
Epizyotomi Ne Zaman Yapılır?
Epizyotominin yapılması için yaygın nedenler: |
---|
Doğumun 2. aşamasının uzaması |
Fetal stres |
Forseps veya vakum kullanımının gerekli olduğu doğumlar |
Ters doğum |
İkiz veya çoklu doğumlar |
Bebeğin büyük olması |
Bebeğin başının anormal konumda olması |
Annenin pelvik cerrahi geçmişinin olması |
Epizyotominin Doğumdan Sonra Bakımı
⇒Epizyotomi yarasının bakımı, doğumdan hemen sonra başlar ve yerel yara bakımı ve ağrı yönetiminin bir arada olmasını gerektirir. Doğumdan sonraki ilk 12 saat içinde buz torbası kullanılması hem ağrıyı hem de epizyotomi alanının şişmesini önlemeye yardımcı olabilir.
⇒Enfeksiyonu önlemek için kesiğin temiz ve kuru tutulması gereklidir. Yara bölgesini günde birkaç kez 20 dakika boyunca az miktarda ılık suda ıslatmak için sık sık sitz banyosunun kullanılması alanı temiz tutmaya yardımcı olabilir.
⇒Epizyotomi bölgesi, bağırsak hareketinden sonra veya idrar yaptıktan sonra temizlenmelidir. Bunu, bir sprey şişesi ve ılık su kullanımı ile gerçekleştirebilirsiniz.
⇒İdrar sırasında, idrarın yaraya temas etmesiyle ortaya çıkan acıyı azaltmak için sprey şişesi kullanılabilir. Su, bölgeye sıkıldıktan veya bölge ıslatıldıktan sonra tamamen kurutmak için yumuşak bir havlu veya saç kurutma makinesi kullanılmalıdır.
⇒Vajinal epizyotominin ya da yırtığın şiddeti, kesiğin veya laserasyonun derecesine bağlı olarak sıklıkla derecelerde belirtilmektedir. Üçüncü ve dördüncü derece epizyotomiler anal sfinkter veya rektal mukozanın kesilmesini içerir. Bu durumlarda, dışkı yumuşatıcılar, epizyotomi alanının daha fazla yaralanmasını veya tekrar hasar görmesini önlemek için kullanılabilir. Daha büyük bir yaranın iyileşmesini kolaylaştırmak için hastanın, bir haftadan uzun bir süre boyunca dışkı yumuşatıcı kullanılması gerekebilir.
⇒Birçok çalışma, epizyotomiler ile ilişkili ağrının yönetiminde farklı ağrı ilaçlarının kullanımını değerlendirmiştir. Bu çalışmalarda tutarlı bir şekilde İbuprofen (Motrin) gibi nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar en iyi ağrı kesici türü olarak bulunmuştur. Ancak, asetaminofen (Tylenol) da umut vaat eden sonuçlar vermektedir. Büyük bir epizyotomi yapıldığında, doktor ağrının hafifletilmesine yardımcı olmak için narkotik bir ilaç da verebilir.
⇒Hastalar, yeterli iyileşmeyi sağlamak ve bölgenin yeniden yaralanmasını önlemek için doğum sonrası dönemde tamponların kullanılmasından veya vajinal duş yapılmasından kaçınmalıdır. Hastalara, epizyotomi tekrar değerlendirilip tamamen iyileşene kadar cinsel ilişkiden kaçınmaları söylenmelidir. Bu süreç, doğumdan sonra 4 ila 6 hafta sürebilir.
Doktorunuzla Konuşun
⇒Epizyotominin uygulanması için birkaç neden vardır. Doktor veya ebe, doğum anında epizyotomiye ihtiyaç duyulmasına karar vermelidir. Doğum öncesi muayeneler ve doğum sırasında doktor ile hastanın açık bir şekilde konuşması karar verme sürecinin önemli bir kısmıdır. Epizyotominin, sezaryeni ve forseps ya da vakum yardımı alınarak vajinal doğumun desteklenmesini önleyebileceği çok fayda sağlayabileceği durumlar olabilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın