
Serklaj Nasıl Yapılır?
Serklaj, ameliyathanede hastaya anestezi verilerek yapılır. Doktor, vajina aracılığıyla rahme ulaşır. Rahim kapalı tutulmak için dikiş atılır. Dikiş, rahmin dölyatağına açıldığı yere atılır.
Transabdominalserklaj, karın duvarına kesik atılmasını gerektiren bir serklaj türüdür. Bu teknik, dikişleri tutmaya yetecek kadar rahim dokusu olmadığında ya da önceden yapılan serklaj başarılı olmadığında uygulanır. Geçmişte düşük yaşayan kadınlarda doktorlar hamileliğin öncesinde abdominalserklaj yapabilirler.
Serklaj Ne Zaman Yapılır?
Serklaj uygulamalarının çoğu, hamileliğin ortasında 13. hafta ile 26. hafta arasında yapılır. Ancak bu uygulama serklajın yapılma nedenine bağlı olarak başka bir zamanda da uygulanabilir.
1 İsteğe Bağlı Serklaj
2 Zorunlu Serklaj
3 Acil Serklaj
Potansiyel Komplikasyonlar Nelerdir?
İsteğe bağlı serklaj, diğerlerine göre daha güvenlidir. Zorunlu veya acil serklajda komplikasyon riski daha yüksektir. Membranrüptürü, uterus kontraksiyonu ve rahmin enfeksiyon kapması gibi komplikasyonlar yaşanabilir. Enfeksiyon olursa dikişler alınır ve bebeğin bir an önce doğması için suni sancı verilir. Acil serklaj gereken annelerde bu uygulamanın hamileliği sadece 23. ve 24. haftaya kadar uzatabilme riski vardır. Bu dönemde bebeklerin uzun süreli sorun yaşama riskleri artar.
Servikal Serklajdan Sonra Ne Oluyor?
Serklajı yerleştirmek, işlemin başarılı olması ve hamileliğin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için birçok adımdan ilk olanıdır. Operasyondan sonra, doktorunuz rahminizin kasılmasını engellemek için ilaç verecektir. Bu ilacı bir veya iki gün boyunca içmeniz gerekir. Hastaneden taburcu edildikten sonra doktorunuz doğum zamanınıza karar verebilmek için sizi düzenli olarak görmek isteyecektir.
Enfeksiyon, cerrahi tüm işlemler için bir endişe kaynağıdır. Acil ya da zorunlu serklaj yapılacaksa, vajinada bulunan bakteriler rahimde olmadığından enfeksiyon riski daha yüksek olur. Gebelik kesesi vajinaya doğru sarktığında, rahmin içinde be bebeği koruyan amniyotik sıvıda bakteriyel enfeksiyon oluşma riski artar. Doktorunuz enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotik verebilir. Enfeksiyon gebelik kesesinin içinde bulunursa, annenin yaşayabileceği ciddi sağlık sorunlarının önlenmesi adına gebelik sonlandırılabilir.
Dikişler genellikle 35. hafta ile 37. hafta arasında, bebek gelişimini sağladığında alınır. Abdominalserklajda dikişler alınamaz. Abdominalserklajı olan kadınlarda doğumun sezaryenle olması gerekmektedir.
Serklaj Ne Kadar Başarılı?
Rahim ağzı yetmezliğinin varlığında hiçbir tedavi başarılı bir hamileliği garanti edemez. Doktorların yapabileceği en büyük şey, sizinle ve bebeğinizle ilgili oluşabilecek risklerin en aza indirgenmesidir. Genel bir kural olarak, serklaj hamileliğin erken aşamalarında yapıldığında ve rahim ağzı daha uzun ve kalın olduğunda işe yarar.
Serklajdan sonra hamileliğin devam etme oranı, ne tür serklaj yapıldığına bağlı olarak %85 – 90 arasındadır. Başarı oranları, doğumla sonlanan hamileliklerin ya da doğuma yaklaşan hamileliklerin sayısının, serklaj uygulaması yapılan toplam hamilelik sayısına oranlanmasıyla bulunmuştur. Genel olarak, isteğe bağlı serklajda başarı oranı en fazladır. Acil serklajda başarı oranı en düşüktür ve zorunlu serklajın başarı oranı ortada bir yerde bulunur. Transabdominalserklaj daha nadiren yapılır ve başarı oranı hesaplanmamıştır.
Pek çok çalışma serklajdan sonra iyi sonuçların olduğunu gösterse de, serklaj uygulaması yapılan kadınlarda yatak istirahati yapan kadınlara göre daha iyi sonuçlar gözlendiğini gösteren detaylı bir çalışma bulunmamaktadır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın