• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Düztabanlığın Nedenleri

18 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Düztabanlık Türleri

I Esnek Düztabanlık
Esnek düztabanlık en yaygın görülen türdür. Ayaklarınızdaki kemerler, sadece ayağınızı zeminden kaldırdığınızda görülür ve ayak tabanlarınız, ayaklarınızı yere bastığınızda tamamen yere değer.

Bu tür genellikle çocuklukta başlar ve herhangi bir acıya neden olmaz.

II Aşil Tendonu Kısalığı
Aşil tendonu, topuk kemiği ile baldır kasını birbirine bağlar. Çok kısa olursa yürürken ya da koşarken acı çekebilirsiniz. Bu durum, yürürken ya da koşarken topuğun çok erken kaldırılmasına neden olur.
III Posterior Tibial Tendon Yetmezliği
Yetişkinlerde, baldır kaslarını bileğin içine bağlayan tendonda yaralanma, şişlik ya da yırtılma oluştuğunda bu düztabanlık türü görülür. Ayak kemeri gerekli desteği sağlamıyorsa ayağın içinde, bileğin içinde ve bileğin dışında ağrı yaşayabilirsiniz. Nedenine bağlı olarak bu durum iki ayakta birden görülebilir.

Düztabanlığa Ne Sebep Olur?

Düztabanlık, ayağınızdaki ve alt bacaklarınızdaki dokularla ve kemiklerle ilgili bir sorundur. Bu durumun bebeklerde ve çocuklarda görülmesi normaldir çünkü tendonların sıkılaşarak köprü oluşturması zaman alır. Nadiren de olsa çocukların kemikleri birbirine kaynayarak acıya neden olabilir.

Bu sıkılaşma tamamen olmazsa sonucunda düztabanlık görülür. Yaşlandıkça ya da acıya maruz kaldıkça bir ayağınızda ya da her iki ayağınızda bulunan tendonlar hasar görebilir. Bu durum, serebral palsi ve musküler distropi ile de alakalıdır.

Kimler Risk Altında?

Ailenizde düztabanlık görülüyorsa risk altındasınızdır. Aşırı atletik ve fiziksel olarak aktifseniz ayak ve bilek yaralanmalarından dolayı risk altındasınızdır. Yaşlı kişiler düşmeye ve fiziksel yaralanmalar yaşamaya daha yatkın olduklarından bu kişilerde risk altındadır. Serebral palsi gibi kasları etkileyen hastalıkları olan kişilerde de risk artar. Diğer risk faktörleri arasında obezite, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı bulunur.

Belirtilerin Tanımlanması

Düztabanlığınız varsa ve acı çekmiyorsanız endişelenmenizi gerektiren bir durum bulunmaz. Ancak, uzun mesafeleri yürüdükten ya da saatlerce ayakta kaldıktan sonra ayak ağrısı yaşıyorsanız bu durumun nedeni düztabanlık olabilir. Alt bacaklarınızda ve bileklerinizde de ağrı yaşayabilirsiniz. Ayaklarınız gerginleşebilir, uyuşabilir, nasır tutabilir ya da birbirine yaklaşabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Ayaklarınızda ağrı varsa ya da ayağınız yürümenize ve koşmanıza engel oluyorsa ortopedik cerrahiye, ayak hastalıkları uzmanına ya da aile hekiminize danışabilirsiniz.

Teşhis yapılması için birkaç teste gerek duyulur. Doktorunuz siz ayakta dururken ayak kemerinizi inceler. Kemer varsa düztabanlık için tedavi edilmenize gerek olmaz. Doktorunuz bileğinizin esnemesine de bakar.

Ayaklarınızı esnetmekte güçlük çekiyorsanız kemer ortaya çıkmaz. Bu durumda doktorunuz röntgen ya da diğer tarama yöntemlerini kullanarak ayaklarınızdaki kemikleri ve tendonları inceler.

Düztabanlığın Tedavisi

⇒Ayak Desteği
Ayaklarınızı desteklemek, bu hastalığı tedavi ederken ilk yapmanız gereken şeylerdir. Doktorunuz ayaklarınızı desteklemek için ayakkabılarınızın içine koyabileceğiniz ortotik araçlar kullanmanızı önerebilir.

Doktorlar, çocukların ayakları tam olarak gelişene kadar özel ayakkabı ya da topuk destekleri verebilir.

⇒Hayat Tarzında Yapılacak Değişiklikler
Düztabanlıktan kaynaklanan ağrının azaltılması için günlük rutinin değiştirilmesi gerekir. Örneğin, doktorunuz kilo vererek ayaklarınızdaki baskının azaltılmasını sağlayacak bir diyet önerebilir. Uzun süre ayakta kalmanız ya da uzun mesafeleri yürümeniz önerilmez.
⇒İlaç
Durumunuzun nedenine bağlı olarak ağrı ve iltihaplanma yaşanabilir. Bu durumda doktorunuz belirtilerin neden olduğu rahatsızlığı geçirmek için ilaç verebilir. Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar, şişlikleri ve ağrıyı geçirebilir.
⇒Ayak Ameliyatı
Ameliyat, daha ciddi vakalarda son çare olarak tercih edilebilir. Ortopedi cerrahı, ayağınızda kemer oluşturabilir, tendonları ya da birbirine kaynayan kemiklerle eklemleri onarabilir. Aşil tendonunuz çok kısaysa doktorunuz acının azalması için uzatabilir.

Düztabanlığın İyileşmesi

Bazı kişiler özel ayakkabılar ya da ayakkabı destekleri kullanarak rahatlama yaşayabilirler. Ameliyata son çare olarak başvurulsa da sonuçları genellikle iyidir. Ameliyatın neden olduğu komplikasyonlar nadirdir ve enfeksiyon, bilek hareketlerinin azalması, kemiklerin düzgün iyileşmemesi ya da sürekli acı gibi durumlara yol açar.

Düztabanlığın Önlenmesi

Düztabanlık kalıtsal olabilir ve genellikle önlenemez. Ancak, durumun kötüleşmesini ve ağrıya yol açmasını ayaklarınıza tam uyan ve ayaklarınızı destekleyen ayakkabılar giyerek önleyebilirsiniz.

Düztabanlığa Neden Olan 6 Durum hakkında bilgi almak için tıklayın.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress