
Doğum Lekesi Nedir?
Yüzünüzde ya da vücudunuzda meydana gelebilirler. Doğum lekelerinin renkleri, boyutları, görünümleri ve şekilleri çeşitlilik gösterebilir. Bazıları kalıcı olup, zamanla büyüyebilir. Bazısıysa tamamen yok olur. Çoğu doğum lekesi zararsızdır ama bazılarının oluşumunun altında başka nedenler yatar. Kozmetik sebeplerden doğum lekeleri aldırılabilir.
Doğum Lekesi Neden Oluşur?
Doğum Lekeleri Genetik Mi?
Doğum Lekeleri Daha Sonradan Ortaya Çıkabilir Mi?
Doğum Lekesi Tipleri
Doğum lekeleri iki farklı kategoride incelenebilir. İki kategorinin de farklı nedenleri vardır.
- Damarsal doğum lekeleri, cildinizin belirli bir kısmındaki damarların gerektiği gibi olmamasının sonucu olarak ortaya çıkar. Damarlar olması gerekenden daha geniş olabilir ya da belirli bir bölgede çok sayıda damar toplanmış olabilir.
- Pigmentli doğum lekeleri, bir bölgede aşırı miktarda pigment hücreleri olması sonucunda meydana gelir. Pigment hücreleri, cildinize kendi rengini veren hücrelerdir.
1.Pigmentli doğum lekeleri
2.Benler (Konjenital Nevüsler)
3.Cafe au lait (sütlü kahve) lekeler
4.Moğol lekesi
5.Damarsal doğum lekeleri
6.Somon lekesi
7.Hemanjiyom
8.Şarap lekesi
Doğum Lekelerinin Alınması
Çoğu doğum lekesi zararsızdır ve alınmasına gerek yoktur. Bazı doğum lekeleri, görünüşünden ötürü rahatsızlık verebilir. Hemanjiyom ya da benler gibi diğer doğum lekeleriyse cilt kanseri gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir. Bu lekelerin dermatologlar tarafından takibinin yapılması ve hatta duruma göre alınması gerekir.
1.Lazer tedavisi
2.Beta blokörler
3.Kortikosteroidler
4.Ameliyat
Doğum Lekelerini Takip Edebilmek İçin İpuçları
- Doğum lekelerinin çoğunluğu zararsızdır ve kendi kendilerine kaybolurlar. Bebeğinizde ya da çocuğunuzda gözlemlediğiniz doğum lekelerini çocuk doktoruna göstermelisiniz. Doğum lekelerinin büyümesini doktorunuz takip edebilir. Aynı zamanda, doğum lekesinin tedavi gerektiren genetik bir bozuklukla ilişkili olup olmadığına da karar verebilir.
- Çocuğunuzun doğum lekelerini takip etmeniz çok önemlidir. Hem kendiniz hem de doktorunuz bu takibi gerçekleştirebilir. Büyüme, kabarma ya da renk koyulaşması gibi değişikliklere dikkat edin. Doğum lekesinde hızlı bir büyüme gözlerseniz doktorunuza haber verin.
- Benler bazen cilt kanserine dönebilir. Bu durum çocuklar için nadir gözlenirken, yetişkinleri çok daha fazla ilgilendirir. Çocuklarınızı, büyüdükçe benlerindeki değişiklikleri takip etmeleri konusunda bilinçlendirmeniz çok önemli. Renkte, boyutta ve şekilde gerçekleşecek değişikliklere dikkat etmeliler. Düzensiz görünen benlerin de dermatolog tarafından incelenmesinde fayda vardır.
- Özetle, doğum lekeleri yeni doğanlarda çok sık rastlanan bir durumdur. İki türü vardır; pigmentli doğum lekeleri ve damarsal doğum lekeleri. Doğum lekelerinin çoğu zararsızdır ve zamanla tamamen yok olur. Şarap lekeleri gibi bazı doğum lekeleriyse kalıcı olup yüzde ortaya çıkabilir. Bu tip lekeler lazer tedavisiyle yok edilebilir. Bebeklik döneminde yapılan leke tedavileri çok daha etkilidir.
Bir cevap yazın