• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Erken Doğan (Prematüre) Bebeklerde Akciğer Sorunları

31 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Erken Doğan Bebeklerin Akciğerleri

Olgunlaşmamış akciğerler bebeğiniz için tehlikeli olabilir.

En yaygın komplikasyonlardan bazıları şunlardır:

1) Solunum Sıkıntısı Sendromu

Prematüre bir bebekte en sık görülen akciğer problemi, solunum sıkıntısı sendromudur. Bu hastalık, daha önce hiyalin membran hastalığı olarak biliniyordu.

Bebeğin akciğerleri yeterli miktarda yüzey aktif madde üretmediğinde solunum sıkıntısı sendromu gelişir. Bu, akciğerdeki küçük hava keselerini açık tutan bir maddedir. Sonuç olarak, erken doğan bir bebek, ciğerlerini genişletmek, oksijeni almak ve karbondioksitten kurtulmak için güçlük çeker. Göğüs röntgeninde, solunum sıkıntısı sendromu bir bebeğin akciğerleri buzlu cam gibi görünür.

Akciğerler genellikle hamileliğin 30. haftasına kadar sürfaktan üretmeye başlamadığından solunum sıkıntısı sendromu, prematüre bebeklerde yaygındır.

Bebekte solunum sıkıntısı sendromu yaşanma riskini artıran diğer faktörler şunlardır:
Beyaz ırk
Cinsiyetin erkek olması
Ailenin sağlık geçmişi
Maternal diyabet

Solunum sıkıntısı sendromu, anneleri doğumdan önce steroid tedavisi alan bebeklerde daha az şiddetli olma eğilimindedir.

Tedavi

Solunum Sıkıntısı Sendromunun Tedavisi

Neyse ki, artık yüzey aktif madde yapay olarak üretilebilmektedir ve eğer doktorlar henüz yüzey aktif madde üretilmediğinden şüphelenirlerse bebeklere yüzey aktif madde verebilirler. Bu bebeklerin çoğunun ayrıca ekstra oksijen ve ventilatörden destek alması gerekir.

2) Zatürre

Zatürre, genellikle bir bakterinin veya virüsün neden olduğu, akciğerlerde oluşan bir enfeksiyondur. Bazı bebekler hâlâ rahimdeyken zatürreye yakalanır ve bu durumun doğumda tedavi edilmesi gerekir.

Bebekler doğumdan birkaç hafta sonra da zatürre yaşayabilirler. Bu durum, genellikle solunum sıkıntısı sendromu veya bronkopulmoner displazi gibi solunum problemlerinden dolayı tedavi almalarından kaynaklanır.

Tedavi

Zatürrenin Tedavisi

Zatürresi olan bebeklerin genellikle antibiyotiklere ek olarak oksijen ve hatta mekanik ventilasyon ile tedavi edilmesi gerekir.

3) Prematüre Apne

Prematüre bebeklerin bir başka yaygın solunum problemi, prematüre apne olarak adlandırılır. Bu durum, bebeğin nefes alması durduğunda görülür. Sıklıkla kandaki kalp hızı ve oksijen seviyesinin düşmesine neden olur.

Apne, 28. haftadan önce doğan bebeklerin neredeyse %100’ünde görülür. Daha büyük prematüre bebeklerde, özellikle 34 hafta veya daha sonra doğanlarda ise daha az görülür.

Apne genellikle doğumdan hemen sonra gerçekleşmez. 1 ila 2 günlük yaşlarda daha sık görülür ve bazen bir bebeğin ventilatörden çıkarılmasından sonra ortaya çıkmaz.

  1. Prematüre bebeklerde apnenin iki ana nedeni vardır. Bebek nefes almayı unutur çünkü sinir sistemi olgunlaşmamıştır. Buna merkezi apne denir.
  2. Bebek nefes almaya çalışır ancak hava yolu çöker. Hava akciğerlerin içine ve dışına akamaz. Buna obstrüktif apne denir.

Prematüre bebekler sıklıkla santral ve obstrüktif apne kombinasyonu olan karışık apneye sahiptir.

Apne riski taşıyan bir bebeğin, kalp hızını, solunum hızını ve kandaki oksijen seviyesini kaydeden bir monitöre bağlı olması gerekir.

Bu oranlardan herhangi biri normal seviyelerin altına düşerse, bir alarm çalar ve hastane personelini bebeğin apne atağı geçirdiği konusunda uyarır. Personel daha sonra bebeği, genellikle bebeğin göğsünü veya sırtını hafifçe ovarak uyararak uyarır. Bebek tekrar nefes almaya başlar.

Bazen, bir bebeğin tekrar nefes almaya başlaması için maske ile yardım gerekebilir.

Tedavi

Prematüre Apne Tedavisi

Merkezi apne, aminofilin adı verilen bir ilaçla veya kafeinle tedavi edilebilir. Bu ilaçların ikisi de bebeğin olgunlaşmamış solunum sistemini uyarır ve apne atak sayısını azaltır.

Bunu yapmazlarsa ya da nöbetler doktorun bebeğin ve maske ile nefes almasını sıklıkla teşvik etmesini gerektirecek kadar şiddetliyse, bebeğin ventilatöre konulması gerekebilir. Sinir sistemi olgunlaşana kadar durum böyle olacaktır. Obstrüktif apneye sahip olan bebeklerin, solunum yollarını açık tutmak için genellikle bir endotrakeal tüp yoluyla bir ventilatöre bağlanması gerekir.

Prematüre apne genellikle bir bebeğin 40 ila 44 haftalık olduğu zamana kadar geçirilir. Hafta sayısı, hamileliğin hafta sayısını ve bebeğin doğumundan bu yana geçen hafta sayısını içerir.

Bazen, 34 ila 35 hafta kadar erken çözülür. Fakat bazen apne devam eder ve bebeğin uzun süreli tedavi olması gerekir. Ebeveynlerin bebeklerine aminofilin veya kafein vermeleri ve evde apne monitörü kullanmaları gerekebilir.

Bu durumda, ebeveynler monitörü kullanmak ve nefes almasını teşvik etmek için kalp masajı yapmaları için eğitilmiştir. Bebekler, durumları stabil olmadıkça ve 24 saat içinde sadece nadir görülen apne atakları geçirmedikçe eve gönderilmezler.

Komplikasyonlar

1 Pnömotoraks
Solunum sıkıntısı sendromu olan bebekler bazen akciğerlerin çökmesi olarak da bilinen pnömotoraks komplikasyonu geliştirir. Solunum sıkıntısı sendromunun yokluğunda da bir pnömotoraks gelişebilir.

Bu durum, akciğerdeki küçük bir hava kesesi patladığında gelişir. Hava, akciğerden akciğer ve göğüs duvarı arasındaki bir alana kaçar. Büyük miktarda hava biriktiğinde, akciğerler yeterince genişleyemez.

Pnömotoraks, göğsün içine küçük bir iğne yerleştirilerek boşaltılabilir. Pnömotoraks iğne ile boşaltıldıktan sonra tekrar birikirse, kaburgalar arasına bir göğüs tüpü yerleştirilebilir.

Göğüs tüpü bir emme cihazına bağlanmıştır. Akciğerdeki küçük delikler iyileşene kadar birikmiş olan havayı sürekli olarak temizler.

2 Bronkopulmoner Displazi
Solunum sıkıntısı sendromunun başka bir komplikasyonu da bronkopulmoner displazidir. Bu komplikasyon, akciğerlere zarar vermenin neden olduğu kronik bir akciğer hastalığıdır. Bronkopulmoner displazi, 28 haftadan önce doğan ve 2,2 kilodan daha zayıf olan bebeklerin yaklaşık %25 ila 30’unda görülür. En sık 24-26 hafta arasında doğan prematüre bebeklerde yaygındır.

Bronkopulmoner displazinin nedeni iyi anlaşılamamıştır. Fakat genellikle ventilatörde olan veya oksijen alan bebeklerde görülür. Bu nedenle, doktorlar bu tedaviler gerektiğinde bebeğin olgunlaşmamış akciğer dokusuna zarar verebileceğini de düşünmektedir.

Ne yazık ki, bronkopulmoner displazi, bir bebeğin sürekli oksijen tedavisi ve ventilatör desteği gerektirmesine neden olabilir. Bebek 3 ila 4 haftalıkken, doktorlar bazen diüretik ilaçlar ve inhalasyon ilaçları kullanırlar. Bunlar ventilatörden bebeğin alınmasına ve oksijen ihtiyacının azaltılmasına yardımcı olabilir.

Geçmişte, doktorlar sıklıkla bronkopulmoner displaziyi tedavi etmek için steroid ilaçları kullandılar. Ancak steroidlerin kullanımı serebral palsi gibi daha sonraki gelişimsel problemlerle bağlantılı olduğundan, doktorlar artık sadece en şiddetli vakalarda steroid kullanıyor.

Bronkopulmoner displazi bebekler büyüdükçe iyileşme eğilimindeyken, bronkopulmoner displazisi olan bebeklerin birkaç ay boyunca evde diüretik tedavisi veya oksijen tedavisi almaya devam etmesi bebekler için alışılmadık bir durum değildir.

Hastalığın İlerleyişi

Akciğer sorunları olan erken doğan bebeklerde durumun ilerleyişi bazı faktörlere bağlıdır.

Bu Faktörler:
Sahip oldukları akciğer sorunlarının türleri
Belirtilerin şiddeti
Yaş

Modern tıbbın ilerlemesi ile normal gelişme ile sağ kalma şansı iyileşmeye devam ediyor.

Erken Doğan Bebeklerde Akciğer Sorunları Önlenebilir mi?

Bebeklerde akciğer problemlerini önlemenin en iyi yolu, erken doğumdan uzak durmaktır. Bu her zaman mümkün değildir, ancak erken doğum yapma riskinizi azaltmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır.

Yapabilecekleriniz:
Sigara içmeyin.
Yasadışı uyuşturucu kullanmayın.
Alkol içmeyin.
Sağlıklı beslenin.
İyi bir şekilde doğum öncesi bakım almak için doktorunuzla konuşun.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress