• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Doğum Sancısı ve Doğum: Lamaze Yöntemi

2 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Lamaze Yöntemi

Birinci Ders: Üçüncü Trimester

İlk Lamaze dersinde hamileliğin bir parçası olan anatomik, fizyolojik ve duygusal değişikliklerin üzerinden geçilir. Bu ders, üçüncü trimesterde gerçekleşen değişikliklere odaklanır.

İlk derste yaygın olarak işlenen konular ve yapılan aktiviteler:

1 Beklentileriniz
Partnerinizle birlikte düşüncelerinizi, korkularınızı ve hislerinizi paylaşmanız teşvik edilir. Birbirinize güvenmeniz ve birlikte çalışmanız öğretilir.
2 Hamilelikte Yaşanan Normal Rahatsızlıklar
Partnerizle size bel ağrıları için bele düzenli baskı uygulayarak bu ağrıların nasıl hafifletileceği öğretilir. Her ikinizin de yaşadığınız rahatsızlıklarla ilgili konuşması teşvik edilir. Eğitmeniniz farklı çözümler öğretebilir.
3 Emzirmenin Faydaları
Emzirme, doğumdan sonra rahmin kasılmasına yardım eder. Bu kasılmalar, doğumdan sonra kan kaybını azaltır. Anne sütü, bebeğin hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlar. Emzirme, anne ile bebeğin arasındaki bağı kuvvetlendirir.
4 Besin İhtiyaçları
Sağlıklı bir bebek için besin değeri yüksek yiyecekler yemeye devam etmeniz gerekir. Beyin gelişimi, hamileliğin son trimesterinden doğumdan sonraki 18 aya kadar devam ettiğinden beslenme çok önemlidir.
5 Üçüncü Trimesterde Oluşan Değişiklikler
İlk Lamaze dersinde üçüncü trimesterdeki değişiklikler işlenir.

Vücudunuz bebek büyüdükçe değiştiği için şu değişiklikleri yaşamayı bekleyebilirsiniz:
Enerjisizlik ve yorgunluk hissedebilirsiniz.
Kolayca ağlayabilir ya da gülebilirsiniz.
Kanınızın hacmi artabilir.
Genel bir ödem fark edebilirsiniz.
Sık sık idrara çıkmanız gerekebilir.

6 Aktiviteler
İlk dersteki aktivite seansı rahatlama, olumlama ve olumlu düşüncelerden oluşur.

Partnerinizle birlikte rahatlama aktivitelerini uygulayacaksınız. Bu aktiviteler sırasında ayağınızdan başlayarak vücudunuzun farklı kısımlarını önce kasıp sonra rahatlatacaksınız. Bunu yapmanız vücudunuz rahatken ve kasılı değilken nasıl hissettiğini anlamanıza yardımcı olacak. Doğum sancısı sırasında kendinizi rahatlamış hissederseniz rahim ağzı çok daha kolay açılacaktır.

Olumsuz düşünceleri olumlu olanlarla değiştirmek için olumlama yapmayı da deneyecekseniz. Bunun bir örneği, acının başladığını hissettiğinizde kasılmaları hoş karşılayabilmenizdir.

Olumlu görüntüler hayal etmeyi deneyerek kasılmaların nasıl olacağını gözünüzde canlandırabilirsiniz.

İkinci Ders: Özel Bir Yerin Hayal Edilmesi

İkinci ders sırasında şunları konuşacaksınız:
Fetüsün büyümesi
Fetüsün gelişmesi
Fetüsün hareketlerinin sayılması
Bebeğin uyuma ve uyku döngüleri

İlk derste doğum ve doğum sancısıyla ilgili konuştunuz ve bu süreçler sırasında oluşacak anatomik ve fizyolojik değişiklikleri gözden geçirdiniz. Bazı eğitmenler ikinci derste katılımcılara doğum filmleri izletmeyi seçebilirler.

Özel Bir Yerin Hayal Edilmesi

Dersin aktivite kısmında ikinci rahatlama yöntemi öğretilir. Özel bir yerin hayal edilmesinde, kendinizi hoş bir yerde düşünmeniz ve bu özel yerde gördüklerinize, duyduklarınıza ve kokladıklarınıza odaklanmanız istenir. Bu teknik sizi acıdan uzaklaştırarak olumlu duygulara odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Üçüncü Ders: Lamaze Teorisi

Üçüncü ders sırasında büyük ihtimalle Lamaze teorisiyle, bebeğin gelişimiyle ve nefes alma teknikleriyle ilgili daha fazla şey öğrenirsiniz.

1 Lamaze Teorisi
Eğitmeniniz, ağrının algılanmasıyla ilgili konuşacaktır. Doğum sancısı ve doğumla ilgili size ne anlatıldığını ve neye inandığınızı anlatmanız istenebilir. Doğum sırasında ne olduğunun detaylı bir şekilde anlatılması doğum sürecinin gizemini azaltabilir.

Doğumun doğasını daha iyi anladığınızda bunu daha normal bir olay olarak görürsünüz. Doğum hazırlığı, bebeğinizin doğumunda vücudunuzun yeteneklerini daha pozitif algılamanız konusunda size ve partnerinize yardımcı olabilir. Aynı zamanda, sizin ve partnerinizin bu deneyimi tam anlamıyla yaşamanız konusunda da yardımcı olabilir.

2 Fetal Gelişme
Üçüncü dersin odaklandığı başka bir konu ise fetüsün gelişmesi ve yeni doğan bebeğe doğru dönüşmesidir.

Bu derste şunları öğreneceksiniz:
Gelişen bebeğinizin nasıl nefes alacağını
Bebeğinizin kaslarının nasıl güçlendiğini ve bu kasları bebeğinizin nasıl çalıştırdığını
Bebeğinizin sesleri ne zaman duymaya başlayacağını
Bebeğinizin ne zaman görmeye başlayacağını

Yeni doğan bebeğinizin hayatının ilk 30 dakikasında tetikte ve tepki verecek şekilde olduğunu, bu nedenle bebeğin aktif olduğu bu zaman diliminde emzirilmesi gerektiğini de konuşacaksınız.

3 Nefes Alma Teknikleri
Lamaze nefes alma teknikleri, acıyı daha az hissetmeniz için nefesinizi düzenlemenizi öğretir. Her kasılma başladığında derin ve arındırıcı bir nefes alın. Bu derin nefesleri, dudağınızı kapatıp burnunuzdan yavaşça verin. Dikkatli bir şekilde nefes almanıza odaklanmanız dikkatinizi yaşadığınız rahatsızlıktan uzaklaştıracaktır.

Bir başka nefes alma tekniği ise “hee, hee, hee” seslerinin yavaşça tekrar edilmesidir. Partneriniz sizi teşvik etmek için eşlik edebilir. Rahim ağzı tam olarak açılmadan itekleme isteği duyarsanız daha hızlı ve kısa nefes almanız gerekebilir. Bu nefes alma tekniklerini önceden öğrenmeyi doğum sırasında çok faydalı bulabilirsiniz.

Dördüncü Ders: Aktif Doğum

Dördüncü dersin odak noktası, rahim ağzı 4 santimetre kadar açıldığı zaman başlayan aktif doğumdur. Partnerinizin aktif doğum sırasında sizi desteklemesi için bazı teknikleri öğrenmesi gerekir. Ayrıca doğum sırasında kaslarınızın gevşemesine yardım edecek bir strateji olan dokunuşla rahatlama tekniğini de öğreneceksiniz.

1 Aktif Doğum
Rahim sürekli kasıldığında rahim ağzı açılmaya devam eder. Erken doğum sırasında bu kasılmalar kısadır ve her 20 – 30 dakikada bir yaşanır. Rahim ağzı 6 santimetre açıldığında aktif doğum başlar. Kasılmaların arası giderek yaklaşır ve yoğunluğu artar. Doğum genellikle daha hızlı bir şekilde ilerler. Bu sırada acıya odaklanma ve acıyı kontrol altına alma konusunda yardıma ihtiyacınız olabilir.

Rahim ağzı 6 – 8 santimetre açıldığında doğum sancıları yoğunlaşır. Bu seviyede bir açılmanın olduğu duruma genellikle geniş aşaması denir. Bu sırada sizin ve partnerinizin doğum sancısı konusunda uğraşmanız gerekebilir. Bu durumda rahatlamak için sallanan bir koltuktan faydalanabilirsiniz.

Rahim ağzı tamamen açıldığında doğumun ilk aşaması tamamlanır. Doğumun ikinci aşamasında genellikle bebeği doğum kanalına göndermek için itme isteği duyarsınız. Her kasılmayla nefes almanız ve bebeği kasık kemiklerine doğru itmeniz gerekir. Bebeğin kafası vajinanın açıklığına doğru gelip görünür olduğunda odaklanmanızı sağlaması için aşağı uzanıp bebeğin kafasına dokunabilirsiniz.

Partnerinizin şunları yapması teşvik edilir:
Sizinle birlikte nefes alması
Size harika iş çıkardığınızı hatırlatması
Sırtınıza, bacaklarınıza ve belinize masaj yapması
İçmeniz için su getirmesi
Alnınızı serinletmesi
Yanınızda olması

2 Dokunuşla Rahatlama Tekniği
Dokunuşla rahatlama tekniği, doğum sancısı sırasında çekilen acıyı rahatlatmak ve bu acıyla başa çıkmak için öğretilecektir. Partneriniz dokundukça kaslarınızı rahatlatmak için kendinizi şartlandırmayı öğreneceksiniz. Partneriniz, gergin olduğunda nasıl göründüğünüzü ve kaslarınızı gevşetmeniz için gergin olan kaslara dokunmayı öğrenecek.

Beşinci Ders: İtekleme Teknikleri

Beşinci derste, doğum sancısı sırasında sırt ağrısını hafifletmek ve iteklemek için bazı teknikler öğreneceksiniz.

1 İtekleme Teknikleri
Kendinizi istemsiz olarak bebeği doğum kanalına iteklerken bulabilirsiniz. Bu doğal isteğe yardımcı olacak pek çok teknik bulunur. Kasılmaların başlangıcında derin nefes alıp, iteklerken yavaşça nefesinizi verebilirsiniz. Bu yönteme açık glottis ıkınma da denir. Ayrıca derin nefes alıp, o nefesi tutup sonrasında da toplayabildiğiniz bütün güçle itekleyebilirsiniz.
2 Sırt Ağrısı
Bazı kadınlar doğum sancısı yaşarken en çok ağrıyı sırtlarında veya bellerinde yaşayabilirler. Ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde durarak ya da çömelerek bu rahatsızlığı hafifletebilirsiniz. Partnerinizin belinize baskı uygulaması sizi rahatlatabilir.
3 Doğum Sonrası
Sizin ve partnerinizin, kendinizi ve evinizi yeni gelen bebeğiniz için hazırlamanız teşvik edilir. Kolay hazırlanan, besleyici yiyeceklerin elinizin altında olması bu süreçte size yardımcı olacaktır. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek almayı kabul etmeyi öğrenmelisiniz. Yeni bebeğe anne baba olmayı öğrenirken mizah anlayışınızı da geliştirmeniz teşvik edilir.

Altıncı Ders: Prova

Altıncı ve son derste kurs boyunca öğretilenler gözden geçirilir. Doğum provasına da katılırsınız. Son dersin amacı, doğumun normal bir süreç olduğunu anlamanıza yardımcı olmaktır.

Sonuç

Lamaze yöntemi, sizi doğuma hazırlayacak bir programdır. Pek çok kişi bu stratejileri ve tekniklerin öğrettiği şeylerin büyük güne hazırlanmakta oldukça yardımcı olduğunu düşünüyor. Biraz hazırlıkla doğumu pozitif bir duruma çevirebilir ve olup biten konusunda kendinizi güvende hissedebilirsiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress