• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Egzersiz Kalp Hastalığını Önleyebilir Veya Geriletebilir mi?

1 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Kalp hastalığını önlemek veya tersine çevirmek için neler yapabilirsiniz? Çalışmalar sağlıklı bir diyetin düzenli egzersizle eşleştirilmesinin sadece kalp hastalığını önlemenin değil, bazı risk faktörlerini tersine çevirmenin en iyi yolu olduğunu gösteriyor.
Her gün spor salonundaki kilometrelerce yürümek mi, yoksa 30 dakikalık basit bir yürüyüş yapmak mı? Doktorunuzla görüşmek her zaman en iyisidir, ancak çoğu araştırma düzenli olarak gerçekleştireceğiniz ve yapacağınızher türlü egzersizin her zaman iyi olduğunu gösterir.

Neden Egzersiz Yapmalı?

Kalbin diğer kaslar gibi egzersiz yapması gerekiyor. Düzenli olarak kullanılan kaslar daha güçlü ve daha sağlıklı olurken, kullanılmayan kaslar zayıflar ve atrofiye sebep olur. Kullanıldığı zaman kalp vücuda daha fazla kan pompalayabilir ve küçük zorlanmalarla optimum verimde çalışmaya devam edebilir. Bu muhtemelen daha uzun süre sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır. Düzenli egzersiz aynı zamanda arterleri ve diğer kan damarlarını esnek tutmaya yardımcı olur, iyi kan akışı ve normal tansiyonu sağlar.

Hareketsizlik Tehlikesi

Amerikan Kalp Derneği gazetesi Circulation’a göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 250.000 ölüm kadar düzenli egzersiz eksikliği giderilebilir. Hareketsiz ya da inaktif yaşam tarzı kalp hastalığı için sürekli olarak en önemli beş risk faktöründen biri olmuştur. Diğer risk faktörleri arasında yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, sigara ve obezite bulunur. Düşük seviyede fiziksel uygunluğu olanlar kalp krizi ve ölüm gibi daha yüksek kardiyovasküler olaylara da maruz kalırlar.
South Carolina Üniversitesi’nden yapılan araştırmaya göre haftada 23 saatten fazla süredir devam eden harekette bulunanların 11 saatten daha azını bildirenlere göre kalp hastalığından ölme riski %64 daha azdır. Hareketsizlik ayrıca kalp hastalığı için diğer risk faktörlerini de etkiler. Örneğin, Maryland Tıp Merkezi’ne göre, sedanter insanlar fiziksel olarak aktif insanlardan %35 daha yüksek tansiyon geliştirme riski taşırlar.

Egzersizin Faydaları

Fiziksel aktivite eksikliği kalp hastalığı riskini artırırken, düzenli egzersiz yapmak düşürür. Aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nın hipertansiyon bölümünün başkanı Elijah Saunders’a göre egzersiz, kan basıncını açık tutan “nitrik oksit” i uyardığı için kan basıncını kontrol etmeye yardımcı oluyor.
İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma düzenli tempolu yürüyüşlere katılan kadınların HDL (iyi) kolesterol seviyelerini yükselttiklerini tespit etmiştir. Bu düzenli egzersiz koroner olaylarda %50’nin üzerinde bir azalma ile ilişkilidir.

Araştırmacılar resmi bir egzersiz programına katılan kalp krizi hastalarının ölüm oranını %20 ila 25 oranında azaldığını bulmuştur. Bazı çalışmalar daha yüksek bir azalma oranı göstermiştir. Geçmişte yapılan birçok araştırma kalp krizi sonrası egzersiz temelli rehabilitasyona katılan hastaların daha uzun yaşama ihtimalleri olduğu sonucuna varmışlardır.
Son yarım yüzyıldaki çalışmaların gözden geçirilmesi fiziksel aktivitenin koroner arter hastalığı riskini azalttığını ortaya çıkarmıştır. Fiziksel olarak aktif olan kişilerin genel hastalık oranlarını sedanter olanlara göre %50 daha düşüktür.
Yaklaşık 5.000 kişiyle yapılan 52 egzersiz antrenman çalışmasının bir analiz değerlendirmes, trigliserit ve LDL (“kötü”) kolesterol düzeylerinde azalma olduğunu göstermiştir.
Kalp yetmezliği olanların bile egzersizden fayda gördükleri görülmüştür ki bu da kalbin zaman içinde kan pompalama yeteneğini ve yaşam kalitesini artırır. 15 kontrollü çalışmada, örneğin, egzersiz çalışmalarının tepe kalp debisini %20’nin üzerinde artırdığı bulmuştur.

Ne kadar yeterli?

  • Amerikan Kalp Derneği’ne göre, haftada beş gün 30 dakika egzersiz yapmak kalp sağlığınızı iyileştirecek ve kalp hastalığınızın riskini azaltacaktır. “Fiziksel aktivite”yi vücudunuzu hareket ettiren ve kalori yakmanızı sağlayan herhangi bir şey olarak tanımlarlar. Buna şunlar dahildir: merdiven çıkma, spor yapma, yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet ve daha fazlası.
  • Ne yaparsanız yapın, tüm çalışmalar, biraz egzersizin hiç egzersiz yapmamadan daha iyi olduğunu gösterir. Circulation’da yayınlanan bir gözden değerlendirmeye göre haftada 150 dakika orta yoğunlukta boş zaman aktivitesi yapan kişiler, herhangi bir egzersiz yapmayanlara göre %14 daha düşük koroner kalp hastalığı riskine sahiptir. Ne kadar egzersiz yaparsanız, riskiniz o kadar düşük olur. Mayo Clinic, günde birkaç kez 10 dakikalık aralıklarla bile egzersiz yapmaktan bile yararlanabileceğinizi gösterir.
  • Bir egzersiz programına başlamadan önce daima doktorunuza danışın. Yaralanma riski olmadan kalp sağlığınızı artıracak aktiviteler bulmanıza yardımcı olabilirler.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress