
Düşüğe Neden Olan Bazı Sağlık Sorunları
Annedeki bazı sağlık sorunları da düşüğe neden olabilir: |
---|
!Diyabetin kontrol edilememesi veya teşhis edilememesi |
!Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da dâhil olmak üzere viral veya bakteriyel enfeksiyonlar |
!Tiroit ve böbrek üstü bezlerinde görülen hormon sorunları |
!Lupus ve diğer bağışıklık sistemi hastalıkları |
Düşük Yaşandıktan Sonra Görülen Depresyonun Belirtileri
Düşük yaptıktan sonra derin bir üzüntü duymanız ve yas tutmanız normaldir. Bazı kadınlarda bu hisler depresyona yol açabilir. Majör depresyon bozukluğu olarak da bilinen depresyon sürekli ve yoğun bir şekilde üzüntü yaşanmasına neden olan bir akıl sağlığı hastalığıdır. Depresyonu olan pek çok kişi önceden keyif duyduğu aktivitelere karşı ilgi kaybı ve günlük işleri yapmada zorlanma yaşayabilir.
Depresyon teşhisi konması için en az iki hafta boyunca her gün bu belirtilerden beş ya da daha fazlasını yaşamanız gerekir:
–Üzgün, boşlukta gibi ve çaresiz hissetmek
–Asabi veya bunalmış hissetmek
–Düzenli yaptığınız tüm aktivitelere karşı ilginin ve alınan keyfin kaybolması
–Anormal olarak yorgun ve enerjisiz hissetmek
–Çok fazla ya da çok az uyumak
–Çok fazla ya da çok az yemek
–Gergin, huzursuz ve sıkıntılı hissetmek
–Kendini değersiz hissetmek ve suçlamak
–Odaklanmakta, bir şeyleri hatırlamakta ve karar vermekte zorlanma
–Ölümü ve intiharı düşünme
–İntihar girişiminde bulunma
–Tedaviden sonra bile bir türlü geçmeyen ağrılar yaşama
Düşük yaptıktan sonra görülen depresyon genellikle düşük yaptıktan hemen sonra şiddetlenir. Yapılan bir çalışmada araştırmacılar düşük yapan kadınlarda görülen depresyon oranlarının bir yıl içinde azaldığını belirtmektedirler. Bir yıldan sonra düşük yapan kadınların yaşadığı depresyon, düşük yapmayan kadınlarınki ile benzer bir duruma gelmiştir.
Düşük yaptıktan sonra görülen depresyon sadece kadınları etkilemez. Araştırmacılara göre, erkeklerin de önemli bir kısmı partnerleri düşük yaptığında depresyon yaşamaktadır. Ancak düşük yapıldıktan sonra erkeklerin kadınlara göre depresyondan daha kolay iyileştiği görülmüştür.
Düşük Yaptıktan Sonra Görülen Depresyonla Başa Çıkmak
Düşük yapıldıktan sonra duygusal anlamda iyileşmek vakit alabilir. Depresyon durumunda hem anne adaylarının hem de baba adaylarının genellikle tedaviye ihtiyaçları olur.
Yaygın olarak uygulanan bazı depresyon tedavileri:
- Beyindeki kimyasalların dengelenmesine ve depresyon belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olabilecek antidepresan ilaçlar
- Duygularınızı kontrol altına almanıza yardımcı olacak ve yasla sağlıklı bir şekilde baş etmenizi sağlayacak psikoterapi
- İlaç ve psikoterapiye yanıt vermeyen ciddi depresyon vakalarını tedavi etmek için kullanılan beyne hafif elektrik akımlarının gönderildiği elektrokonvülsif tedavi
Depresyonunuz varsa tedavi planına bağlı kaldığınızda gelişmeleri görebilirsiniz. Dengeli beslenme, yeterli uyuma ve düzenli egzersiz yapma enerji seviyenizi artırıp belirtilerinizi hafifletecektir.
Düşük yaptıktan sonra çiftlerin depresyonla baş etmek için birbirlerine yardımcı olmaları çok önemlidir. Erkekler ve kadınlar yası farklı şekillerde ifade ederler. Bu nedenle kayıp yaşandığında partnerlerin birbirlerinin duygularına saygıyla yaklaşmaları gerekmektedir. Çiftler, duygularını düzenli olarak açık bir şekilde paylaşmaya odaklanabilirler.
Düşük yaşadıktan sonra bu hislerle başa çıkmaya çalışan başka çiftlerin hikâyelerini okumanız depresyonu kontrol altına almanın yollarını ararken size yardımcı olacaktır. Bu konu üzerinde yazılmış gerçek hikâyelere dayanan kitaplardan da faydalanabilirsiniz. Bu tür kitaplarda kayıpla başa çıkmak için ne yapabileceğinize dair tavsiyelerde bulunmaktadır. Düşükten sonra depresyonla mücadele eden çiftlerin destek gruplarına katılmaları da yardımcı olacaktır. Yaşadığınız yerde bu tür destek grupları olup olmadığını doktorunuza danışabilirsiniz.
Düşük yapan kadınların çoğunda depresyonun bir yıl içinde azalması beklenir. Tedavi genellikle belirtileri rahatlatmak konusunda etkilidir. Destek grupları kadınların tekrar kendi ayakları üstünde durabilmeleri için faydalı olabilir. Düşük yapan pek çok kadın, hayatlarının ileriki safhalarında başarılı hamilelikler geçirmektedir. Mayo Clinic’e göre, iki kez üst üste düşük yaşayan kadınların oranı %5 iken üç kez üst üste düşük yaşayan kadınlarda bu oran %1’dir.
Düşük yaptıktan sonra görülen depresyonla başa çıkmak için kullanabileceğiniz pek çok kaynak bulunmaktadır. Yardıma ihtiyacınız olduğunda çevrenizdekilere ve doktorunuza ulaşmaktan çekinmeyin.
Soru:
Cevap:
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın