• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Egzersiz Metabolizmayı Nasıl Etkiler?

8 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 1 Yorum

Kalori Yakmanın Yolları

Metabolizma kelimesi “vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kalori yakarak verme işlemi” olarak tanımlanabilir. Vücudun kalori yakmak için üç yolu vardır:

1. Dinlenme Hâlindeki Metabolik Oran (RMR): RMR günlük yaktığınız enerjinin %75’ini oluşturur. Vücudunuz hiçbir şey yapmazken bile enerji takviyesi yapmak zorundadır. Dinlenme hâlindeyken yakılan bu kaloriler RMR olarak adlandırılır. Günün her anında enerji kullanımı devam eder.

2. Yiyeceklerin Termik Etkisi (TEF): Yemek yediğinizde, vücudunuz yiyecekleri sindirebilmek için, sindirim sistemindeki ısıyı artırmak zorundadır. Boş bir mideyle oturduğunuzdan daha fazla enerji ihtiyacı ortaya çıkar. TEF vücudun enerji harcamasının yaklaşık %10’unu oluşturur.

3. Fiziksel Aktivite Enerji Harcaması (PAEE): Bu enerji egzersiz ya da bir aktivite yaparken harcadığınız enerjidir. Bulaşık yıkıyor olun, merdivenleri çıkın, bir kutuyu alın ya da 10’larca kilo ağırlık kaldırın, bu PAEE kısmını oluşturur. Tamamen gün boyunca yaptığınız aktiveye bağlıdır.

Gün boyunca yaktığınız enerji miktarı yukarıdaki üç kalori yakma çeşidinin toplamıdır.

Peki, o zaman egzersiz metabolizmayı nasıl etkiler?

Egzersizin Metabolizma Üzerindeki Etkisi

Fiziksel Aktivite Enerji Harcaması (PAEE) gün boyunca yaptığınız aktivite düzeyinden direkt olarak etkilenir. Ne kadar çok egzersiz yaparsanız, bu sırada o kadar çok enerji harcanır. PAEE aracılığıyla harcadığınız enerjiyi artırarak, yağ yakma işlemini hızlandırabilirsiniz.

Ama, aklınızdaki soru devam ediyor: “Egzersizden sonra dahi, kalori yakmaya devam edebilir miyim?” İşte bu nokta, egzersizin dinlenme hâlindeki metabolik oranı (RMR) etkilemesiyle ilgili.

Ağırlık kaldırdığınızda, koştuğunuzda, yürüdüğünüzde ya da kaslarınızı kullandığınızda, vücudunuz kaslarınızda depolanmış olan glikozu kullanır. Bu glikozu tekrar kaslara yerleştirmek içinse enerjiye ihtiyaç vardır. Yani egzersiz yapmak kaslardaki enerjiyi harcarken, vücudun tekrar yükleme yapmak için kullandığı enerjiyi de harcar.

Kardiyo veya dayanıklılık antrenmanları yaptığınızda çok az glikoz harcarsınız, bunun yerine yağlar yakılır. Yani glikozun tekrar yerine koyulması gerekmez. Bu nedenle düşük yoğunluk, dayanıklılık üzerine sabit egzersizler dinlenme hâlindeki metabolik oranı (RMR) yükseltmez.

Diğer yandan, eğer yüksek yoğunluklu egzersizler ya da ağırlık kaldırma antrenmanları yaparsanız, kaslardaki bütün glikozu kullanırsınız. Bu şu anlama gelir: vücut kaslara glikoz göndermek zorundadır, bu da uzun zaman alır. Kasları tekrar yükleme süresi insandan insana değişir ama bu yükleme sırasında RMR artar. Aldığınız yiyeceklerin daha fazlasını yağ yerine enerjiye dönüştürür.

Peki, Bütün Bunlar Ne Anlama Geliyor?
Basitçe, eğer metabolizma hızınızı yükseltmek istiyorsanız (RMR oluyor bu durumda) yağları yakmaktan çok, kaslardaki glikozu kullanan egzersizler yapın. Yani yüksek yoğunluklu ve güce dayalı antrenmanlar. Egzersizi bitirdikten çok sonra bile, metabolizma hızınızı artırmış olacaksınız.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. gülşengdx says

    13 Aralık 2017 at 21:59

    meraba benim kaslarım çok ağrıyor genellikle ayak,kol ve belimde oluyor doktora gitttiğimde kas spazmı dediler ve gönderdiler bende hiç bişey anlamamıştım o yüzden sizden yardım almak istiyorum düşüncelerinizi merak ediyorum ve bide bende şu özellikler ortaya çıkmaya başladı; yorgunluk,halsizlik,soğuk kanlılık,mutsuzluk,uyku bozukluğu ve sürekli yatma ihtiyacı duyma ve mide bulantısı da sürekli oluyor yemek yesem dahi yemesem de ihtaşsızlık olmaya başladım bana yardım ederseniz mutlu olurum teşekürler…

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress