• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Dopamin- Kendinize Hedefler Koyun

1 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 17 Yorum

Dopaminin Vücuttaki Fonksiyonları

Mutluluk hissi vermesinin yanı sıra dopamin insanlarda ve hayvanlarda birçok fonksiyona sahiptir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Hareket
  • Hafıza
  • Haz Veren Ödül
  • Davranış
  • Kavrama (İdrak)
  • Dikkat
  • Prolaktin Üretimini Engelleme
  • Uyku
  • Duygu Durumu (Ruh Hâli)
  • Öğrenme

Dopamin Nedir?

Beynin birkaç bölgesinden salgılanabilen dopamin duygularınızı, hareketlerinizi, haz hissini ve acıyı etkileyen bir kimyasaldır. Peki bu kimyasal beyinde nasıl görev yapar?

Bilindiği üzere, beyinde saniyeler içinde milyonlarca sinyal iletilir. Bu sinyaller sayesinde vücut sistemleri çalışır, hareket sağlanır ve bilişsel faaliyetler oluşur. Yani, sinyallerin yokluğu, ölüm anlamına gelir.

Dopamin SerotoninSinir hücreleri vasıtasıyla çok hızlı iletilen bu elektrik sinyalleri sinir hücrelerinin birleşme noktalarında birtakım kimyasallarla taşınır. Bu kimyasallara nörotransmitter adı verilir ve onlar olmadan iletim yapılamaz. Resimde gördüğünüz sinir hücreleri arasındaki parlak noktalar nörotransmitterleri temsil etmektedir. Bilimin keşfettiği 100’den fazla nörotransmitterin en önemlilerinden biri de dopamindir.

Dopaminle ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta haz alma hissi sırasında salgılanmasıdır. Yani tatlı bir şey yediğinizde ya da cinsel ilişki sırasında bu hormon salgılanır. Bu durumda beyin kişiyi haz duyabileceği şeyleri aramaya iter, yani o ödülü (hazzı) tekrar tatmak ister.

Ödül mekanizmasında böyle anahtar bir rol üstlenen dopamin madde bağımlılığının da baş aktörüdür. Sigara ve uyuşturucu madde kullanımı sonucu sinapslarda dopamin birikmesi ve bunun sonucu oluşan haz, kişide o maddeleri tekrar kullanma isteği yaratır. Bir süre sonra da bu maddelere karşı bir bağımlılık oluşması kaçınılmaz olacaktır.

Dopamin ve Beyin Fonksiyonları

Dopamin birçok beyin fonsiyonunu direkt olarak etkiler. Bu yüzden dopaminin belli seviyelerde olması çok önemlidir. Dopamin seviyesi düştüğünde zihinsel fonksiyonlarda sorunlar oluşur. Yine dopamin seviyesi çok yükseldiğinde de birtakım anormallikler ortaya çıkabilir. Ama sigara, uyuşturucu gibi maddeler haricinde, doğal yollarla dopamin miktarını aşırı yükseltmek neredeyse imkansızdır.

Dopamin ve Hareket (İstemli Hareket)
Beynin bazal gangliya adlı bölümü hareketi düzenler. Ama bazal gangliyanın iyi çalışabilmesi için belli bir miktar dopamine ihtiyacı vardır. Beyinde dopamin eksikliği oluştuğunda, hareketlerde gecikme ve koordinasyonsuzluk meydana gelir. Öte yandan, dopaminde aşırılık olduğunda, beyin vücudun tekrarlanan tikler gibi gereksiz hareketler yapmasına neden olur.

Dopamin ve Ödül (Haz) Bekleyen Davranış
Dopamin beyinde haz duygusuna aracılık eder. Haz verebilecek durumlar esnasında salgılanır. Bu yüzden kişinin haz verecek aktiviteler veya işler aramasına sebep olur. Haz verecek şeyler yiyecek, seks veya uyuşturucu olabilir.

Dopamin ve Bağımlılık
Sigara, kokain ve amfetaminler dopaminin sinir hücreleri tarafından tekrar emilmesini engeller. Böylece sinir uçları arasında dopamin birikir. Dopamin fazlalığını haz olarak hisseden beyin bu maddelerden yine ister. Bu da kişide bağımlılık hâlini alır.

Dopamin ve Hafıza
Beyindeki dopamin düzeyleri, özellikle prefrontal korteksteki, kısa süreli hafızanın iyileştirilmesini sağlar. Bununla birlikte dopamin seviyesinin hassas bir aralığı vardır. Dopamin çok fazlalaştığında ya da azaldığında hafıza zarar görür.

Dopamin ve Dikkat
Dopamin odaklanmayı ve dikkati artırır. Dopamin belli bir bilgiye verilecek cevabı temel alarak kısa süreli hafıza neyin kalacağına karar verir. Prefrontal korteksteki dopamin azlığının dikkat eksikliğine neden olduğu düşünülmektedir.

Dopamin ve Kavrama
Beynin ön loblarındaki dopamin bilginin beynin diğer bölgelerine akışını kontrol eder. Dopamin eksikliğinde nöro-kognitif fonksiyonlarda düşüş meydana gelir, özellikle hafıza, dikkat ve problem çözme yeteneğinde.

Sosyal Fonksiyonlar
Dopamin eksikliğinin sosyal anksiyete ve sosyal fobiyle ilişkili olduğu saptanmıştır. Öte yandan bipolar bozukluk hastalarının da aşırı sosyal olduğu gözlenmekte ve bunun sebebinin de dopamin miktarındaki artış olduğu düşünülmektedir.

Dopamini Doğal Yollarla Artırmanın Yolları

Dopamin seviyesini doğal yollarla artırmak için şu yolları deneyebilirsiniz.

1. Egzersiz Yapın
Günlük egzersiz yapmaya özen gösterin. “The Brookhaven National Laboratory” tarafından yapılan bir deneyde egzersizin beyin aktivitelerini uyardığı, dopamin başta olmak üzere birçok beyin kimyasalının salgılanmasını tetiklediği gözlemlenmiştir. Dopamin egzersizin 20 ve 30. dakikaları arasında salgılanmaya başlar ve yorgunluğu azaltma görevi üstlenir. Ama sadece yorgunluğu azaltmakla kalmaz, iyi bir ruh hâli de sağlar. Bu yüzden düzenli olarak spor yapmaya çalışın.

2. Sağlıksız Yiyeceklerden Uzak Durun
Şeker, yağ ve kolesterolü diyetinizden eleyin. Çünkü bu yiyecekler sağlıksız olmalarının yanında dopamin seviyesinin düşmesine de neden oluyor.

3. Dopamin Seviyesini Artıracak Gıdaları Seçin
Dopamin seviyesinin doğal olarak yükselmesini sağlayacak yiyecekler var. Muz bu açıdan istisnai bir yiyecek. Çünkü dopamin üretiminde rol oynayan tirozin adlı bir madde içeriyor. Taze meyve ve yiyecekler genelde dopamin seviyesini yükseltecek bileşenler bulundurmaktadır.

4. C Vitamini Tüketin
Bol bol C vitamini tüketin. “Integrative Psychiatry” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre vitaminler, özellikle C vitamini dopamin düzeyinde artış sağlıyor.

5. Güneş Işığına Çıkın
MIT’de fareler üzerinde yapılan bir deney, güneş ışığının dopamin seviyesini yükselttiğini göstermiştir. Dört duvar arasında kısılıp, kalmış, güneş ışığından mahrum modern insanın depresyonla bu kadar haşir neşir olması bu açıdan anlaşılır görünüyor.

6. Sizi Mutlu Yapan Aktiviteler, Hobiler Bulun
Zaten dopaminin çalışma mantığı bu şekilde. Haz veren bu faaliyetler sayesinde dopamin miktarında artış sağlayabilirsiniz.

7. Hedefiniz Olsun
Dopaminin sadece ödülü kazandığınızda değil, ödüle yaklaştığınızda da salgılandığı ispatlanmıştır. Hedeflerinizi gerçekleştirmeyi beyin ödül olarak algılayacağından, o hadeflere yaklaştıkça beyniniz dopamin salgılayacaktır.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Psikolog says

    23 Mart 2015 at 13:42

    Çok sağolun ,elinize sağlık.

    Cevapla
  2. eragon says

    8 Mayıs 2015 at 23:33

    Elinize sağlık güzel yazı

    Cevapla
  3. Ali Deniz says

    15 Temmuz 2015 at 19:57

    “Ama sigara, uyuşturucu gibi maddeler haricinde, doğal yollarla dopamin miktarını aşırı yükseltmek neredeyse imkansızdır.” inanın birçok yolu var ve çok kötü duruma sokuyor insanları. Çağımızda özellikle gençlerin mastürbasyon yapması en az sigara kadar dopamini fulleyip kısa süre sonra tekrar düştüğü için bağımlılığa neden olmaktadır. Cinselliğin doğal bir ihtiyaç olması (sigara doğal ihtiyaç değildir ve ateşleyen birşey olmaz) kişinin her libido artışında mastürbasyona sarılmasına neden olur.

    Cevapla
  4. mira says

    29 Eylül 2015 at 14:31

    eline sağlık çok işime yaradı

    Cevapla
  5. fadik says

    3 Ekim 2015 at 11:30

    Allahım ben hafıza kaybı yaşıyorum neden bazen öyle oluyor sinirlenip herseyi kırmak istiyorum ben iyi hissetmek istiyorum kendimi

    Cevapla
  6. fadik says

    3 Ekim 2015 at 11:31

    Artık şu hormonlara care bulunsun hersey Allahtan ama tip ilerlemiş neden ben iyi hissetmiyorum kendimi

    Cevapla
  7. Cengizhan says

    16 Ekim 2015 at 18:44

    Sigara bağımlılığı dopamin eksikliğinden mi kaynaklanıyor yani ? Birde dopamin seviyesini ideal şekilde stabil tutabilirmiyiz ? Yardımcı olduğunuz için teşekkürler

    Cevapla
    • multiyaşam says

      26 Ekim 2015 at 21:49

      Evet, sigara, kumar, uyuşturucu gibi bağımlılıklar aslında dopamin bağımlılığıdır. Dopamin seviyesini yüksek seviyede tutmak için ihtiyacınız olan şey düzenli bir hayat: Güne erken başlayıp, yapmanız gerekenleri aksatmadan yerine getirmek. Hedefler belirleyip, bunlara ulaşmak için çaba sarfetmek. Bunun dışında dengeli beslenme ve spor yapmak. Ayrıca stresten kaçınmak. Bunları yaparsanız, dopamin seviyesini normal düzeyinde tutar, tatmin edici bir hayat yaşarsınız.

      Cevapla
  8. ali says

    1 Şubat 2016 at 17:28

    yani anladim: 1 dene birdene ic, ich birseyin kalmaz.

    Cevapla
  9. veysi says

    27 Mart 2016 at 14:42

    Merhaba dopamin doğal yollarla aşırı artışı zarar verir mi?bir de bazı psikologlar aşırı dopaminin şizofreniye neden olur diyorlar bu doğal yolla artışın sonucunda mı olur şizofreni?bilgi için teşekkürler

    Cevapla
    • Kadir says

      10 Mayıs 2016 at 16:22

      Merhaba doğal yollarla zaten fazla arttıramassınız bu sebeple de şizofreniye yol açması imkansızdır dopamin arttırmanın hatırı sayılır bir yolu metamfetamin kullanımıdır ilk kullanımlarda inanılmaz deneyimler yaşarsınız herşeyin bilincinde olursunuz ama kalıcı zararları vardır ve kesinlikle kullanılmasını tavsiye etmem.(eski bir metamfetamin bağımlısıyım)

      Cevapla
  10. uykusuz :( says

    23 Haziran 2016 at 08:21

    merhabalar… bende huzursuz bacak sendromu var yaptırdığım testler sonucunda dopamin eklikliğinden kaynaklandığı söylendi. uyku düzenim yok denilecek kadar az ve çok az uyumak zorunda kalıyorum birkaç saatlik uyku ile günü bitirmeye çalışıyorum. malum buda çok yorucu oluyo. birçok ilaç kullandım b12 vit. parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan birkaç ilaç vs. ama hiç biri kalıcı bir yarar sağlamadı. yan etkileri çok oluyodu. halsizlik sinir dikkatsizlik gibi. ritalin diye bir ilaç duydum yani metamfetamin. uyarısını yapmışsınız ama ben yinede kullanmak istiyorum. ben öğrenciyim sınavlara giriyorum ve bu uykusuzluk ile ne kadar çalışsam da verim alamıyorum. sadece belirli günlerde veya sınavdan önce bir tane almam koşulu ile kullanabilir miyim?? cevap verirseniz çok sevinirim. lütfen öğrenci olduğumu da unutmayın. sınavda uyuduğumu biliyorum…. şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar…

    Cevapla
    • selmand says

      28 Ağustos 2016 at 10:09

      bağımlılık yapan şeylere bir bulaşırsan ömür boyu takipcin olur, daha az ders çalış sağlık herşeyden önemlidir.

      Cevapla
    • cnu07 says

      9 Kasım 2016 at 17:13

      siyah hardal tanesi kürünün faydası varmış. Prof .Dr. Saraçoğlunun internet sayfasını inceleyiniz.

      Cevapla
  11. şekerci şeker says

    21 Ekim 2016 at 12:40

    şeker atmayın 1 ay

    Cevapla
  12. Kaya Akşit. says

    16 Kasım 2016 at 13:27

    Bendede huzursuz bacak sendromu var . Yatmadan iki saat önce bir çay kaşığı gerçek Polen i sıvıyla yutun. Bana iyi geldi. Umarım faydasını görürsünüz.

    Cevapla
  13. Dost says

    10 Nisan 2018 at 23:16

    Merhaba sarı Kantaron otu diğer adı Kılıç otu nu internetten bakarak cayını yapın için. Serotonin seviyesini arttırıyor, yani antidepresan etkisi yapıyor. Yalnız başka antidepresan ilaç kullanan varsa dikkat etsin. Etkisini azaltıyor yada arttırıyor diyorlar. Ayrıca bu çay uyku problemi çekenlere iyi geliyormuş bilginize. .

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress