• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Dudak Kaşıntısı: Alışkanlıklarınızı Değiştirin

1 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Dudak Kaşınmasının Nedenleri

1.Alerjen teması kaynaklı kilitis
Alerjik kilitis alerjen kaynaklı olarak meydana gelen, dudakların kaşınması ya da iltihaplanmasıdır. Dudak kozmetikleri, güneş kremleri, diş macunları, ağız temizleyiciler ve ilaçlar dudaklarınızda bu tür reaksiyonlar oluşmasına neden olabilir. İçeriğinde yapay tatlandırıcılar, koruyucular ve kokular bulunan gıdalar da buna neden olabilmektedir. Bu durum dudaklarınızın şişmesine ve neden olur ve dudaklarınızın çevresinin pullu bir yapıya bürünerek kaşınmasına yol açar. Bu sorun geçicidir ve alerjen ile olan temastan 24 saat sonra geçmesi gerekir.

2.İlaç kaynaklı kilitis
Bazı reçeteli ilaçlar dudak kaşınmasına yan etki olarak yol açmaktadır. Retinoid tedavileri (isotretinoin, acitretin, alitretinoin) bu yan etkiye sahip olmaları ile bilinirler. Ayrıca dudağınızın çatlamasına ve kanamasına da neden olabilirler. Penisilin kaynaklı antibiyotikler de dudakların kaşınmasına sebep olabilmektedir.

3.Travmatik kilitis
Bu iltihaplanmanın nedeni dudak derisinin alırı uyarılmasıdır. Dudakların ısırılması ya da yalanması gibi durumlar dudaklarda şişme ve kaşıntı hissi oluşmasına neden olabilmektedir. Bu durum tahrişe neden olan davranışı kısıtlamanız durumunda geçecektir ancak sonrasında da meydana gelen tahriş sonucu yeniden tetiklenebilir. Bu durum çocuklarda ve ergenlerde yaygındır.
4.Hava kaynaklı kilitis
Adından da anlaşılabileceği gibi bu durum dudakların aşırı sıcak, rüzgâr ya da soğuğa maruz kalarak iltihaplanmasıdır. Bu durum daha çok ekstrem hava koşullarının bulunduğu yerlerde yaşayan insanlarda yaygındır. Yaygın olarak dudaklarda çatlama ve kanama da meydana gelmektedir.
5.Enfeksiyon
Bazı bakteriyel, virüs ya da mantar kaynaklı enfeksiyonlar dudak kaşıntısına yol açabilmektedir. Herpes simplex virüsü, aşırı Candida büyümesi, streptokok, stafilokok da dudak kaşınmalarının yaygın nedenleridir.

Kuru ve Kaşınan Dudaklar

Bir belirtiyi diğeri olmadan da hissedebilirsiniz ancak genel olarak dudakların kaşınması kurumalarından kaynaklanmaktadır. Çevresel nedenlerden ötürü kuruyan dudaklarda kaşınma hissi oluşabilmektedir. Kuruyan derinin daha ince bir bariyeri olur. Bunun sonucunda dudaklarınız rahatsız hissedebilir ve iltihaplı kırmızı bir görünüm alabilir.

Dudakların kuruması içerisinde bulunduğunuz çevrenin sıcak ya da kuru olduğundan başka bir şeyi ifade etmez. Ancak kaşınan dudaklar farklı şeylerin belirtisi olabilir. Bu iki belirtinin bağlantılı olmasına karşın aralarındaki farkı tespit edebilmek önemlidir.

Doktora Ne Zaman Gidilmeli

Acil yardım gerektiren belirtiler:

  • Dudakların çevresinde ve yüzün genelinde aniden meydana gelen kızarıklıklar
  • Dudakta durmayan kanama
  • Nefes almada zorlanma
  • Aniden şişen dudaklar

Eğer dudaklarınızın kaşınmasının yanında çatlama ve kanama belirtileriniz de varsa doktorunuzdan randevu alın. Randevunuz sırasında doktorunuza kullandığınız ilaçlar ve son dönemde dudaklarınıza uyguladığınız kozmetik ürünlerinden söz etmeyi unutmayın.

Doktorunuz yiyecek ya da ürün alerjileri riskini elemek için sizi alerji uzmanına yönlendirebilir. Kan testi alerjen kaynaklı kilitis riskini eleyebilir. Kültür ya da sürte testi ile enfeksiyon ya da aşırı Candida büyümesi ihtimalleri değerlendirilir.

Kaşınan Dudaklar Nasıl Tedavi Edilir

  • Dudaklarınız kaşınıyorsa tedavininiz nedene göre değişecektir. Ağız yolu ile alınan antibiyotikler, Antihistaminler ve mantar önleyici kremler alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan dudak kaşınması için kullanılabilir.
  • Dudakların kuru olması kaşınması durumunda hava ile dudaklar arasındaki bariyer kapatılarak dudaklar nemlendirilir. Hava durumuna bağlı nedenler için ise doktorunuz hipo-alerjenikle ve kimyasal içermeye, ürünleri dudağınızın kuru durumunu geçirmek için seçebilir.

Dudak Kaşıntısı Nasıl Engellenir?

1.Dudaklarınızı koruyun
Bütün yıl boyunca dudaklarınızı güneş kremi içeren ilaçlı dudak merhemi ile koruyun. Klinikler dondurucu soğukluktaki havalarda dışarı çıkarken ağzınızı biz örtü ile kapatmanın yararlı olduğunu söylemektedir.

2.Alışkanlıklarınızı değiştirin
Dudaklarınızı yalama ve ısırma konusunda elinizden gelenin em iyisini yapın. Bu durum dudaklarınızı nemlendiriyor gibi görünse de gerçekte daha fazla kurumasına yol açmaktadır. Ayrıca nefesinize dikkat edin. Ağzınızdan nefes alıp vermeniz dudaklarınızın kurumasına yol açar.

3.Su için
Yeterince su içmek genel sağlığınız %100 önemlidir. Yeteri kadar sıvı tüketmek ve evinizde nemlendirici bulundurmak cildinize ve dudaklarınıza iyi gelecektir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress