altında olabilir. Genç yetişkinler ve ergenler atlama, koşma ya da vücutta stresli durumlara neden olan türde aktif hareketler gerektiren sporlara veya aktivitelere katılırlarsa, diz ağrısı yaşayabilirler.

⇒Ergenlikte veya ergenlik öncesi dönemde olan çocuklar aktif oyunlardan acı çekebilirler. Ağrı atlama, koşma veya tekrarlayan hareketler gerektiren aktivitelere katılan çocuklarda daha sık görülür.

Diz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diz ağrısının semptomları, durumun veya yaralanmanın karmaşıklığına bağlı olarak hafif veya şiddetli olabilir.

Ortak belirtiler ve semptomlar şunlardır:

  • Sertlik veya dizleri bükme veya düzleştirme yetersizliği
  • Cilt dokunuşa sıcak hisseder
  • Dizlerii hareket ettirirken duyulabilir bir ses

Ciddi belirti ve semptomlar:

  • Fark edilir şişlik, kızarıklık ve ateş ile birlikte ağrı
  • Dayanılamaması
  • Aksama
  • Ayağa kalkmaya çalışırken düşmek
  • Ekkilenen bacakta uyuşukluk hissi
  • Anormal bir görünüm veya malformasyon gibi yaralanma işaretleri

Diz Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz, ağrı nedenini bulmak için spesifik test veya teşhis yöntemleri sipariş edebilir.

Bunlar şunları içerir:

  • Yaralanmaları, durumları ve malformasyonları bulmak için dizlerin röntgen. Bu tür bir teşhis testi, vücudu görmek ve görüntüler üretmek için elektromanyetik radyasyon kullanır.
  • Tomografi vücudun iç kısımlarını farklı pozisyonlarda ve açılarda çeker. Tomografi eklemler, kemikler ve dokulardaki problemleri teşhis etmede yardımcı olabilir.
  • Ultrason, yüksek teknoloji ses dalgaları kullanılarak görüntüleri gerçek zamanlı olarak üretir. Bu tanı amaçlı kullanılan bir tekniktir.
  • MRI, vücudun 3 boyutlu görüntülerini oluşturur. MRI dizinin içine bakar ve doktorların anatomisini incelemesini sağlar.
  • Eklem sıvısının testi genellikle teşhis amacıyla kullanılır. Eklemden alınan sıvıyı incelemek için artrosentez adı verilen bir prosedür kullanılır.

Diz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

⇒Diz ağrısı tedavisi, ağrının giderilmesi veya halihazırda mevcut olan durumların tedavisi için kullanılan ilaçları içerir. Sporla ilgili yaralanmalar için fizik tedavi istenebilir. Terapi, bir yaralanmadan sonra vücudun normal olarak işlemesi için yeniden eğitir.

⇒Bazı insanlar artrit semptomlarını iyileştirmek için kortikosteroid içeren enjeksiyonlara ihtiyaç duyabilirler. Vücutta doğal olarak bulunan bir madde olan hyaluronik asit içeren başka bir enjeksiyon türü vücudun eklem sıvısı üretimini uyarmak için kullanılır.

⇒Ameliyat, tamir edilemeyen veya rehabilite edilemeyen ciddi diz hasarı olan kişiler için kullanılan bir seçenektir. Kısmi veya tam diz replasmanı içerebilir.

⇒Diz ağrısı gerçekten ciddi ve yönetilemez olmadıkça genellikle cerrahi önerilmez. Bu, cerrahi işlemden sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonlardan kaynaklanır. Bazı cerrahi bölgeler enfekte olabilir ya da az sayıda insan, alan tamamen iyileşene kadar artan ağrılar yaşayabilir. Hastanın yaşı ve durumu bu olası komplikasyonları etkileyebilir.

Diz Ağrısı Önlenebilir mi?

⇒Sağlıklı bir diyet, ağırlığı azaltmaya yardımcı olabilir ve eklemlerde anormal stresten sakınmayı önleyebilir. Ağırlık kaldırmadan önce vücudun ısınması, koşması veya vücudun gerilmesini engelleyen başka herhangi bir aktivite yapması burkulmayı önleyebilir. Yorucu egzersizlerden sonra istirahat, dizlerde ağrıyı önlemeye yardımcı olabilir. Eklemlerde komplikasyonlara neden olan medikal durumlar olan kişiler için düşük etkili egzersizler yapmak idealdir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress