
Düztabanlığa Neden Olan 6 Durum
1) Posterior Tibial Tendon Disfonksiyonu (Tibial Sinir Disfonksiyonu)
Posterior tibial tendon disfonksiyonu, baldır kasını ayaktaki kemiklere bağlayan tendon iltihaplandığında ya da yırtıldığında oluşur. Bunun sonucunda tendon artık ayak kemerini destekleyemediğinden düztabanlık meydana gelir.
2) Eklem İltihabı
Eklem iltihabı, eklemlerde ağrıya ve tüm vücutta hasara neden olan bir otoimmün hastalığıdır. Eklemlerdeki kıkırdaklar parçalanırsa eklem iltihabının görüldüğü uzuvlarda bozulmalar oluşabilir. Ayakta eklem iltihabı varsa ve bozulmalar oluştuysa düztabanlık yaşanabilir.
3) Cam Kemik Hastalığı
Cam kemik hastalığı, kemiklerin kolayca kırılmasına neden olur. Genellikle doğuştan gelir ve aile geçmişinde bu hastalığın görüldüğü çocuklarda rastlanır. Bu hastalığın görüldüğü kişilerde düztabanlık olabilir.
4) Ehlers-Danlos Sendromu
Ehlers-Danlos sendromu vücuttaki bağ dokuları etkileyen bir hastalıktır. Bağ dokular etkilendiğinden ayak kemeri yeterince desteklenmeyebilir. Buna bağlı olarak düztabanlık görülür.
5) Turner Sendromu (Monozomi X)
Turner sendromu, cinsiyet kromozomlarından birinde anormallik görüldüğünde ortaya çıkan genetik bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa monozomi X de denir. Bu hastalığın fiziksel belirtileri arasında kısa boy, göz kapaklarında sarkıklık ve düztabanlık bulunur.
6) Charcot-Marie-Tooth Hastalığı
Charcot-Marie-Tooth hastalığı, periferal sinirleri etkileyen kalıtsal bir nörolojik hastalıktır. Bu sinirler, vücudunuzun geri kalanıyla merkezi sinir sistemi arasındaki iletişimi kurar. Hastalığın yaygın görülen belirtileri arasında bacak kaslarında zayıflık, ayakta durmakta zorlanma, sık sık sendeleme, yürümede zorlanma bulunur. Fiziksel belirtiler arasında ise ayakta düztabanlık görülür.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın