• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Diz MRI Taraması Hangi Durumlarda Yapılır?

29 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Diz MRI

Doktorların pek çok hastalık türünü teşhis ve tedavi etmelerine yardımcı olmak için MRI istenir.
Kuzey Amerika Radyoloji Derneği
Kuzey Amerika Radyoloji Derneği

Bunlar şunları içerir:

  • Artrit ve diğer dejeneratif eklem hastalıkları
  • Kemik kırıkları
  • Hasarlı kıkırdak, bağ, tendon veya menisküs
  • Diz ekleminde azalmış hareket
  • Dizde sıvı birikmesi
  • Enfeksiyon
  • İmplante tıbbi cihazlarla ilgili sorunlar
  • Spor ya da travma ile ilgili yaralanma
  • Tümörler

Doktorunuz diz MRG’nizle birlikte röntgen gibi başka görüntüleme testlerini de sipariş edebilir. Diz artroskopisi yapmadan önce bir MR görüntülemesi de yapabilirler. Bu, küçük bir insizyon yaparak ve bir kamerayla bir alan ekleyerek doktorunuzun dizinizin iç kısmını görüntülediği küçük bir ameliyattır.

Diz MRI Riskleri

Röntgen ve tomografiden farklı olarak MRI radyasyon kullanmaz. Herkes için, özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için, daha güvenli bir alternatif olarak kabul edilir. Tomografideki radyasyon seviyeleri yetişkinler için güvenlidir, ancak fetüsleri geliştirmek için güvenli değildir ve çocuklarda dikkatli kullanılmaları gerekir.

Metal içeren implantlarınız varsa belirli risklerle karşı karşıya kalırsınız. MR görüntülemede kullanılan mıknatıslar kalp pili ile sorunlara yol açabilir veya vücuda implante edilmiş vida veya pimlerle kayma yapabilir.
Bazı insanlar MRI’da kullanılan kontrast boyasına karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. En yaygın kontrast boya tipi gadolinyumdur. Bu alerjik reaksiyonlar genellikle hafif ve ilaçla kolayca kontrol edilir.
Kuzey Amerika Radyoloji Derneği
Kuzey Amerika Radyoloji Derneği

Diz MRI İçin Nasıl Hazırlanılır?

MRI için hazırlıklar testin yapılacağı tesislere göre değişir. Doktorunuz veya uzman teknisyeniniz size özel olarak teste nasıl hazırlanacağınız konusunda talimat verecektir.

MR’ınızdan önce doktorunuz testi açıklayacak ve eksiksiz bir fiziksel muayene yapacak, tıbbi geçmişiniz inceleyecektir. Reçetesiz satılan ilaçlar ve bitkisel takviyeler de dahil olmak üzere aldığınız ilaçlar hakkında bilgi verdiğinizden emin olun. Bilinen alerjilerinizden de bahsedin. İmplante edilmiş herhangi bir tıbbi cihazınız varsa bunları bildirin, çünkü test bunları etkileyebilir.

Geçmişte kontrast boyasına karşı alerjik reaksiyonlarınız varsa veya böbrek problemleri teşhisi konduysa doktorunuza söyleyin.

Hamileyseniz veya emziriyor iseniz bildirin. Radyoaktif kontrast boyası ile yapılan MRG’ler gebe kadınlar için güvenli sayılmamaktadır. Emziren anneler, testten yaklaşık iki gün sonra emzirmeyi bırakmalıdır.

MRI makinesi dar ve kapalıdır. Eğer klostrofobiniz varsa veya küçük alanlardan korkuyorsanız, seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşmayı unutmayın. Rahatlamak için size yatıştırıcı verebilirler. Eğer klostrofobiniz şiddetli ise doktorunuz “açık” bir MR görüntülemeyi tercih edebilir. Bu MRI tipi vücudunuzu kaplamayan bir makine kullanır.

Diz MRI Nasıl Yapılır

Taramadan önce bir hastane elbisesi giyecek ve tüm mücevher ve vücut piercinglerini çıkaracaksınız. Kontrast boya kullanılacaksa, boyayı kan dolaşımına enjekte etmek için kolunuza intravenöz (IV) bir çizgi sokulur.

MRI makinesi dev bir tekerleğe benzer. Ortası açık, böylece düz bir masa makinenin içine ve dışına kayabilir. Yuvarlatılmış, tekerlek benzeri kısım vücudunuzun görüntülerini üretmek için kullanılan manyetik ve radyo dalgalarını gönderir.

Sırt üstü ya da yanınızda yastıklı bir masada uzanacaksınız. Teknisyen dizinizi test sırasında daha rahat ettirmek için yastık veya kayış kullanabilir. Bu aynı zamanda bacağınızın hala makinenin en net görüntülerini alabilmesini sağlar.

Teknisyen daha sonra sizi ilk önce makine ayağına kaydırır. Ne zaman duracağını ve nefesini tuttuğunu söylerler. Bu talimatlar bir mikrofon üzerinden verilecektir, çünkü teknisyen ayrı bir odada olacak ve görüntüleri toplarken monitörleri izleyecektir.

Makinenin çalışmasını hissetmeyeceksiniz, ancak gürültülü sesler olabilir. Teknisyen size kulak tıkacı veya müzik sağlayabilir.

Test genellikle 30 dakika ila bir saat arasında sürer. Teknisyen ihtiyaç duydukları görüntüleri kaydettikten sonra, giysilerinize geri dönüp gününüze gitmekte özgür olacaksınız.

Diz MRI Sonrası

Bir radyolog diz MRI taramalarınızı gözden geçirecek ve sonuçları doktorunuza verecektir.

MR görüntüleri siyah beyazdır. Anormallikler parlak beyaz lekeler olarak görünebilir. Bunlar, kontrast boyasının artırılmış hücre aktivitesi nedeniyle topladığı alanları gösterir.

Doktorunuz sonuçları gözden geçirdiğinde, sorunu açıklayacak ve tedavi için sonraki adımları gözden geçirecektir. Durumunuza bağlı olarak, tedavi daha fazla test, ilaç tedavisi, fiziksel rehabilitasyon, cerrahi veya bazı kombinasyonları gerektirebilir. Doktorunuz sizin için hangi yöntemlerin en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress