• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Doğum için Doktorunuzu Nasıl Seçmelisiniz?

17 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

1- Aile Hekimleri

Eğitim

Aile hekimleri, bir rahatsızlıkta ilk başvurduğunuz doktorlardır. Bu doktorlar, çocuklarda kulak ağrısından yetişkinlerde kalp yetmezliğine kadar pek çok rahatsızlıkla ilgilenirler. Aile hekimleri genellikle tıp fakültesini bitirdikten sonra 3 yıl daha eğitim görürler. Aile hekimleri, tıptaki çok farklı alanlardan çeşitli bilgileri bilmek zorundadırlar. Eğitim ve sertifika alma süreci çoğu aile hekimi için benzer olsa da bazıları kadın doğum konusunda biraz daha uzmanlaşmayı seçerek fazladan eğitim alabilir.

Kırsal kesimde yakın yerde kadın doğum uzmanı yoksa ya da kadın doğum uzmanı sayısı kısıtlıysa aile hekimlerinin doğum yaptırması görülen bir durumdur. Ancak, bazı aile hekimleri büyük şehirlerde ve üniversite hastanelerinde de doğum yaptırabilirler. Aile hekimleri, bebeğinizi doğurtmanın yanı sıra doğumdan sonra sizinle ve bebeğinizle de ilgilenecektir.

Uzmanlık

Aile hekimleri genellikle düşük risk barındıran hamileliklerle ilgilenirler. Ciddi sorunları olan kadınları ise kadın doğum uzmanına yönlendirirler. Aile hekimlerinin çoğu sezaryen yapmaz. Bazı aile hekimleri, forseps ve vakum ile doğum yaptırabilir. Bazı aile hekimleri ise bu gibi durumların gerektiği koşullarda hamile kadınları uzmana yönlendirir.

Aile hekimlerinin bebek doğumu konusundaki deneyimleri farklılık göstermektedir. Aile hekiminizin sizinle ilgilenmesini düşünüyorsanız bu konuyu doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Aile hekiminize eğitimi ve deneyimleriyle ilgili sorular sorun. Sezaryen yapılacaksa acil durumlarla baş etme konusundaki deneyimlerini ve gerekli olduğu zaman kadın doğum uzmanının gelip gelmeyeceğini görüşün.

Bazı kadınlar aile hekimlerini sürekli bakımdan dolayı tercih ederler. Sağlık geçmişinizi ve önceki hastalıklarınızda nasıl tedavi olduğunuzu bilen deneyimli bir doktor size avantaj sağlayabilir. Dezavantajların arasında ise aile hekimlerinin kadın doğum uzmanlarına göre daha az deneyimli olmaları ve acil bir durum ya da komplikasyon oluştuğunda başka bir doktorun çağrılmasının gerekmesi bulunur. Aile hekimleri bebekleri doğurtmak için eğitim alsalar da bu eğitim, genel eğitimlerinin sadece küçük bir kısmını oluşturur. Sorunlar oluştuğunda bir uzmana görünmeniz gerekebilir.

2- Kadın Doğum Uzmanı

Eğitim

Pek çok kadın çocuklarını doğurtmak için kadın doğum uzmanını tercih eder. Kadın doğum uzmanları, kadın doğum alanında 4 yıl boyunca ihtisas görmüş doktorlardır. Bu doktorlar, kadın sağlığı anlamında çok kapsamlı bir hizmet sunarlar. Kadın doğum uzmanları, normal veya karmaşık hamileliklerle ilgilenebilirler. Bu doktorların esas odakları hamilelik ve kadın sağlığıdır.

Uzmanlık

Çoğu kadın doğum uzmanı zorlu bir eğitimden geçer. Kadın doğum uzmanları, hamilelikte yaşanan basit ve düşük riskli sorunlardan yüksek riskli sorunlara kadar pek çok durumla ilgilenirler.

Doktorunuz hamileliğinizin yüksek risk barındırdığına karar verirse kadın doğum uzmanına gitmeniz gerekir.

3- Maternal-Fetal Sağlık Uzmanı

Eğitim

Maternal-fetal tıp, kadın doğum ve jinekolojinin bir alt grubunu oluşturur. Maternal-fetal doktorlarına bazen perinatolog da denir. Bu doktorlar, tıp fakültesini bitirdikten sonra 4 yıllık kadın doğum ve jinekoloji eğitimi alırlar. Daha sonrasında ise yüksek riskli hamileliklerle ilgili 2 ya da 3 yıl süren bir uzmanlık eğitimi almaları gerekir. Amerika Birleşik Devletleri’nde bu doktorlar hem kadın doğum uzmanlığı hem de maternal-fetal sağlık uzmanlığı sertifikası alırlar.

Uzmanlık

Maternal-fetal sağlık uzmanları, hamile kadınlar ve fetüslerle ilgilenirler. Bu doktorlar, rutin hamilelik geçirmeyen kadınlara yardımcı olmak üzere eğitim almışlardır.

Yaşanabilecek özel durumlar:
İkiz ya da üçüz bebekler
Preeklampsi
Yüksek tansiyon
Kronik sağlık sorunları
Büyümesinde anormallikler yaşanan fetüsler

Hamileliğinizde sorun bulunursa bebek doğmadan tedaviye başlanabilir. Yoğun bir eğitim gerektiğinden maternal-fetal sağlık uzmanlarının sayısı oldukça azdır.

Maternal-fetal sağlık uzmanları, yüksek riskli hamileliklerle ilgilenebilmek üzere eğitim alırlar. Çoğu zaman, tıp fakültelerinin hastanelerinde ya da daha büyük sağlık kuruluşlarında eğitimlerini tamamlarlar. Genel olarak hamilelik öncesinde, hamilelik sırasında ve hamilelikten sonra danışmak, birlikte çalışmak için pek çok partnerle birlikte ya da doğrudan sizinle ve bebeğinizle birlikte çalışabilirler. Ultrason ve amniyosentez de dâhil olmak üzere pek çok uzmanlık gerektiren işlemi yapabilirler. Ayrıca, karmaşık sorunlarda kadın doğum uzmanlarına ve aile hekimlerine danışmanlık sunabilirler.

Bu doktorlar şu gibi durumlarda yardımcı olurlar:
Ciddi sağlık sorunları
Erken doğum
İkiz ya da çoklu doğumlar
Risk faktörü taşımayan kadınların bu uzmanlarla görüşmesine gerek yoktur.

Doğru Kararı Verin

Doktorunuzu farklı yöntemlerle bulabilirsiniz ancak en iyi yöntem çevrenize sormanızdır. Doğum yapan arkadaşlarınıza ve akrabalarınıza deneyimlerini sorun. Çevrenizdeki insanlar size dürüstçe fikirlerini söyleyeceklerdir. Böylece güvendiğiniz kişilerden öneri alabilirsiniz. Hamileliğinizi göz önünde bulundurarak ne tür bir doktor seçmeniz gerektiğine karar verin.

Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ya da normal bir hamilelik geçiriyorsanız aile hekiminiz doğumunuzu yaptırabilir. Ancak, daha sorunlu bir hamilelik geçiriyorsanız veya yüksek risk taşıyorsanız kadın doğum uzmanını veya maternal-fetal sağlık uzmanını seçmeniz daha iyi olacaktır. Kadın doğum uzmanları pek çok bölgede bulunabilecek doktorlardır. Maternal-fetal sağlık uzmanları ise sayıca azdır.

Sağlık durumunuz ve hamileliğinizle ilgili aklınıza takılan tüm soruları sormaktan çekinmeyin. Her hamilelik farklıdır. Aldığınız tedavi konusunda kendinizi rahat hissediyor olmanız önemlidir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress