• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Donmuş Omuz: Ağrılar Can Sıkıcı Olabilir

20 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Donmuş Bir Omuzun Belirtileri Nelerdir?

Acımaya başladığında donmuş omzunuzun farkına varırsınız. Ağrı, hareketlerinizi sınırlamanıza neden olur. Omzu gittikçe azalarak hareket ettirmek sertliğini arttırır. Çok geçmeden, bir zamanlar yaptığınız gibi omzunuzu hareket ettiremeyeceğinizi keşfedersiniz. İmkansız olmasa da, yüksek raftaki bir nesneye ulaşmak zorlaşır. Şiddetli olduğunda, giyinme gibi omuz hareketini içeren günlük görevleri dahi yapamayabilirsiniz.

Donmuş Bir Omuz Ne Sebep Olur?

Hormonal bir dengesizlik, diyabet veya zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, eklem iltihabına eğilimli olabilirsiniz. Yaralanma, hastalık veya ameliyat nedeniyle uzun süre hareketsizlik, sizi sert doku bantları olan iltihaplanma ve adezyonlara karşı daha savunmasız hale getirir. Ciddi durumlarda, yara dokusu oluşabilir. Bu, hareket alanınızı ciddi şekilde sınırlar. Genellikle, durumun gelişmesi iki ila dokuz ay sürer.

Donmuş Bir Omuz İçin Kimler Risk Altında?

⇒Hastalığın orta yaşta görülme olasılığı daha yüksektir ve kadınlarda daha yaygındır.

⇒Şeker hastasıysanız, bu hastalığa yakalanma riskiniz üç kat artar.

Risk altındaki diğerler insanlar arasında şunlar vardır:

  • Yaralanma veya ameliyat sonrası uzun süre omuz askısı takması gereken kişiler
  • Yakın zamanda inme veya ameliyat nedeniyle insanlar uzun süre sabit kalan insanlar
  • Tiroid bozukluğu olan kişiler

Donmuş Bir Omuz Nasıl Teşhis Edilir?

Omzunuzda sertlik ve ağrı hissederseniz, doktorunuza görünün. Fiziksel bir muayene, hareket alanınızı değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Doktorunuz, spesifik hareketler gerçekleştirirken gözlemler ve omzunuzun elinizle karşı omuzuna dokunmak gibi deneylerle omzunuzun hareket aralığını ölçer.

Birkaç test de gerekli olabilir. Doktorunuz, rotator manşetinizde veya diğer patolojilerinizde bir yırtılmayı dışlamak için manyetik rezonans görüntüleme taraması (MRI) yapabilir. Artrit veya diğer anormallikleri kontrol etmek için röntgen çekilebilir. Doktorun yapısını görebilmesi için omuz ekleminize boyanın enjekte edilmesini içeren X-ışını için bir artrogram gerekebilir.

Donmuş Bir Omuz Nasıl Tedavi Edilir?

Donmuş bir omuzu tedavi edilmeden bırakabilirsiniz, ancak ağrı ve sertlik üç yıla kadar kalabilir. Aşağıdakilerin bir kombinasyonu, iyileşmenizi hızlandırabilir:

  • Fizik tedavi
  • İlaç
  • Ameliyat
  • Evde bakım
1.Fizik Tedavi
Donmuş bir omuz için en yaygın tedavi fizik tedavidir. Amaç, omuz ekleminizi germek ve kaybedilen hareketi yeniden elde etmektir. İlerlemeyi görmek, birkaç haftadan dokuz aya kadar sürebilir. Hafif hareket programlarının ev egzersiz programı önemlidir. Altı aylık bir yoğun, günlük egzersizlerin bir faydasını görmüyorsanız, diğer seçenekler hakkında doktorunuzla konuşun.

2.İlaçlar
Ağrıyı tedavi etmek ve eklem iltihabınızı azaltmak için doktorunuz, aspirin, ibuprofen veya naproksen sodyum gibi bir anti-enflamatuar ilaç önerebilir. Omuz ekleminizde olduğunuz bir steroid enjeksiyonu da yardımcı olabilir.

3.Evde bakım
Günde birkaç kez bir seferde omzunuza 15 dakika boyunca bir buz torbası koymak ağrıyı azaltmanıza yardımcı olabilir. Fiziksel bir terapistle çalışıyorsanız, evde egzersizler yapabilirsiniz. Fiziksel terapistiniz yapmanız gereken egzersiz türlerini ne sıklıkta ve ne zaman yapacağınız konusunda talimatlar verecektir. Donmuş bir omuza sahip çoğu kişi, ameliyat olmadan durumunu iyileştirebilir.
4.Ameliyat
Fizik tedavi durumunuzu iyileştirmezse, ameliyat bir seçenek haline gelir. Cerrahi açıdan, seçenekleriniz omuzun manipüle edilmesi ve yapışmaların parçalanmasına yardımcı olmak için genel bir anestezi altında tam bir hareket aralığına ulaşılmasıdır. Diğer bir seçenek ise artroskopik cerrahidir. Bu tip bir ameliyat omzunuzda küçük bir kesim yapmayı ve yara dokusunu gidermek veya serbest bırakmak adına “artroskop” adı verilen bir kamera kullanmayı gerektirir. Bu, omzun kayıp hareketini geri kazanmasını sağlar. Eğer donmuş omuzunuz bir yaralanmanın sonucuysa ve ameliyat birkaç hafta içinde gerçekleştirilirse daha başarılı olur.

Ameliyat genellikle ayakta tedavi olarak yapılır. Dikişleriniz büyük olasılıkla 10 gün sonra alınacaktır. Ameliyat sonrası fizik tedavi de genellikle gereklidir. Birçok hasta üç ay içerisinde tam hareket aralığına sahiptir. Ameliyat risk taşır, herhangi bir işleme karar vermeden önce doktorunuzla konuşun. Bazı insanlar daha sonra hala ağrı veya sertlik gösterirler veya fizik tedavinin acısını kaldıramazlar.

Uzun Vadede Ne Beklenebilir?

⇒Çoğu insan tedavi olmadan iki yıl içinde iyileşir. Fiziksel tedavi ve ağrı kesici ilaçlar bu ilerlemeyi hızlandırır. Ameliyatınız varsa, sonraki aylarda terapi egzersizlerine devam etmek önemlidir, böylece sorun geri gelmez.

Donmuş Bir Omuz Nasıl Önlenebilir?

⇒Erken tedavi, durumun daha da kötüleşmemesine yardımcı olur. Diyabetiniz varsa, uygun şekilde yönetmek donmuş bir omuz için riskinizi azaltabilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress