
Doğum Sancısı ve Doğum: Doktorunuz Uzmanlığını Almış mı?
Doktor adayları tıp fakültesindeki 6 senelik eğitimlerini bitirdikten sonra 5 yıl ihtisas yani uzmanlık eğitimi almalıdırlar. Bu ihtisas sırasında kadın doğum uzmanlığıyla ilgili komplikasyonlarla ve vakalarla ilgili deneyimleri ilk elden edinirler.
Fakülte bittiğinde doktorlar oldukça zorlu bir sınava girerler. Bu sınavdan başarıyla geçenler asistan olarak deneyim kazanmaya başlarlar. İlk yıllarında vaka listesi toplarlar, hastaneye kabul ettikleri her hastanın detaylı kayıtlarını oluştururlar, annelerle bebeklerin ve karşılaştıkları komplikasyonların listesini tutarlar. Bu yıllar içerisinde karşılaştıkları vakalardan yola çıkarak tez çalışması yapılır. İhtisasları sırasında hazırlanan tez ve verilen son sınav ile asistan doktorlar uzman doktor olmaya hak kazanırlar.
Tez, jüri üyeleri tarafından belli kıstaslara göre incelenir. Tezde ele alınan konuya dair sorular sorulur. Uzman doktor adayının bu sorulara yeterli cevaplar vermesi gerekmektedir. Bu sorulara ek olarak, literatürden faydalanma, yazının düzeni, konunun araştırılması, tezin bilimselliği ve özgünlüğü de incelenir.
Kadın doğum uzmanlığını tercih eden kişilerin tıp fakültesini bitirdikten sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girerek kendilerine uzmanlık alanı olarak kadın doğum uzmanlığını seçmeleri ve ihtisas alarak 3 ila 5 yıl boyunca deneyim kazanmaları, tez yazmaları ve son sınavlarını vermeleri gerekmektedir. Tüm bunlar başarıyla sonuçlandığında tezleri bilimsel olarak yayınlanır ve uzmanlık kazanılır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın