
Plasentanın İçeride Kalması Ne Demektir?
Doğum üç aşamada gerçekleşir:
♦ İlk aşama, rahim ağzında değişikliklere neden olan kasılmaları deneyimlemeye hazırlandığınız zamandır.
♦♦ İkinci aşama, bebeğinizin doğduğu aşamadır.
♦♦♦ Üçüncü aşama, hamilelik sırasında bebeğinizi beslemekle sorumlu organ olan plasentayı doğurmanızdır.
Vücudunuz genellikle doğumdan 30 dakika sonra plasentayı da çıkarır. Ancak, plasenta veya plasentanın kısımları doğumdan sonra 30 dakikadan fazla rahminizde kalırsa bu duruma plasentanın içeride kalması denir.
Plasentanın içeride kalması tedavi edilmediğinde anne için enfeksiyon ve aşırı kan kaybı da dâhil olmak üzere hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.
Plasentanın İçeride Kalmasının Türleri
Plasentanın içeride kalması üç şekilde gerçekleşebilir.
1. Plasenta Adherens
Plasenta adherens, en sık görülen türdür. Rahim, plasentadan kurtulmak için yeterince kasılamadığında ortaya çıkar. Bu durumda, plasenta rahim duvarına gevşek şekilde bağlı kalır.
2. Kapana Kısılan Plasenta
Plasenta, rahimden ayrıldığında ancak vücudu terk edemediğinde kapana sıkışmış plasenta oluşur. Bu genellikle, rahim ağzının plasenta çıkmadan önce kapanmaya başlamasıyla ortaya çıkar ve plasentanın arada sıkışmasına neden olur.
3. Plasenta Akreata
Plasenta akreata, plasentanın rahim duvarından ziyade rahim duvarının kas tabakasına yapışmasıdır. Bu genellikle doğumu zorlaştırır ve ciddi kanamalara neden olur. Kanama durdurulamazsa, kan transfüzyonu veya histerektomi gerekebilir.
Plasentanın İçeride Kalmasının Belirtileri
Plasentanın içeride kalmasının en belirgin belirtisi, plasentanın tamamının veya bir kısmının doğumdan bir saat sonra vücuttan hala çıkmamış olmasıdır.
Plasenta vücutta kaldığında, kadınlar doğumdan sonraki günlerde belirtiler yaşarlar. Doğumdan sonraki gün, içeride plasenta kaldıysa şu belirtiler yaşanabilir:
- Ateş
- Büyük doku parçaları içeren kötü kokulu vajinal akıntı
- Devam eden ağır kanama
- Devam eden şiddetli ağrı
Plasentanın İçeride Kalma Riski Kimlerde Vardır?
Plasentanın içeride kalma riskini artıran faktörler şunlardır:
- 30 yaşın üzerinde olmak
- Hamileliğin 34. haftasından önce doğum ya da prematüre doğum yapmak
- Uzun süre doğum sancısı çekmek
- Ölü bebek doğurmak
Plasentanın İçeride Kaldığı Nasıl Teşhis Edilir?
Plasenta İçerde Kaldığında Tedavi için Ne Yapılır?
Plasenta içeride kaldığında tedavi için plasentanın tamamının ya da içeride kalan kısımların çıkarılması gerekir. Bunu yapmak için şu yöntemler uygulanabilir:
- Doktorunuz plasentayı eli ile çıkarabilir, ancak bu durumda enfeksiyon riski oluşabilir.
- Ayrıca rahmi rahatlatmak ya da kasılma sağlamak ilaç kullanılabilir. Bu durum, vücudunuzun plasentadan kurtulmasına yardımcı olabilir.
- Bazı durumlarda, emzirmek de etkili olabilir çünkü emzirmek rahmin kasılmasına neden olacak hormonların salgılanmasına yol açar.
- Doktorunuz idrara çıkmanızı tavsiye edebilir. Mesanenin dolu olması, bazı durumlarda plasentanın rahimden çıkmasına engel olabilir.
Bu tedavilerden hiçbiri vücudun plasentayı dışarı atmasına yardımcı olmazsa, doktorunuz plasentayı veya kalan parçaları çıkarmak için acil cerrahi müdahalede bulunmalıdır. Cerrahi komplikasyonlara yol açabileceğinden bu prosedüre genellikle son çare olarak başvurulur.
Plasentanın İçeride Kalması Ne Gibi Komplikasyonlara Neden Olur?
Plasentanın İçeride Kalması Düzeltilebilir Bir Durum mu?
Plasentanın İçeride Kalması Nasıl Önlenebilir?
Doktorlar genellikle, doğumun üçüncü aşaması sırasında plasentanın tam olarak çıkmasını sağlamak için gerekli adımları atarak plasentanın içeride kalmasını önleyebilirler. Atılacak adımlar:
- Rahmin kasılmasını sağlayarak plasentanın çıkmasına yardımcı olacak ilaç verilebilir. Oksitosin (Pitocin), bu durumda kullanılabilecek ilaçlardan biridir.
- Plasenta ayrıldıktan sonra kontrollü kordon çekişi uygulanabilirler. Kontrollü kordon çekişi sırasında doktorunuz bebeğin göbek kordonunu sıkıştırır ve basınç uygulayarak göbek bağını çeker. Bu işlemin yapılması, bebeğin doğmasından sonra plasentanın da çıkmasını sağlar.
- Kontrollü kordon çekişi uygulanırken doktorunuz rahme dokunarak rahmi sabitleyebilir.
Plasenta çıkarılmadan önce doktorunuzun bu aşamaları yaptığını fark edebilirsiniz. Doğum yaptıktan sonra, doktorunuz muhtemelen rahminize masaj yapmanızı tavsiye edecektir. Bunu yapmanız, kanamayı durdurmaya yardımcı olacak ve rahmin küçülmesini sağlayacak kasılmaları teşvik edecektir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın