• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Diz Replasman Revizyon Ameliyatı Nedir?

18 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bugünün implantları uzun yıllara dayanacak şekilde tasarlanmış olsa da, gelecekteki bir noktada, tipik olarak 15 ila 20 yıl veya daha fazla zaman sonra, protezinizin kırılması veya yıpranması mümkündür. Aşırı kiloluysanız veya koşu ya da saha sporları gibi yüksek etkili faaliyetlerde bulunuyorsanız, cihaz daha erken başarısız olabilir.

Diz replasmanı artık düzgün çalışmadığında revizyon cerrahisi sıklıkla gereklidir. Bu prosedür sırasında bir cerrah eski cihazı yenisiyle değiştirir.

Revizyon cerrahisi hafifçe alınacak bir şey değildir. Birincil (veya ilk) total diz replasmanından (TKR) daha karmaşıktır ve aynı risklerin çoğunu beraberinde getirir. Bununla birlikte her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde 22.000’den fazla diz revizyon operasyonunun gerçekleştirildiği tahmin edilmektedir. Bu prosedürlerin yarısından fazlası, ilk diz replasmanından sonraki iki yıl içinde gerçekleşir.

Revizyon Cerrahisi İlk Ameliyattan Neden Daha Karmaşıktır?

Bir revizyon diz replasmanının ilk replasmanla aynı ömrü sağladığına dikkat etmek önemlidir. Genellikle 20’den ziyade yaklaşık 10 yıl. Birikmiş travma, yara dokusu ve bileşenlerin mekanik bozulması performansın azalmasına yol açar. Düzeltmeler ayrıca komplikasyonlara daha duyarlıdır.

Bir revizyon prosedürü, orijinal diz replasman cerrahisinden tipik olarak daha karmaşıktır çünkü cerrah mevcut kemiğe dönüşecek olan orijinal implantı çıkarmalıdır.

Ek olarak, cerrah protezi çıkardığında daha az kemik kalır. Bazı durumlarda, yeni bir protezin desteklenmesi için bir kemik grefti, vücudun başka bir kısmından veya bir donörden nakledilen bir kemik parçasının nakledilmesi, gerekebilir. Bir kemik grefti destek ekler ve yeni kemik büyümesini teşvik eder.

Ancak, prosedür ek ameliyat öncesi planlama, özel araçlar ve daha büyük cerrahi beceri gerektirir. Ameliyat ilk baştaki diz replasmanından daha uzun sürer.

⇒Eğer revizyon cerrahisi gerekliyse, spesifik semptomlarla karşılaşırsınız. Aşırı aşınma veya arıza belirtileri şunlardır:

  • dizde azalmış stabilite veya azalmış fonksiyon
  • artan ağrı veya bir enfeksiyon (genellikle ilk işlemden hemen sonra oluşur)
  • bir kemik kırığı veya açık bir cihaz hatası

Diğer durumlarda, protez cihazının parçaları ve ekleri kopabilir ve eklem etrafında küçük parçacıkların birikmesine neden olabilir.

Düzeltme Nedenleri

Kısa Süreli Revizyonlar: Enfeksiyon, Başarısız Prosedürden Sonra İmplant Gevşemesi Veya Mekanik Bir Arıza

⇒Enfeksiyon genellikle ameliyattan günler veya haftalar sonra kendini gösterir. Bununla birlikte enfeksiyon ameliyattan yıllar sonra da ortaya çıkabilir.

⇒Diz replasmanından sonraki enfeksiyon ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Genellikle yaranın etrafına ya da cihazın içine yerleşmiş bakterilerden kaynaklanır. Enfeksiyon bulaşmış aletler veya ameliyathanedeki insanlar veya diğer öğeler tarafından uygulanabilir.

⇒Ameliyathanede alınan aşırı önlemlerden dolayı enfeksiyon nadiren görülür. Bununla birlikte, bir enfeksiyon meydana gelirse, sıvıların birikmesine ve potansiyel olarak revizyona yol açabilir.

⇒Olağandışı bir şişlik, hassasiyet veya sıvı sızıntısı fark ederseniz derhal cerrahınıza başvurun. Cerrahınız mevcut yapay dizinizle ilgili bir sorun olduğundan şüphelenirse size bir muayene ve değerlendirme yapmak isteyecektir. Bu röntgen ve muhtemelen tomografi veya MRI taraması gibi diğer görüntüleme teşhislerini içerir. İkincisi kemik kaybı hakkında önemli ipuçları sağlayabilir ve revizyon için uygun bir aday olup olmadığınızı belirleyebilir.

⇒Yapay dizlerinin etrafında sıvı birikimi yaşayan kişiler genellikle sıvıyı çıkarmak için bir aspirasyon prosedüründen geçerler. Doktor enfeksiyonun türünü belirlemek için bir laboratuvara bu sıvıyı gönderir ve revizyon ameliyatı veya diğer tedavi basamaklarının gereklip gerekmediğini belirler.

Uzun Süreli Revizyonlar: Mekanik Parçaların Aşınmasına Bağlı Olarak Ağrı, Sertlik, Gevşeme, Çıkık

⇒İmplantın uzun süreli aşınması ve gevşemesi yıllar sonra ortaya çıkabilir.

⇒Çeşitli kaynaklar diz replasmanı için uzun vadeli revizyon oranları hakkında istatistik yayınladı. ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı Sağlık Araştırmaları ve Kalite Dairesi’ne (AHRQ) göre TKR hastalarını 2003 yılında sona eren sekiz yıllık bir süre boyunca gözlemleyerek uzun dönemli revizyon oranı beş veya daha fazla yıl için %2 olduğunu belirtmiştir.

⇒2011 yılında yayınlanan dünya çapında ortak kayıt veritabanlarının bir toplu analize dayanarak, revizyon oranı beş yıl sonra %6 ve on yıl sonra %12’dir.

⇒Healthline’ın yaklaşık 1,8 milyon temel bakım ve özel ödeme kaydı analizine göre beş yaşın altındaki tüm yaş grupları için revizyon oranının yaklaşık %7,7 olduğunu buldu. Bu oran 65 yaş ve üstü için %10’a çıkmaktadır.

⇒Uzun vadeli revizyon oranları hakkındaki veriler, gözlemlenenlerin yaşları dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bir revizyon şansı genç insanlar için daha düşüktür. Ağırlığınızı koruyarak ve koşu, atlama, saha sporları ve yüksek etkili aerobik gibi eklem üzerinde aşırı stres yaratan faaliyetlerden kaçınarak gelecekteki sorunları azaltabilirsiniz.

⇒Aseptik gevşeme denen bir süreç sırasında, vücut ile parçacıkları sindirmeye çalışırken, kemik ile implant arasındaki bağ bozulur. Bu olay gerçekleştiğinde, vücut aynı zamanda osteoliz olarak bilinen kemiği sindirmeye başlar. Bu zayıflatılmış bir kemiğe, kırılmaya veya orijinal implantla ilgili sorunlara yol açabilir. Aseptik gevşeme, bir enfeksiyonu içermez.

Enfeksiyon İçin Revizyon Cerrahisi

⇒Tipik olarak, enfeksiyon nedeniyle gerekli olan bir revizyon iki ayrı işlemi içerir: Başlangıçta ortopedi uzmanı eski protezini çıkarır ve antibiyotiklerle tedavi edilen bir ara parçası olarak bilinen bir polietilen ve çimento bloğu ekler. Bazen orijinal protez gibi çimento kalıpları yaparlar ve antibiyotikleri buna ekler ve ilk aşama olarak implante ederler.

⇒İkinci prosedür sırasında cerrah ara parçayı veya kalıpları çıkarır, dizleri yeniden şekillendirir ve düzeltir ve ardından yeni diz cihazını implant eder. İki prosedür genellikle altı hafta arayla gerçekleşir. Yeni cihazın takılması tipik olarak primer diz replasmanı için gerek 1 ila 1,5 saat ile karşılık olarak 2 ila 3 saat gerektirir.

⇒Bir kemik greftine ihtiyacınız varsa cerrah ya kendi vücudunuzun başka bir kısmından kemiği alır ya da genellikle bir kemik bankasından elde edilen bir donör kemiği kullanır. Cerrah ayrıca implant için kemiği güçlendirmek adına kama, tel veya vida gibi metal parçaları da takabilir veya implantı kemiğe bağlayabilir. Bir revizyon cerrahın özel bir protez cihazı kullanmasını gerektirir.

Diz Revizyon Cerrahisi Komplikasyonları

Diz revizyon cerrahisini takip eden komplikasyonlar diz replasmanına benzerdir. Şunları içerir:

  • derin damar trombozu
  • yeni implantta enfeksiyon
  • aşırı kiloluysanız daha yüksek risk içeren implant gevşemesi
  • yeni implantın yerleştirilmesi, ilk TKR’deki revizyon cerrahisi için iki kat daha yüksek risktir
  • ek veya daha hızlı kemik dokusu kaybı
  • ameliyat sırasında cerrahın eski implantı çıkarmak için kuvvet veya basınç kullanması durumunda ortaya çıkabilecek kemik kırıkları
  • yeni protez ile bacağın kısalması sonucu oluşan bacak uzunluğundaki fark
  • ameliyatı takiben femurun alt ucunda gelişen kemik olan heterotopik kemiğin oluşumu (ameliyat sonrası eklem enfeksiyonları bu riski arttırır)

Hastalık ve Ölüm Oranları

Primer diz replasmanında olduğu gibi, Healthline’ın temel bakım analizine ve özel ödeme kayıtlarına göre diz revizyon cerrahisini takiben 30 günlük ölüm oranı %0,1 ila %0,2 arasındadır. Tahmin edilen komplikasyon oranları:

  • derin ven trombozu: %1,5
  • derin enfeksiyon: %0,97
  • Yeni protezin gevşemesi: %10 ila 15
  • Yeni protezin çıkması: %2 ila 5

İyileşme ve Rehabilitasyon

⇒Sonrasında birincil diz replasmanı alan biri olarak benzer bir iyileşme ve rehabilitasyon sürecinden geçeceksiniz. Bu ilaçlar fizik tedavi ve pıhtıları önlemek için kan inceltici uygulama içerir. Başlangıçta bir baston, koltuk değneği veya yürüteç gibi yardımcı bir yürüyüş cihazına ihtiyacınız olacak ve muhtemelen üç ay veya daha uzun bir süre boyunca fizik tedavide olacaksınız.

⇒Orijinal diz replasmanında olduğu gibi, mümkün olduğunca çabuk ayakta durmak ve yürümek önemlidir. Kemiğin büyümesi ve implant ile uygun şekilde bağlanması için basınç, kompresyon veya direnç gereklidir.

⇒Diz replasmanı revizyon sonrası iyileşme süresi bir kişinin ilk diz replasmanına göre değişir. Bazı bireylerin revizyon cerrahisinden iyileşmesi daha uzun sürer, diğerleri ise daha hızlı iyileşir ve ilk TKR’den daha az rahatsızlık hisseder.

⇒Bir revizyon gerektirebileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza danışın ve ameliyat için iyi bir aday olup olmadığını anlamak için durumunuzu gözden geçirin.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress