• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Doğum Lekeleriyle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

6 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Doğum Lekesi Nedir?

Doğum lekeleri, doğduğunuz sırada ya da doğduktan sonraki birkaç hafta içinde cildinizde ortaya çıkan renk bozukluklarıdır. Bu lekeler, kansere sebep olmazlar.

Yüzünüzde ya da vücudunuzda meydana gelebilirler. Doğum lekelerinin renkleri, boyutları, görünümleri ve şekilleri çeşitlilik gösterebilir. Bazıları kalıcı olup, zamanla büyüyebilir. Bazısıysa tamamen yok olur. Çoğu doğum lekesi zararsızdır ama bazılarının oluşumunun altında başka nedenler yatar. Kozmetik sebeplerden doğum lekeleri aldırılabilir.

Doğum Lekesi Neden Oluşur?

Aş erilen yiyeceğinden yenmemesi sonucunda doğum lekelerinin oluştuğu birçok kesim tarafından kabul gören bir fikirdir. Fakat bu sadece bir mittir. Doğum lekeleri, hamile bir kadının, hamilelik sırasında yaptığı veya yapmadığı şeylerle ilgili değildir. Doğum lekelerinin oluşumlarının altında yatan sebep bilinmemektedir.

Doğum Lekeleri Genetik Mi?

Bazı doğum lekeleri kalıtsal olup aileden gelse bile çoğu genetik değildir. Çok nadiren, genetik mutasyonlar doğum lekelerine sebep olabilir. Örneğin, bazı bebekler şarap lekesi de denilen Klippel-Trenaunay sendromuyla doğar. Bu durum, kalıtsal olmayan genetik bir mutasyon sonucu ortaya çıkar. Başka nadir görülen bir durumsa, Sturge-Weber sendromu. Şarap lekesi görülen kişilerde de gözlenebilir fakat bu duruma farklı bir gen sebep olur. Yine, kalıtsal bir durum değildir. Ailenin tamamında görülmeyebilir.

Doğum Lekeleri Daha Sonradan Ortaya Çıkabilir Mi?

Doğum lekesi denilen şey, doğumla ya da doğumdan kısa süre sonra ortaya çıkan lekelerdir. Cildinizde ben gibi lekeler hayatınızın ilerleyen dönemlerinde oluşabilir fakat bunlar doğum lekesi olarak düşünülemez.

Doğum Lekesi Tipleri

Doğum lekeleri iki farklı kategoride incelenebilir. İki kategorinin de farklı nedenleri vardır.

  • Damarsal doğum lekeleri, cildinizin belirli bir kısmındaki damarların gerektiği gibi olmamasının sonucu olarak ortaya çıkar. Damarlar olması gerekenden daha geniş olabilir ya da belirli bir bölgede çok sayıda damar toplanmış olabilir.
  • Pigmentli doğum lekeleri, bir bölgede aşırı miktarda pigment hücreleri olması sonucunda meydana gelir. Pigment hücreleri, cildinize kendi rengini veren hücrelerdir.
1.Pigmentli doğum lekeleri
Bu doğum lekeleri, cildinizin bir bölgesinde diğer taraflara göre daha fazla pigment olmasıyla oluşur. Pigmentli doğum lekeleri türleri: Benler (Konjenital Nevüsler) ve Cafe au lait (sütlü kahve) lekeler.

2.Benler (Konjenital Nevüsler)
Benlerin renkleri pembeden açık kahverengiye hatta siyaha kadar çeşitlilik gösterir. Boyutları değişkenlik gösterir. Hatta düz ya da kabarık olabilirler. Genellikle dairesel bir şekilleri vardır. Benler yüzde veya vücutta meydana gelebilir. Bazı benler sonradan yok olabilir. Bazılarıysa hayat boyu durabilir. Bende değişiklik olması genellikle cilt kanseriyle ilişkilendirilir.

3.Cafe au lait (sütlü kahve) lekeler
Bu doğum lekeleri oval bir şekle sahiptir ve ismini Fransızca sütlü kahve anlamına gelen “cafe au lait” kelime öbeğinden almıştır. Cildinizin doğal rengi ne kadar koyuysa, sütlü kahve lekeleriniz o kadar koyu renkli olur. Bu tip doğum lekeleri doğumdan erken çocukluk dönemine kadar ortaya çıkabilir. Boyutları büyüyebilir ama genellikle yok olurlar. Bazı çocuklarda birden fazla sütlü kahve lekesi olabilir. Çok sayıda sütlü kahve lekesi varsa nadir rastlanan bir sağlık durumu olan nörofibromatoz denilen rahatsızlık da gözlenebilir.
4.Moğol lekesi
Bu düz, mavimsi grimsi lekeler genellikle çok koyu renkli ciltlerde gözlenir. Zararlı değillerdir ama bazen morluklarla karışır. Moğol lekeleri genellikle sırtın alt kısımlarında ya da kalçada olur. 4 yaş civarında tamamen yok olurlar.
5.Damarsal doğum lekeleri
Bazen çok sayıda damar bir araya gelerek, bu yığını cildin üstünden görülebilir hale getirir. Bu duruma, damarsal doğum lekesi denir. Yeni doğan çocukların yaklaşık %40’ında damarsal doğum lekesi gözlenir.
6.Somon lekesi
Bu kırmızı ya da pembe lekeler genellikle gözlerin arasında, göz kapağında, sırtta ya da boyunda olur. Cildin altındaki kılcal damarların toplanmasıyla ortaya çıkar. Somon lekelerinin renkleri zamanla geçer ve tedaviye gereksinim yoktur.
7.Hemanjiyom
Bu doğum lekeleri pembe, mavi, parlak kırmızı renkte olabilirler. Genellikle ellerde ve ayaklarda, baş ve boyunda gözlenir. Hemanjiyomlar küçük boyutlu ve düz olarak ortaya çıkabilirler. Bebek doğduktan sonraki ilk birkaç ayda büyüyebilir ve kabarabilirler. Çoğu hemanjiyom, çocuk ergenliğe geldiğinde tamamen kaybolur. Bazen solgun bir iz bırakabilirler. Bu izlere çilek hemanjiyomları da denir. Çok hızlı büyüyen hemanjiomların çocuğun görüşünü ya da nefes alışını engellememesi adına alınması gerekebilir. Cildinde çok sayıda hemanjiyomu olan çocukların iç organlarında hemanjiyomu olup olmadığı kontrol edilmelidir.
8.Şarap lekesi
Şarap lekeleri genellikle cildin altındaki kılcal damarlarda anormal bir yapı oluşumu varsa gözlenir. Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir fakat genellikle yüzde ve boyunda görülür. Şarap lekeleri ilk oluştuğunda pembe ya da kırmızı olup sonradan koyu kırmızı ya da mora dönüşebilir. Ayrıca, cildin yapısı çok kuru, kalın ve pürüzlü olabilir. Göz kapağında olan şarap lekelerinin alınması ya da sıkı bir şekilde takibi yapılması gerekir. Nadiren de olsa, bu tip lekeler genetik koşullarla ilişkilendirilir.

Doğum Lekelerinin Alınması

Çoğu doğum lekesi zararsızdır ve alınmasına gerek yoktur. Bazı doğum lekeleri, görünüşünden ötürü rahatsızlık verebilir. Hemanjiyom ya da benler gibi diğer doğum lekeleriyse cilt kanseri gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir. Bu lekelerin dermatologlar tarafından takibinin yapılması ve hatta duruma göre alınması gerekir.

1.Lazer tedavisi
Lazer tedavisi şarap lekelerini gözle görülür bir biçimde hafifletip daha az görülür hale getirebilir ya da tamamen yok edebilir. Bu tür tedaviler, dermatologlar ya da cerrahlar tarafından gerçekleştirilir. Uyarılmış radyasyonun yoğunlaştırmasıyla güçlendirilmiş ışın demeti kullanılır. Lazer tedavisinde en çok başarı, bebeklik döneminde yapıldığında görülür. Ancak büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de kullanılır. Lazer tedavisi rahatsızlık verebilir. Bu yüzden, lokal anestezi gerekebilir. Genellikle kalıcı sonuçlar verir. Geçici şişlik ya da morluk oluşabilir.

2.Beta blokörler
Beta blokörler yüksek tansiyonu tedavi etmek için ağızdan alınan ilaçlardır. Propranolol, hemanjiyomların görünüşünü hafifletip, boyutunu küçültmek amacıyla da kullanılan bir beta blokördür. Kan damarlarını büzüştürüp, kan akışını yavaşlatır. Böylece hemanjiyomların görünüşü hafifler, solar ve küçülür. Başka bir beta blokör olan timololsa bölgesel olarak kullanılıp, aynı sonuçların elde edilmesini sağlar.

3.Kortikosteroidler
Kortikosteroidler, ağızdan ya da doğrudan doğum lekesine enjekte edilerek kullanılan iltihaplanma önleyici ilaçlardır. Doğrudan damarlara giderek, doğum lekesinin boyutlarını küçültmeye yarar.
4.Ameliyat
Bazı doğum lekelerine ameliyatla müdahale edilmelidir. Ameliyatla müdahale edilmesi gerekenler, çok derinde olup, etrafındaki sağlıklı dokulara zarar verebilecek olan hemanjiyomlar ve çok büyük benlerdir. Doğum lekeleri ayakta tedavi şeklinde hatta hastane yerine dermatoloğun ofisinde bile alınabilir. Doktorlar, lokal anestezi yapıldıktan sonra doğum lekelerini almak için küçük bir neşter kullanırlar. Doğum lekesi büyükse, birkaç randevuyla parça parça alınabilir. Doku genişletme, doğum lekelerinin ameliyatla alınmasından sonra yara izlerini yok etmek için kullanılan başka bir tekniktir. Doğum lekesinin yanında bulunan sağlıklı dokunun altına balon yerleştirilir. Böylece yeni, sağlıklı bir cilt oluşur. Doku genişlemesi yani cilt oluşumu yeterince gerçekleştiğinde balon kaldırılır.

Doğum Lekelerini Takip Edebilmek İçin İpuçları

  • Doğum lekelerinin çoğunluğu zararsızdır ve kendi kendilerine kaybolurlar. Bebeğinizde ya da çocuğunuzda gözlemlediğiniz doğum lekelerini çocuk doktoruna göstermelisiniz. Doğum lekelerinin büyümesini doktorunuz takip edebilir. Aynı zamanda, doğum lekesinin tedavi gerektiren genetik bir bozuklukla ilişkili olup olmadığına da karar verebilir.
  • Çocuğunuzun doğum lekelerini takip etmeniz çok önemlidir. Hem kendiniz hem de doktorunuz bu takibi gerçekleştirebilir. Büyüme, kabarma ya da renk koyulaşması gibi değişikliklere dikkat edin. Doğum lekesinde hızlı bir büyüme gözlerseniz doktorunuza haber verin.
  • Benler bazen cilt kanserine dönebilir. Bu durum çocuklar için nadir gözlenirken, yetişkinleri çok daha fazla ilgilendirir. Çocuklarınızı, büyüdükçe benlerindeki değişiklikleri takip etmeleri konusunda bilinçlendirmeniz çok önemli. Renkte, boyutta ve şekilde gerçekleşecek değişikliklere dikkat etmeliler. Düzensiz görünen benlerin de dermatolog tarafından incelenmesinde fayda vardır.
  • Özetle, doğum lekeleri yeni doğanlarda çok sık rastlanan bir durumdur. İki türü vardır; pigmentli doğum lekeleri ve damarsal doğum lekeleri. Doğum lekelerinin çoğu zararsızdır ve zamanla tamamen yok olur. Şarap lekeleri gibi bazı doğum lekeleriyse kalıcı olup yüzde ortaya çıkabilir. Bu tip lekeler lazer tedavisiyle yok edilebilir. Bebeklik döneminde yapılan leke tedavileri çok daha etkilidir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress