• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Eklampsiye Genel Bir Bakış

21 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Neyim var?

Eklampsi, şiddetli preeklampsinin olası komplikasyonlarından biridir. Yüksek tansiyon, proteinüri (idrarda protein), jeneralize ödem (şişlik) ve çeşitli diğer belirtiler de dâhil olmak üzere nöbetlerin de eklenmesiyle preeklampsinin tüm anormalliklerinin görüldüğü bir rahatsızlıktır. Bu nöbetler, tüm vücudunuzu etkiler ve şiddetli sarsıntılarla bilinçsiz hareketlere neden olurlar.

Eklampsi, kan akışını kısıtlayan ve çeşitli organların yeterli oksijeni almasını engelleyen spazmlara neden olabilir. Annenin yaşadığı komplikasyonların arasında plasentanın erken ayrılması, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluğu ya da yetmezlik, doğum sırasında ciddi sorunlara neden olabilecek kan pıhtılaşması sorunları ve pulmoner ödem yani akciğerlerde sıvı birikmesi görülür. Eklamptik nöbet geçiren kadınların yaklaşık% 2’si ölmektedir. Fetüsün yaşına bağlı olarak eklampsi, vakaların %9 ila %23’ünde fetal ölüme neden olur.

Preeklampsi – Eklampsi Belirtilerinin Şiddetinin Ölçülmesi

Anormallik Hafif Şiddetli
Sistolik tansiyon 150 mmHg’dan küçükse 160 mmHg veya daha büyükse
Diastolik tansiyon 100 mmHg’dan küçükse 110 mmHg veya daha büyükse
Baş ağrısı Yok Var
Görüşte bozukluklar Yok Var
Karnın üst kısmında ağrı, bulantı veya kusma Yok Var
Kasılma Yok Var (Eklampsi)
Renal (Böbrek) fonksiyonları Normal Azalmış
Düşük trombosit Yok Var
Böbrek fonksiyonlarında azalma Yok Var
Fetal büyümede kısıtlanma Yok Var

Nöbetler Nasıldır?

Eklamptik bir nöbet sizin ve aileniz için korkutucu olabilir. Başlangıçta, ciddi baş ağrısı ve görme sorunları olabilir. Kendinizi şaşırmış veya kafası karışmış hissedebilirsiniz. Tipik olarak, nöbetler yüzün seğirmesiyle başlar, ardından vücudun sertleşmesi, kas kasılmaları ve sarsıntılı hareketler olur. Solunum hızlı ve sığ bir şekilde gerçekleşir. Nöbetler genellikle dört dakikadan fazla sürmez. Nöbetin sonunda, geçici bilinç kaybı, kafa karışıklığı ve muhtemelen ajitasyon yaşayabilirsiniz. Nöbetin kendisini hatırlamayabilirsiniz ve bu da korkutucu olabilir.

Eklampsinin Nedenleri

Eklampsinin nedeni hala bilinmemektedir, ancak bazı teoriler vardır. Muhtemelen, preeklampsi nedeniyle tansiyon yükseldikçe, beyindeki kan damarları direncini arttırır. Bu da bazen damarlarda spazmın oluşmasına neden olur. Preeklampsi geliştikçe, beyindeki direnç düşer ve kan basıncını düzenleyen beyninizin sistemi dengeden çıkar. Bu durum ise beyinde ödeme (şişlik) ve kanamaya yol açan çok daha yüksek tansiyona neden olabilir.

Kimler Risk Altındadır?

Preeklampsi, her 20 gebelikten 1’ini etkiler. Neredeyse preeklampsili her 100 kadından 1’inde eklamptik nöbetler gelişir.

Kimler Risk Altındadır?
İlk hamileliği olan kadınlar, önceki hamileliklerine göre 6 ila 8 kat daha hassastır.
İkizlerle hamile kalmak riski iki ila beş kat artırır.
Preeklampsi eğilimi kalıtsaldır, ancak tahmin edilemez. Annelerinde ve kız kardeşlerinde preeklampsi görülen kadınlarda preeklampsinin görülme olasılığı %20 oranındadır. Bu oran, genel popülasyondan dört ila beş kat yani yaklaşık %5 ila %7 arasında daha fazladır.
Daha önce hamile kalındıktan sonra 35 yaşından sonra hamile kalmak riski artırır.
Kronik hipertansiyon, böbrek hastalığı, tiroit hastalığı veya diyabet gibi önceden var olan bir hastalığı olan kadınlarda preeklampsinin görülme olasılığı daha fazladır.
Bir kadının preeklampsi riskini artıran diğer durumlar ve hastalıklar arasında mol gebelik (üzüme benzer şekilde, hamilelikte görülen anormal bir kist), kolajen vasküler hastalık veya antifosfolipid sendromu sayılabilir.

Eklampsi Epilepsiden Nasıl Ayrılır?

Genel olarak eklampsi doğumdan sonraki 4 hafta içinde ortaya çıkar. Eklamptik nöbetlerin yaklaşık %40’ı doğumdan önce, %20’si doğum sırasında ve %40’ı doğumdan sonra gerçekleşir. Eklampsi nadiren doğumdan bir hafta geçtikten sonra ortaya çıkar.

Nöbetler doğumdan sonraki 4 hafta içinde ortaya çıkarsa, eklampsi epilepsiden aşağıdakilerin en az ikisinin varlığıyla ayırt edilebilir:

Eklampsinin Epilapsiden Farkı
Yüksek tansiyon;
Proteinüri (idrarda protein);
Trombositopeni (trombosit sayısının azalması)
Alanin aminotransferaz ve aspartat aminotransferazın enzimlerinin seviyelerinin yükselmesi

Erken Teşhis ve Aktif Bir Hasta Olma

⇒Preeklampsinin ya da eklampsinin potansiyel komplikasyonlarına karşı kendinizi korumak için, mümkün olduğunca erken preeklampsi-hipertansiyon ve proteinüri karakteristik belirtilerinin taranması gerekmektedir. Bu nedenle, hamile olduğunuzu bildiğiniz anda doğum öncesi bakıma başlamalısınız ve planlanmış randevuları kaçırmamalısınız.

⇒Sizin ve bebeğinizin yaşayabileceği olası tehlikelerden dolayı, gittiğiniz sağlık kuruluşlarının yoğun bakım odalarının bulunması önemlidir. Özel bakım da gerekebilir.

⇒Bu yazımızda preeklampsi ve eklampsiyle ilgili bilgiler verdik. Bu rahatsızlıklar teşhis edildiğinde tedaviniz, bozukluğun şiddetine, doğuma ne kadar yakın olduğunuza ve başka sağlık sorunlarınızın olup olmadığına göre değişir. Bu durumu öğrenmek, tedaviye aktif olarak katılmanıza yardımcı olur. Doktorunuzla görüşürken kafanızdaki soruları ve endişeleri onunla paylaşın. Doktora gitmeden önce aklınızdaki soruları yazmanız faydalı olacaktır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress