• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Egzamayla İlgili Sık Sorulan Sorular: Stres , Güneş Egzamayı Nasıl Etkiler?

19 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Egzamanızı kontrol altına alıp alamayacağınızı hiç merak ettiniz mi? Egzamayla uğraşan kişiler, bu durumu kontrol altına almak için pek çok yöntemi denerler. Hayat tarzınızda yapacağınız bazı değişikliklerle egzamayı kontrol altına alabilirsiniz.

Bu yazımızda stresin egzamayı nasıl etkilediğinden, güneş ışınlarının egzamaya etkisinden ve gıda alerjilerinin egzamayı nasıl tetiklediğinden bahsedeceğiz.

1.Stres egzamayı nasıl etkiler? Stresi azaltmak ve rahatlama sağlamak için ne önerilebilir?
Stres, egzamanın ateşlenmesine neden olabilir. Stres yaşadığımızda vücudumuz kaç ya da savaş denilen bir duruma girer ve adrenalinle kortizol gibi stres hormonlarının üretimi artış gösterir. Bu stresi tetikleyen hormonlar, bağışıklık sistemini baskılayarak ciltte iltihaplanma oluşmasına neden olur.

Yoga, meditasyon, bolca uyumak ve egzersiz yapmak stresi azaltmaya yardımcı olur.

2.Farklı yiyecekler egzamayı nasıl etkiler? Beslenme düzenini değiştirmek egzamayı etkiler mi?
Yiyeceklerin egzamaya neden olduğunu gösteren yeterli kanıt bulunmamaktadır. Ancak, kanıtlanmış gıda alerjiniz varsa bu durum egzamanızı daha da kötüleştirecektir. Egzamanızın bir şeyler yedikten sonra ağzınızın etrafında kızarmaya ve kaşıntıya sebep olduğunu fark ediyorsanız, bu duruma sebep olan yiyecekleri beslenme düzeninizden çıkarmanızı tavsiye ederiz.
3.Güneş ışınları egzamayı nasıl etkiler? Cildinizi koruyarak yeterli güneş ışınını nasıl alabilirsiniz?
Güneş ışınları bağışıklık sistemini kuvvetlendirip D vitamini üretilmesini sağlayacağından egzamanızı geçirebilir. Her gün 20 – 30 dakikanızı güneşte geçirmeniz egzamanızı hafifletecektir. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalacaksanız 30 faktörlü bir güneş koruyucu kullanmanızı tavsiye ederiz.

Güneş ışınlarındaki ultraviyole ışınlar özel bağışıklık sistemi hücrelerini aktive ettiğinden egzamayı hafifletir. Bu hücreler, egzamaya neden olan sorunu azaltmaya yardımcı olurlar.

D vitamininin üretilmesi, cildin katelisidin adı verilen mikrop önleyici proteini üretmesini sağlar. Katelisidin, egzama görülen ciltlerdeki bakterileri de azaltır. Bunun sonucunda kızarıklık ve iltihap azalır.

4.Probiyotik kremler egzamayı geçirir mi? Probiyotik takviyeler, probiyotik kremlerle aynı etkiyi mi gösterir?
Probiyotik kremlerin egzamayı hafiflettiğine dair çok az bilgi bulunmaktadır. Probiyotik kremlerin egzama için kullanılması gelecek vaat etse de şimdilik kesin bir şey söylenememektedir. Daha heyecan verici sonuçlar bulabilmek için daha çok çalışma yapılmalıdır.

Probiyotik takviyeler, bazı kişilerde egzamayı hafifletebilir ve bu takviyeleri kullanmak güvenlidir.

5.Çamaşır deterjanları ve parfümler egzamayı tetikler mi?
Evet. Çamaşır deterjanları, egzamayı en çok tetikleyen şeyler arasındadır. Çamaşır deterjanı alırken boyasız ve koku katkısız olmasına dikkat edilmelidir.

Parfümlerde alerjen maddeler bulunur ve egzaması olan kişilerin bu tarz ürünlerden kaçınması gerekmektedir. Parfüm kullanmayı seviyorsanız cildinize sıkmak yerine kıyafetlerinize sıkmanızı önerebiliriz.

6.Egzama için önerilebilecek bitkisel takviyeler veya vitaminler var mıdır? Doğal topikal kremlerin egzamada kullanılması uygun mudur? Bu tarz tedavi yöntemleri sık olarak kullanılır mı?
Doğal ya da organik topikal kremler, alerjiye sebep olabilecek pek çok şey içerdiğinden egzama hastalarına önerilmez. Kullanılabilecek en uygun ürünler, egzaması olan kişiler için özel olarak yapılmış kokusuz ve boyasız ürünlerdir. Egzaması olan kişilerde etkili olduğu düşünülen herhangi bir vitamin ya da bitki takviyesi yoktur.
7.Egzaması olan kişiler, ciltlerinin görünüşleriyle ilgili tedirginlik veya özgüven kaybı yaşarlar mı?
Egzaması ve dışarıdan bakıldığında görülebilecek daha başka cilt rahatsızlığı yaşayan kişiler bu yüzden strese girebilirler. Kronik kaşıntı, sizi zihnen rahatsız edebilir. Bu endişelerinizin üstesinden konuşarak gelebilirsiniz.

Egzama destek grupları ve yoga, meditasyon gibi stresle baş etme yöntemleri etkili olacaktır.

8.Egzama ve diğer cilt hastalıklarını tetikleyen kronik hastalık ve otoimmün rahatsızlıkları yaşayanlarda cilt rahatsızlıklarının bu hastalıklara bağlı olarak alevlenmemesi için ne önerilebilir?
Egzaması olanların cilt bakımlarını, ciltleri için sağlıklı ürünlerle yapmaları gerekmektedir. Alevlenmeler için dermatoloğa görünerek egzamanızı veya diğer cilt hastalıklarınızı kontrol altına almanız gerekmektedir.

Genel olarak, kronik rahatsızlıklarla egzama arasında bir ilişki yoktur. Ancak, egzama ile bazı otoimmün hastalıkları arasında ilişki bulunmaktadır. Primer immünyetmezlik hastalığı, bağışıklık sisteminde bazı anormalliklerin olmasıyla karakterize edilen bir durumdur. Bu anormallikler, enfeksiyona karşı hassasiyet oluşmasına neden olur. Primer immünyetmezlik hastalığı olanlarda egzama riski daha yüksektir.

Astımı ve mevsimsel alerjisi olanlarda da egzama oluşma riski daha yüksektir.

9.Kronik egzamanın çok derin bir şekilde iyileşerek tamamen geçmesi mümkün müdür?
Çocukların büyüdüklerinde egzamalarının geçtiği bilinmektedir. Yetişkinlerde kronik egzamanın alevlenmesi, dermatoloğun yardımıyla ve cilt bakımının düzgün yapılmasıyla tamamen kontrol altına alınabilir.

Bazı kişilerin alevlenmeyi önlemek için ilaç kullanmaları gerekmektedir. Ancak, egzamayı kontrol altına almak için ilaç kullanmanız gerekiyorsa, ilacı bir noktadan sonra azaltmanız ve tamamen bırakmanız gerekecektir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress