• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Diz Kireçlenmesi Tedavisi Kirece Son

3 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Diz Kireçlenmesi Belirtileri

Diz kireçlenmesinin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Hareketler esnasında ağrılar
  • Sınırlı hareketler
  • Eklemlerde sertlik
  • Eklemlerde şişlik
  • Eklemlerde hassasiyet
  • Eklemlerde biçim bozukluğu

Diz kireçlenmesinin belirtileri kademeli olarak daha da kötüleşmeye meyillidir. Belirtileri aynı zamanda hafif bir sakatlıkla aniden kötüleşebilir. Bazı hastalarda orta şiddette belirtiler uzun süre devam edebilir ve ani bir sakatlıkla belirtiler daha da şiddetlenebilir.

Hastalarda belirtiler bazen aydan aya farklılık gösterebilir ve havalardaki değişiklikler de belirtilerin aynı paralelde değişkenlik göstermesine neden olabilir. Kireçlenmeler için belirli ilaçlar olmadığı için kireçlenmenin ilerlemesini engellemek daha önemlidir.

Diz Kireçlenmesi Neden Olur?

Osteoartrit diz kireçlenmesinin en yaygın çeşididir.

Osteoartrit dejeneratif eklem hastalığı olarak da bilinir ve eklem kıkırdağının eskimesi sonucu ortaya çıkar. Koruyucu eklem kıkırdağının eskimesiyle kemik açıkta kalır, diz şişer ve ağrımaya başlar ve hareketler oldukça ağrılı hale gelir.

Dizde kireçlenme tipik olarak yaşlanan kişileri etkiler. Belirtiler aşırı kilolu insanlarda daha yaygındır ve kilo kaybı diz kireçlenmesi kaynaklı ağrıları azaltmada etkilidir. Diz kireçlenmesinin nesilden nesile geçen genetik bir bileşeni de vardır. Diz sakatlıkları, kıkırdak hasarı ve eklemler etrafındaki kemiklerin kırılması da diz kireçlenmesinin artmasına neden olan faktörlerdir.

Diz Kireçlenmesinin Tedavisi

Tedavi en basit aşamalarla başlamalıdır ve gerekirse ameliyatı da içeren daha zorlayıcı tedavi uygulamaya alınabilir.Her tedavi her hasta için uygun olmayabilir bu nedenle doğru tedavi için doktorla temas halinde bulunulmalıdır. Hastadan hastaya değişebilecek tedavi yöntemleri şunlardır:

1.Kilo Verme
Kilo verme diz kireçlenmesinde en önemli fakat hastalarca en az dikkate alınan tedavi aşaması ya da şeklidir. Kilo az olursa eklemlerin taşıyacağı yük azalır ve hareketlerde ağrılar daha az olur.
2.Aktivitelerde Değişiklik Yapmak
Bazı aktiviteleri sınırlandırmak ve yeni egzersiz metotları öğrenmek gerekli ve faydalı olabilir.
3.Yürümeye Yardımcı Aletler Kullanmak
Baston ya da koltuk değneği kullanmak da kireçlenme olan eklemlerdeki yükü azaltarak hareket esnasındaki ağrıları kontrol etmeye yardımcı olur.
4.Fizik Tedavi
Eklem etrafındaki kasları güçlendirmek de dize binen yükün azaltılmasına yardımcı olur. Dizlerin fonksiyonel olarak kullanımını sürdürmek için söz konusu kasların körelmesini önlemek önemlidir.
5.Anti-Enflamatuar İlaçlar
Anti-enflamatuar ağrı ilaçları ağrıları ve enflamasyonları azaltmada kullanılabilir.
6.Kortizon Tedavisi
Kortizon doğal olarak vücutta adrenal bezler tarafından üretilen bir steroit çeşididir. Kortizon vücut stres altındayken adrenal bezlerden salgılanır. Doğal kortizon kana salınır ve kısa süre içinde etkisini gösterir. Enjekte edilen kortizon ise sentetik olarak üretilir. Sentetik kortizon kana enjekte edilmez fakat enflamasyona uğramış bölgelere enjekte edilir. Ayrıca sentetik kortizon daha uzun süre boyunca etkisini gösterebilmektedir. Sentetik kortizon diz eklemlerinin kireçlenmiş bölgelerine enjekte edildiğinde ağrıları önemli ölçüde azaltmaktadır.
7.Synvisc
Synvisc diz kireçlenmesi olan bazı hastalarda etkili olabilir ve protez ameliyatını erteleyebilir. Synvisc tipik olarak diz eklemine birer hafta aralıklarla enjekte edilen 3 enjeksiyonun uygulanmasıyla sürdürülür.
8.Diz Artroskopisi
Diz artroskopisinde cerrah anesteziden sonra diz eklemine ulaşmak için portaller oluşturur. Portaller çevre sinirlerde, kan damarlarında ve tendonlarda görülebilecek potansiyel sakatlıkları engellemek için spesifik bölgelere yerleştirilir. Diz artroskopisinin kireçlenme tedavisinde ne kadar efektif olduğu henüz tartışmalıdır fakat bazı hastalarda bazı semptomlar için faydalı olabilir.
9.Diz Oseotomisi
Bazı hastalar bu tedavi seçeneği için uygun olmasa da genç hastalar için ve özellikle sınırlı kireçlenmesi olan hastalarda etkili olabilmektedir. Osteotomideki temel amaç ağırlık taşıyan kuvvetler dizin eklemin yorgun düşmüş kısımlarından alıp sağlıklı kısmına yönlendirmektir.
10.Tüm Diz Değiştirme Ameliyatı
Geleneksel olarak hastalar diz eklemlerinde görülen şiddetli kireçlenmelerde tüm diz değiştirme operasyonlarına tabi tutulmuştur. Tüm diz değiştirme ameliyatında diz eklemindeki tüm kıkırdak alınır ve metal ya da plastik bir implant yerleştirilir.
11.Kısmi Diz Değiştirme Ameliyatı
Kısmi diz değiştirme ameliyatı daha küçük kesikler kullandığı ve tüm diz değiştirmeye göre daha hızlı iyileşme sağladığı için büyük bir ilgi uyandırmıştır. Kısmi değiştirmede temel hedef eklemdeki kıkırdağın en fazla zarar gören kısmını alarak sağlıklı kısımlarının kullanılmasının devamını sağlamaktır. Kısmi diz değiştirmede kalça kemiğinin sonuyla kaval kemiğinin üst kısmı arasına bir implant yerleştirilir.

Diz Kireçlenmesi Ameliyatlarının Riskleri

1.Kan pıhtıları
Bacak toplardamarlarındaki kan pıhtıları diz protezi ameliyatının en sık görülen komplikasyonudur. Cerrah önleyici bir program çizebilir. Bu programda düzenli olarak bacakların kaldırılması, dolaşımı hızlandırmak için hafif tempolu bacak egzersizleri, varis çorapları ve kan seyreltici ilaç yer alabilir.
2.Enfeksiyon
Enfeksiyon herhangi bir cerrahi müdahalede görülebilecek olası bir risktir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre, ilk iki yılda hastaların sadece % 2’sinde enfeksiyona rastlanmaktadır. Enfeksiyon diz protezinden sonra oluyorsa, buna genelde diz operasyonları sırasında ya da idrar yollarından, ciltten veya tırnak enfeksiyonlarından kana karışan bakteriler neden olmaktadır. Bu pek sık görülen bir şey değildir ama yine de tamamen iyileşmeyi geciktirir.

Diz protezinden sonraki ilk iki yıl boyunca, bakterilerin kana karışmasına neden olabildiklerinden dişle ilgili tedaviler ya da cerrahi girişimler öncesinde koruyucu antibiyotik almanız gerekebilir.

3.Osteoliz
Vücudunuz partiküllere tepki verebileceğinden diz implantının yanındaki kemik aşınabilir (osteoliz). Bu tepkiye şunlar yol açmış olabilir: Metal ve plastik komponentlerle direkt temas Diz komponentleri ile kemik çimentosu arasındaki temas Diz komponentleri ile dizin hareket eden parçaları arasında olan doğal kemik partikülleriniz arasında direkt temas olması implant komponentlerine daha fazla partikül veya zararın verilmesine neden olabilir.
4.İmplant kırığı
Total diz protezinin sonrasında implant kırığı rapor edilmiştir. Bunun tipik nedeni şunlardır: İmplantın yapabilecekleri hakkında abartılı bir beklentinin olması Ağır ve aşırı kilolu hastalar Fiziksel aktif hastalar İmplantın kırılma olasılığını en aza indirmek için, tıbbi tavsiyeleri izlemek ve aşırı ve uygun olmayan aktiviteden kaçınılması gerekmektedir.
5.Diğer riskler
Bir süre sonra cihaz sisteminin veya parçalarının çıkarılması ve/veya değiştirilmesi gerekebilir. Nadiren olsa da diz protezlerinde metal alerjisi reaksiyonlarına rastlanıldığı bildirilmiştir. Doktorunuza alerji bulgularınızın olup olmadığını belirtin. İmplant parçalarının kötü konumlanması sonucunda protez yerinden oynayabilir. Implant komponentleri kötü çimentolama veya düşme ve çarpmalardan alınan darbe nedeniyle gevşeyip yerinden oynayabilir. Kemik çimentosu ile bağıntılı kardiyovasküler rahatsızlıklar kan pıhtılaşması, kan basıncının düşmesi, kalp krizi ve nadiren ölüm ile sonuçlanabilir. Sinirlerin, kas ve kemiğin yaralanmasına yol açabilir.

Diz Kireçlenmesinde Bitkisel Tedavi

Gerekenler: Bir su bardağı klorsuz su 1,5 yemek kaşığı kurumuş ve ufaltılmış derin yırtıklı çınar yaprağı Hazırlanışı: Suyu ocakta kaynatın ve ocaktan alarak kurutulmuş çınar yapraklarını ekleyin. Ardından bir dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp 10 dakika kadar demlemeye bırakın. Kür içebileceğiniz bir sıcaklığa geldiğinde süzerek için. Çınar yapraklarını her defasında taze kullanabileceğiniz şekilde saklayın. Bu çayı sabah 1, akşam 1 bardak olmak üzere bir ay boyunca için. Böbrek, tansiyon, kalp ve karaciğer sorunları olanlar uzman bir doktora danışmadan bu kürü kullanmamalıdır.
İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu
Profesör Doktor
4-5 yaprak lahanayı haşlayın. Haşlanan lahanaları dizinizin üstüne koyun ve bir streç film ile iyice sarın. Bir saat kadar tutun.
Ferudun Kunak
Ferudun Kunak
Operatör Doktor
Gerekenler: Yarım bardak iyi sıkılmış lahana suyu 1 yumurta akı 1 çay kaşığı balık yağı (eczanelerde kapsül olarak satılır) 1 çay kaşığı bal 1 çay kaşığının ucu kadar karbonat Hazırlanışı: Malzemelerin hepsini karıştırın ve sabahtan akşama kadar bekletin. Karışımı ıslak bir bezle ağrıyan bölgenize sarın ve sabaha kadar bekletin. Her kullanımda taze olarak hazırlayın.
Şems Aslan
Şems Aslan
Uluslararası Cilt Uzm. & Kimya Mühendisi

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress