
1.Doğurganlık uzamın ne iş yapar?
Doğurganlık uzmanı, endokrinoloji ve doğurganlık alanlarında uzman bir kadın doğum doktorudur. Doğurganlık uzmanları üreme konusunda kişilere her türlü açıdan yardım ederler.Buna kısırlık tedavisi de dahildir, çocukları ilerde etkileyebilecek hastalıklar, doğurganlık muhafaza ve rahim sorunları. Buna yumurtalama ile ilgili olan adet görememe, Polikistik over sendromu ve endometriyoz da dahildir.
2.Doğurganlık uzmanına başvurulmadan önce hamile kalmak ne kadar denenmelidir?
Bu durum ne kadar endişeli olduğunuza ve aradığınız bilgilere göre değişir. Kadınların geneli hamile kalmayı denemeden önce ya da üreme geleceklerini planlamadan önce üreme uzmanına gitmeyi düşünmezler.35 yaşında altında iseniz ve hamile kalmayı 12 ay deneyip başaramadıysanız bir doğurganlık uzmanına görünün. 35 yaş üstü kadınlar için ise bu süre 6 aydır.
3.Doğurganlık uzmanının ilk adımı ne olacaktır?
Doğurganlık uzmanları genel olarak medikal geçmişiniz üzerinde tam bir inceleme yapar. Ayrıca daha önceden yaptırdığınız doğurganlık testlerini ve tedavilerini de incelemek isterler.İlk adım olarak sizin de doğurganlık tedavisinde ne istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Örneğin bazı kişiler mümkün olduğunca proaktif olmak isterler, bazıları ise medikal müdahaleden kaçınmak isterler. Başka kişilerin amacı ise embriyo üzerinde genetik test ya da doğurganlık korumadır.
4.Doğurganlık uzmanının isteyebileceği testler
Doğurganlık uzmanı genel olarak kısırlığın nedenlerini ve üreme potansiyelini değerlendirecektir. Doktorunuz ayrıca adetin üçüncü gününde hormon testi uygulayabilir. Buna kök uyarıcı hormon, luteinize edici hormon ve anti-müllerien hormonda dahildir. Sonuçlar yumurtalıklardaki yumurta kapasitesini belirleyecektir. Ayrıca vajina içi ultrason ile yumurtalıklardaki antral kökler de sayılır. Bu testlerin kombinasyonu ile yumurta sayılarının yeterliliği tespit edilir.Doktorunuz ayrıca tiroit hastalıkları ya da prolaktin anormallikleri için endokrin görüntülemesi uygular. Bu durumlar üremeyi etkileyebilir. Yumurtalık tüplerini incelemek için doktorunuz özel S-Ray testi isteyebilir. Bu sayede yumurtalık tüplerinin açık ve sağlıklı olup olmadıkları anlaşılır. Bu sayede rahimde bulunan polip, tümörlü lif, yara ve duvar gibi sorunlarda belirlenir.
Rahimi incelemek için kullanılan diğer yöntemler sonografi, ofis histerokopisi ya da endometriyal biyopsidir. Ayrıca erkek üzerinde meni incelemesi de yapılır.
5.Önerilebilecek yaşam şekli değişiklikleri nelerdir?
Pek çok yaşam şekli doğurganlığı etkiler. Sağlıklı yaşam hamile kalma ihtimalini etkiler. Buna dengeli bir diyet ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak da dahildir. Glüten hassasiyeti ya da laktoz duyarlılığı olan kadınlarda bunlardan uzak durmak yardımcı olabilir.Doğum öncesi vitaminleri alın, kafeine limit koyun, alkol, sigara ve uyuşturucudan uzak durun. Ayrıca D vitamini takviyesi de önerilebilir. Bunun nedeni ise D vitamini eksikliğinin düşüğe yol açabilmesidir.
6.Hamile kalınamazsa yapılması var olan seçenekler
- Yumurtlama uyarıcı ilaçlar
- Kök büyütme görüntülemesi
- hCG ile yumurtalama tetiklenmesi
- IVF
- Sperm iğnesi
- Preimplantasyon genetik testi
7.Başarı oranları
- Yumurtlama uyarması- %5-10. Bu oran %18’ kadar çıkabilir.
- IVF 45-60. 70’e kadar çıkabilir.
8.Doğurganlık uzmanı duygusal destek sağlar mı?
Doğurganlık uzmanınız size duygusal destek bulabileceğiniz grup terapileri önerebilir. Ayrıca sizi danışmanlara ve sağlık ve akıl doluluğu koçlarına da önerebilirler.9.Cep dostu doğurganlık tedavisi var mı?
Doğurganlık tedavileri genel olarak pahalıdır ve bunları finanse etmek oldukça zorlayıcı olabilir. Doğurganlık uzmanınız genel olarak finansal durumunuz için finans koordinatörünüz ile yakın ilişki içerisinde olacaktır. Bu kişi size sigorta poliçelerinin kapsamı ve potansiyel cebinizden çıkacak paralar konusunda yol gösterir.Ayrıca doktorunuz ile maliyetleri düşürmeyi konuşabilirsiniz. Ayrıca eczacınızın da maliyet düşürmek için düşük oranlarda doğurganlık ilaçları olabilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın