• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Düşük Yaptıktan Sonra Görülen Depresyon

26 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Düşüğe Neden Olan Bazı Sağlık Sorunları

Annedeki bazı sağlık sorunları da düşüğe neden olabilir:
!Diyabetin kontrol edilememesi veya teşhis edilememesi
!Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da dâhil olmak üzere viral veya bakteriyel enfeksiyonlar
!Tiroit ve böbrek üstü bezlerinde görülen hormon sorunları
!Lupus ve diğer bağışıklık sistemi hastalıkları
Düşükten kaynaklanan bebeğin kaybedilmesi bazı kişiler için yıkıcı olabilir. Hamileliğiniz erken sonlanmış olsa bile kaybettiğiniz bebeğinize karşı güçlü bir bağ hissedebilirsiniz.

Düşük Yaşandıktan Sonra Görülen Depresyonun Belirtileri

Düşük yaptıktan sonra derin bir üzüntü duymanız ve yas tutmanız normaldir. Bazı kadınlarda bu hisler depresyona yol açabilir. Majör depresyon bozukluğu olarak da bilinen depresyon sürekli ve yoğun bir şekilde üzüntü yaşanmasına neden olan bir akıl sağlığı hastalığıdır. Depresyonu olan pek çok kişi önceden keyif duyduğu aktivitelere karşı ilgi kaybı ve günlük işleri yapmada zorlanma yaşayabilir.

Depresyon teşhisi konması için en az iki hafta boyunca her gün bu belirtilerden beş ya da daha fazlasını yaşamanız gerekir:

–Üzgün, boşlukta gibi ve çaresiz hissetmek

–Asabi veya bunalmış hissetmek

–Düzenli yaptığınız tüm aktivitelere karşı ilginin ve alınan keyfin kaybolması

–Anormal olarak yorgun ve enerjisiz hissetmek

–Çok fazla ya da çok az uyumak

–Çok fazla ya da çok az yemek

–Gergin, huzursuz ve sıkıntılı hissetmek

–Kendini değersiz hissetmek ve suçlamak

–Odaklanmakta, bir şeyleri hatırlamakta ve karar vermekte zorlanma

–Ölümü ve intiharı düşünme

–İntihar girişiminde bulunma

–Tedaviden sonra bile bir türlü geçmeyen ağrılar yaşama

Düşük yaptıktan sonra görülen depresyon genellikle düşük yaptıktan hemen sonra şiddetlenir. Yapılan bir çalışmada araştırmacılar düşük yapan kadınlarda görülen depresyon oranlarının bir yıl içinde azaldığını belirtmektedirler. Bir yıldan sonra düşük yapan kadınların yaşadığı depresyon, düşük yapmayan kadınlarınki ile benzer bir duruma gelmiştir.

Düşük yaptıktan sonra görülen depresyon sadece kadınları etkilemez. Araştırmacılara göre, erkeklerin de önemli bir kısmı partnerleri düşük yaptığında depresyon yaşamaktadır. Ancak düşük yapıldıktan sonra erkeklerin kadınlara göre depresyondan daha kolay iyileştiği görülmüştür.

Düşük Yaptıktan Sonra Görülen Depresyonla Başa Çıkmak

Düşük yapıldıktan sonra duygusal anlamda iyileşmek vakit alabilir. Depresyon durumunda hem anne adaylarının hem de baba adaylarının genellikle tedaviye ihtiyaçları olur.

Yaygın olarak uygulanan bazı depresyon tedavileri:

  • Beyindeki kimyasalların dengelenmesine ve depresyon belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olabilecek antidepresan ilaçlar
  • Duygularınızı kontrol altına almanıza yardımcı olacak ve yasla sağlıklı bir şekilde baş etmenizi sağlayacak psikoterapi
  • İlaç ve psikoterapiye yanıt vermeyen ciddi depresyon vakalarını tedavi etmek için kullanılan beyne hafif elektrik akımlarının gönderildiği elektrokonvülsif tedavi

Depresyonunuz varsa tedavi planına bağlı kaldığınızda gelişmeleri görebilirsiniz. Dengeli beslenme, yeterli uyuma ve düzenli egzersiz yapma enerji seviyenizi artırıp belirtilerinizi hafifletecektir.

Düşük yaptıktan sonra çiftlerin depresyonla baş etmek için birbirlerine yardımcı olmaları çok önemlidir. Erkekler ve kadınlar yası farklı şekillerde ifade ederler. Bu nedenle kayıp yaşandığında partnerlerin birbirlerinin duygularına saygıyla yaklaşmaları gerekmektedir. Çiftler, duygularını düzenli olarak açık bir şekilde paylaşmaya odaklanabilirler.

Düşük yaşadıktan sonra bu hislerle başa çıkmaya çalışan başka çiftlerin hikâyelerini okumanız depresyonu kontrol altına almanın yollarını ararken size yardımcı olacaktır. Bu konu üzerinde yazılmış gerçek hikâyelere dayanan kitaplardan da faydalanabilirsiniz. Bu tür kitaplarda kayıpla başa çıkmak için ne yapabileceğinize dair tavsiyelerde bulunmaktadır. Düşükten sonra depresyonla mücadele eden çiftlerin destek gruplarına katılmaları da yardımcı olacaktır. Yaşadığınız yerde bu tür destek grupları olup olmadığını doktorunuza danışabilirsiniz.

Düşük yapan kadınların çoğunda depresyonun bir yıl içinde azalması beklenir. Tedavi genellikle belirtileri rahatlatmak konusunda etkilidir. Destek grupları kadınların tekrar kendi ayakları üstünde durabilmeleri için faydalı olabilir. Düşük yapan pek çok kadın, hayatlarının ileriki safhalarında başarılı hamilelikler geçirmektedir. Mayo Clinic’e göre, iki kez üst üste düşük yaşayan kadınların oranı %5 iken üç kez üst üste düşük yaşayan kadınlarda bu oran %1’dir.

Düşük yaptıktan sonra görülen depresyonla başa çıkmak için kullanabileceğiniz pek çok kaynak bulunmaktadır. Yardıma ihtiyacınız olduğunda çevrenizdekilere ve doktorunuza ulaşmaktan çekinmeyin.

Soru: 

Yakın zamanda düşük yapan arkadaşıma veya ailemden birine nasıl yardımcı olabilirim?

Cevap:

Her türlü kaybın kayıp olduğunu unutmamalısınız. Hamilelik ne kadar sürmüş olursa olsun anne ve bebek arasında bir bağ olur. Hiçbir zaman bu durumun kafaya takılmayacak bir şey olduğunu veya bu olayı arkasında bırakması gerektiğini söylememelisiniz. Bunun yerine bu kişiyi dinlemelisiniz. Size olup biteni anlatmasına, düşük yaşadığında ne hissettiğini ve korkularını anlatmasına izin verin. Konuşmaya hazır olun ancak sessiz kalmaya da hazır olun. Karşınızdaki kişinin tutumuna dikkat edin. Bu durumla iyi bir şekilde baş edemediğini düşünüyorsanız, ona bu durumu yaşayan tek kişi olmadığını hatırlatarak yardım alması için onu cesaretlendirin.
Janine Kelbach
Janine Kelbach
Sağlık Uzmanı

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress