• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Doğumda Yaşanan Zorluklar: Plasentanın İçeride Kalması

2 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Plasentanın İçeride Kalması Ne Demektir?

Doğum üç aşamada gerçekleşir:

♦ İlk aşama, rahim ağzında değişikliklere neden olan kasılmaları deneyimlemeye hazırlandığınız zamandır.

♦♦ İkinci aşama, bebeğinizin doğduğu aşamadır.

♦♦♦ Üçüncü aşama, hamilelik sırasında bebeğinizi beslemekle sorumlu organ olan plasentayı doğurmanızdır.

Vücudunuz genellikle doğumdan 30 dakika sonra plasentayı da çıkarır. Ancak, plasenta veya plasentanın kısımları doğumdan sonra 30 dakikadan fazla rahminizde kalırsa bu duruma plasentanın içeride kalması denir.

Plasentanın içeride kalması tedavi edilmediğinde anne için enfeksiyon ve aşırı kan kaybı da dâhil olmak üzere hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

Plasentanın İçeride Kalmasının Türleri

Plasentanın içeride kalması üç şekilde gerçekleşebilir.

1. Plasenta Adherens

Plasenta adherens, en sık görülen türdür. Rahim, plasentadan kurtulmak için yeterince kasılamadığında ortaya çıkar. Bu durumda, plasenta rahim duvarına gevşek şekilde bağlı kalır.

2. Kapana Kısılan Plasenta

Plasenta, rahimden ayrıldığında ancak vücudu terk edemediğinde kapana sıkışmış plasenta oluşur. Bu genellikle, rahim ağzının plasenta çıkmadan önce kapanmaya başlamasıyla ortaya çıkar ve plasentanın arada sıkışmasına neden olur.

3. Plasenta Akreata

Plasenta akreata, plasentanın rahim duvarından ziyade rahim duvarının kas tabakasına yapışmasıdır. Bu genellikle doğumu zorlaştırır ve ciddi kanamalara neden olur. Kanama durdurulamazsa, kan transfüzyonu veya histerektomi gerekebilir.

Plasentanın İçeride Kalmasının Belirtileri

Plasentanın içeride kalmasının en belirgin belirtisi, plasentanın tamamının veya bir kısmının doğumdan bir saat sonra vücuttan hala çıkmamış olmasıdır.

Plasenta vücutta kaldığında, kadınlar doğumdan sonraki günlerde belirtiler yaşarlar. Doğumdan sonraki gün, içeride plasenta kaldıysa şu belirtiler yaşanabilir:

  • Ateş
  • Büyük doku parçaları içeren kötü kokulu vajinal akıntı
  • Devam eden ağır kanama
  • Devam eden şiddetli ağrı

Plasentanın İçeride Kalma Riski Kimlerde Vardır?

Plasentanın içeride kalma riskini artıran faktörler şunlardır:

  • 30 yaşın üzerinde olmak
  • Hamileliğin 34. haftasından önce doğum ya da prematüre doğum yapmak
  • Uzun süre doğum sancısı çekmek
  • Ölü bebek doğurmak

Plasentanın İçeride Kaldığı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor, doğumdan hemen sonra çıkan plasentayı dikkatli bir şekilde inceleyerek içeride plasentanın kalıp kalmadığını anlayabilir. Plasenta çok farklı bir görünüme sahiptir ve küçücük bir eksiklik bile endişeye neden olabilir.

Ancak bazı durumlarda, doktor plasentanın küçük bir parçasının eksik olduğunu fark etmeyebilir. Bu yaşandığında, anne doğumdan hemen sonra belirtilerle karşılaşır.

Doktorunuz plasentanın içeride kaldığından şüpheleniyorsa rahme bakmak için ultrasondan faydalanır. Plasentanın herhangi bir kısmı eksikse, komplikasyonları önlemek için hemen tedaviye başlanır.

Plasenta İçerde Kaldığında Tedavi için Ne Yapılır?

Plasenta içeride kaldığında tedavi için plasentanın tamamının ya da içeride kalan kısımların çıkarılması gerekir. Bunu yapmak için şu yöntemler uygulanabilir:

  • Doktorunuz plasentayı eli ile çıkarabilir, ancak bu durumda enfeksiyon riski oluşabilir.
  • Ayrıca rahmi rahatlatmak ya da kasılma sağlamak ilaç kullanılabilir. Bu durum, vücudunuzun plasentadan kurtulmasına yardımcı olabilir.
  • Bazı durumlarda, emzirmek de etkili olabilir çünkü emzirmek rahmin kasılmasına neden olacak hormonların salgılanmasına yol açar.
  • Doktorunuz idrara çıkmanızı tavsiye edebilir. Mesanenin dolu olması, bazı durumlarda plasentanın rahimden çıkmasına engel olabilir.

Bu tedavilerden hiçbiri vücudun plasentayı dışarı atmasına yardımcı olmazsa, doktorunuz plasentayı veya kalan parçaları çıkarmak için acil cerrahi müdahalede bulunmalıdır. Cerrahi komplikasyonlara yol açabileceğinden bu prosedüre genellikle son çare olarak başvurulur.

Plasentanın İçeride Kalması Ne Gibi Komplikasyonlara Neden Olur?

Plasentayı vücuttan çıkarmak, rahmin kasılmasına izin veren ve daha fazla kanamanın oluşmasını engelleyen önemli bir süreçtir. Plasenta çıkmazsa, organın hala bağlı olduğu damarlar kanamaya devam eder. Bu durumda, rahim de düzgün kapanamayacak ve kan kaybını önleyemeyecektir. Plasenta doğumdan sonraki 30 dakika içinde çıkmazsa ciddi kan kaybı riski bu nedenle artmaktadır. Çoğu durumda, aşırı kanama hayati risk oluşturabilir.

Plasentanın İçeride Kalması Düzeltilebilir Bir Durum mu?

Plasentanın içeride kalması, hamilelikte yaşanan, teşhis edildikten sonra etkili bir şekilde tedavi edilebilen nadir bir komplikasyondur. Sorunu hızlı bir şekilde düzeltmek için adımlar atıldığında sonuç alınabilir. Plasentanın içeride kalma riski varsa veya geçmişte böyle bir sorun yaşadıysanız, doğumdan önce doktorunuzla endişelerinizi paylaşın. Bunu yapmanız, hem doktorunuzun hem de sizin oluşabilecek komplikasyonlar için hazır olmanızı sağlayacaktır.

Plasentanın İçeride Kalması Nasıl Önlenebilir?

Doktorlar genellikle, doğumun üçüncü aşaması sırasında plasentanın tam olarak çıkmasını sağlamak için gerekli adımları atarak plasentanın içeride kalmasını önleyebilirler. Atılacak adımlar:

  • Rahmin kasılmasını sağlayarak plasentanın çıkmasına yardımcı olacak ilaç verilebilir.  Oksitosin (Pitocin), bu durumda kullanılabilecek ilaçlardan biridir.
  • Plasenta ayrıldıktan sonra kontrollü kordon çekişi uygulanabilirler. Kontrollü kordon çekişi sırasında doktorunuz bebeğin göbek kordonunu sıkıştırır ve basınç uygulayarak göbek bağını çeker. Bu işlemin yapılması, bebeğin doğmasından sonra plasentanın da çıkmasını sağlar.
  • Kontrollü kordon çekişi uygulanırken doktorunuz rahme dokunarak rahmi sabitleyebilir.

Plasenta çıkarılmadan önce doktorunuzun bu aşamaları yaptığını fark edebilirsiniz. Doğum yaptıktan sonra, doktorunuz muhtemelen rahminize masaj yapmanızı tavsiye edecektir. Bunu yapmanız, kanamayı durdurmaya yardımcı olacak ve rahmin küçülmesini sağlayacak kasılmaları teşvik edecektir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress